Spoluhráči.cz klub Basketbal Polabiny Pardubice dokumenty a články Kobe Bean Bryant

Basketbal Polabiny Pardubice – článek Kobe Bean Bryant

Možné akce:
profilové foto Ludo Goldberger
Ludo Goldberger

Kobe Bean Bryant

Vytvořeno:7. 2. 2009, 12:45
Autor:Ludo Goldberger
Přílohy:
Možnosti
Anotace:Stálice na hvězdném nebi NBA

 

Bryant, Kobe Bean (*23.srpna 1978)

 

Zdroj: Foto z Wikipedia.org

Resumé:

            Kobe Bean Bryant se narodil v roce 1978 ve Philadelphii, stát Pennsylvania. V současnosti je členem basketbalového klubu Los Angeles Lakers a v NBA je jedinečným hráčem na pozici „shooting guard" (evropským ekvivalentem je výraz „křídlo"). Je synem bývalého hráče Philadelphia 76ers a bývalého hlavního kouče Los Angeles Sparks „Jellybean" Bryanta. Kobeho sláva započala v roce 1996, kdy byl prvním středoškolákem (am. high school) draftovaným z pozice „guard". 3x po sobě, v létech 2000 - 2002, získali spolu se Shaquille O'Nealem pro Lakers titul šampiona NBA. Po odchodu Shaquille O'Neala se Kobe stal tváří koncese jménem Lakers. V sezonách 2005 - 2006 byl vyhodnocen nejlépe střílejícím hráčem a v roce 2008 byl vyhlášen MVP (Most Valuable Player) základní části NBA.

Ocenění:

11x ve výběru NBA All-Star Game

3x šampion NBA (2000, 2001, 2002)

1x NBA MVP (NBA Most Valuable Player)

2x nejlépe skórujícím hráčem NBA (2006, 2007)

olympijský šampion (2008) a celá řada dalších ocenění

Životopis:

            Kobe Bean Bryant se narodil 23.srpna 1978 ve městě Philadelphia, stát Pennsylvania jako třetí a poslední dítě rodičů Joea a Pam, kterým se již dříve narodily dcery Sharia a Shaya. Kobeho otec Joe Bryant, legenda Philly's John Bartram High School, nenašel v NBA nikdy své pevné místo. Po absolvování univerzity v La Salle nebyl „Jellybean Joeovi" potvrzen kontrakt u týmu Golden State Warriors a jeho smlouva byla následně postoupena Philadelphii; poté se objevil v týmu San Diego Clippers a nakonec v Houston Rockets. Celkově dosáhl průměru 8,7 bodů. Bylo to právě na západním pobřeží jižní Kalifornie, kde se vyvinula Kobeho láska pro basketbal. Říká se, že již ve třech letech byl předurčený se stát hvězdou NBA.

            Po přestěhování do Houstonu, kde „Jellybean" spojil svůj sportovní život s Rockets, si Kobe uvědomil důležitost tohoto kroku pro jejich rodinu. V té době začal Kobe seriózně uvažovat o startu v NBA. Jeho nejoblíbenějším hráčem byl „Magic" Johnson, hráč, který stejně jako jeho táta hrál na křídle, ač měl postavu pivota. Joeův pobyt v Houstonu však trval jenom jednu sezonu a když Rockets neměli zájem o prodloužení smlouvy, podepsal smlouvu v Evropě, konkrétně v Rieti v Itálii. Tento tah se pro Kobeho a jeho sestry ukázal prozíravým pro získání důležitých životních zkušeností. Vzhledem k tomu, že se ocitli v pro ně neznámém a cizím prostředí, museli více spoléhat jeden na druhého. V průběhu několika měsíců všichni tři plynně mluvili italsky.

            Kobeho sen o kariéře v NBA posílil způsob hry jeho otce a nadšení italských fanoušků, kdy Joe Bryant dosahoval 30 - 40 bodů za večer. Kobe dostával šanci rozvíjet své dovednosti každé léto, kdy se Bryantovi vraceli do USA ke své rodině a přátelům. Na radu svého otce a bratra matky Pam začal v deseti hrát městskou ligu za Sonny Hill.

            Po ukončení své hráčské kariéry se Joe rozhodl pro trvalý návrat do USA. V té době Sharia a Shaya začaly uvažovat o studiu na univerzitě a Kobe byl připraven pokračovat ve vzdělávání na střední škole. Joe přijal místo asistenta trenéra na univerzitě La Salle a Bryantovi se usadili poblíž Philadelphie, 10 mil od hlavní trasy, v městečku Ardmore. Na Lower Merion High School udělal Kobe jako nováček ze studentského družstva tým es. V nižším stupni studia (junior) se cítil spokojeně. Výška 6 stop 5 palců jej předurčovala k hře mimo vymezené území, a proto tak začal uvažovat o hře na pozici „guard". Trenér Gregg Downer prohlásil: „...viděl jsem hodně hráčů středoškolského basketbalu, ale nikdy jsem neviděl nikoho takového jako byl Kobe..."

