Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Cyklistický přejezd z Bratislavy do Hodonína

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Cyklistický přejezd z Bratislavy do Hodonína

Možné akce:

Cyklistický přejezd z Bratislavy do Hodonína

Kdy:Neděle 15. 10. 2017 7:40
Kde:niva řeky Moravy
Popis akce:

               Na druhou říjnovou neděli vzhledem k ohlášenému slunečnému počasí a příznivému větru vkládáme do plánu pro příznivce cyklistiky nenáročnou projížďku z Bratislavy do Hodonína nivou řeky Moravy se zastávkou na Děvínu s prohlídkou hradu.

Sraz:                      v neděli 15. října v 7:40 před hodonínskou radnicí, odjezd v 7:45 do Holíče

Přesun:                  z Holíče osobním vlakem s odjezdem v 8:14 do Kútů, příjezd v 8:35, přestup na osobní vlak s odjezdem v 8:38, příjezd do Bratislavy na hlavní stanici v 9:44; jízdné 4,40 EUR + 1,50 EUR kolo jako spoluzavazadlo (senioři 62+ či pobíratelé důchodu se zvláštním průkazem od Železniční společnosti Slovensko jízdné zdarma)   

Trasa:                   Z hlavní stanice po Štefánikově ulici na Hodžovo náměstí k Prezidentskému (Grasalkovičovu) paláci, následně na Hurbanovo náměstí a přes Michalskou bránu historickým centrem k mostu SNP na cyklostezku, dále proti proudu Dunaje po jeho levém břehu pod mostem Lafranconi do místní části Devín k soutoku Dunaje s Moravou, prohlídka národní kulturní památky (cca 30 minut, vstupné 4 EUR, senioři 2 EUR), komu se nebude chtít absolvovat prohlídku, může se prozatím občerstvit v sousedním pohostinství.

Místo na soutoku řek Dunaje a Moravy bylo osídleno od pravěku. Po Keltech od 1. – 4. století se Děvín stal součástí hraničního obranného systému římského impéria v rámci provincie Panonie na tzv. Limes romanus. V 9. století je toto místo spojeno se jménem knížete Rastislava, který zde nechal vybudovat mohutnou velkomoravskou pevnost. V 13. století postavili na horním hradě pohraniční královskou pevnost, další stavební úpravy se uskutečňovaly v 15. – 17. století, kdy se tu vystřídalo několik majitelů. V roce 1809 hrad zničila napoleonská vojska, když hrad vyhodila do vzduchu. 24. dubna 1836 sem Ľudovít Štúr uspořádal Výlet štúrovcov na Devín, jednu z nejvýznamnějších historicko-obrozeneckých akcí slovenské mládeže v procesu slovenského národního uvědomění v první polovině 19. století.

Z Devína budeme pokračovat po cyklostezce č. 004 (EuroVelo 13 – Greenways – Stezka Železné opony) okolo Devínské Nové Vsi pod Cyklomostem svobody a pod železničním mostem do Marcheggu nivou řeky Moravy do Vysoké při Morave (možnost občerstvení v svérázném cikánském Šenku U Gašpara), Záhorské Vsi a Suchohradu, odtud stále podél řeky (západně od oficiální cyklostezky) okolo řopíků a významných ptačích hnízdišť až k silnici Moravský Svätý Ján – Hohenau. Odtud dále rovně až k mostku přes Myjavu, k silničnímu přechodu Brodské-Lanžhot a proti toku Moravy po jejím levém břehu okolo Adamova a Kopčan před soumrakem zpět do Hodonína. Celkem 110 km prakticky stále po rovině. Zamýšlenou účast potvrďte na spoluhráčích!

Mapa:                  http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=228542

S sebou:              kolo v dobrém technickém stavu, přilbu, náhradní duši, případně lepení, svačinu a nápoj, měnu euro, platný doklad totožnosti, průkaz pojištěnce

                Na příjemnou projížďku rakousko-slovenským-moravským pohraničím srdečně zve a případné další informace poskytne Jura Michenka (mob. 723 546 231).    

Důležitost: střední
Zúčastnili se (8) Jiří Michenka, Helena Veselská Prázdná (host od Jiří Michenka), Jaroslav Adámek (host od Jiří Michenka), Ivan Čavoj (host od Jiří Michenka), Alena Zubatá, Mária Kučerová, Josef Klouda, Blanka Nedvědová
Nezúčastnili se (0)
Zadal:Jiří Michenka, 10. 10. 2017, 18:45   (upraveno 11. 10. 2017, 9:47)
Možnosti

Komentáře k této akci