            V průběhu nižšího stupně na střední škole (1994 - 1995) dosáhl průměrů 31,1 bodů, 10,4 doskoků a 5,2 asistence na zápas a byl po zásluze jmenován hráčem roku Pennsylvánie. Ve vyšším stupni (senior) středoškolského studia dosahoval tak dobrých výsledků, že toto bylo důvodem, že na jeho dveře doslova klepali různí skautové z celé země. Na vrcholu seznamu byli zástupci univerzity North Carolina, Duke, Villanova, and Michigan. Nicméně poté, co středoškolák Kevin Garnett obsadil v červnu 1995 první místo draftu, začal Kobe zvažovat své šance pro karieru v NBA. V dalším působení na Lower Merion pomohl školnímu družstvu k prvnímu státnímu titulu po 42 letech při skóre 32 - 3 zápasům a natrvalo zapsal Lower Merion do středoškolské basketbalové mapy. Bryant ukončil tento rok s průměrem 30,8 bodů na zápas a při dosažení celkového počtu 2 883 bodů otřásl pennsylvánským školním rekordem stanovený Wiltem Chamberlainem.

            Na jarní tiskové konferenci v tělocvičně Lower Merion ukončil veškeré spekulace o své další cestě prohlášením, že předá svůj talent do služeb NBA. Krátce po podepsání smlouvy s agenturou The William Morris, podepsal dlouholetý kontrakt s firmou Adidas a Sprite. Tyto zprávy však vyvolaly smíšené pocity. Zatímco někteří žurnalisté věřili, že Kobe je připraven na dráhu v NBA, jiní kritizovali jeho rodiče Joea a Pam, že dotlačili svého syna k špatnému rozhodnutí. Dále začaly diskuse i o tom, zda Bryant, stejně jako Garnett, bude vybrán v draftu.

            Los Angeles Lakers a jejich prezident Jerry West byli přesvědčeni, že Kobemu je předurčeno stát se hvězdou, a jeho výchovu považovali za svoji výhodu. Po vybrání Dereka Fishera v 1. kole draftu z 24 místa, si Bryanta vybralo jako 13. Charlotte Hornets, kteří jej obratem výměnili do Lakers za Vlade Divace. To umožnilo L.A. vytvoření platového prostoru k tomu, aby následně uzavřelo smlouvu s hráčem Orlanda se statutem volného agenta, Shaquillem O'Nealem. Tady začíná epocha dynastie se jménem Los Angeles Lakers. Kobe začal svojí profesionální karieru ve svém oblíbeném týmu hrajíc po boku hráčů jako byli Nick Van Exel, Elden Campbell, a starý přítel , Eddie Jones. Trenérem byl Del Harris, který byl hlavním koučem u Houston Rockets v době, kdy tam jednu sezonu působil Joe Bryant.

            S Lakers podepsal Kobe 3-letý kontrakt na 3,5 miliónů dolarů, koupil dům v Pacific Palisades a jeho rodina se za ním odstěhovala do Kalifornie. V lednu jeho první sezony umožnil trenér Harris Kobemu start v NBA - bylo mu přesně 18 let, 5 měsíců a 5 dnů a stal se tak nejmladším hráčem v historii ligy. V průběhu All Star Weekend nastřílel v zápase nováčků (Rookie Game) rekordních 31 bodů a vyhrál soutěž ve smečování (Slam Dunk Contest). V souvislosti s tím jej pochválila legenda NBA Michael Jordan slovy: „Vidím v něm hodně ze seba sama, o tom není pochyb". V sezoně 1997 - 1998 se stal šestým hráčem v týmu L.A. Lakers, hrál 20 až 30 minut a jeho průměr se zvedl na skoro 18 bodů za zápas. V tom samém roce se stal nejmladším All-Star v historii ligy.

 

            Uprostřed výluky v roce 1998 věnoval čas nahrávání hip-hopového CD, které však nikdy nebylo vydáno. Zde, ve stejné budově, však potkal svojí příští manželku Vannesu Laine, dospívající tanečnici, která zde natáčela hudební klip. Svatbu měli na jaře roku 2001. Mají spolu dvě dcery, Natalii Diamante (* 19.1.2003 ) a Giannu Marion-Onore (*1.5.2006).

            Mezitím Kobe našel své pevné místo v základní pětce Lakers a byl jmenován do třetího týmu All-Star NBA. V roce 1999 přiměla prohra v play-off se San Antonio Spurs kouče Phila Jacksona k tomu, aby pomohl Kobemu a Shaqovi nalézt cestu k sobě a vyříkat si to z očí do očí. Výsledkem byl zisk titulu šampionů NBA třikrát po sobě v letech 2000 - 2002 a Kobe se zároveň stal 4x hvězdou hvězd (All star).

            Během své kariéry však Bryant neměl vždy na růžích ustláno. V sezoně 2002 - 2003 Lakers bojovali o znovuzískání vítězné formy, poté, co se po zranění vrátil O'Neal, ale sezonu ukončili již ve 2. kole play-off, stop jim vystavilo opět mužstvo ze San Antonia. I v rovině osobního života, po 6 letech budování důvěryhodné pověsti, se Kobemu nevedlo nejlíp, když byl obviněn ze sexuálního násilí na 19-leté pracovnici kalifornského hotelu Katelyn Faber. Kobe potvrdil, že mezi nimi skutečně došlo k sexuálnímu styku, ale stalo se tak po oboustranném souhlasu. I přes mimosoudní vyrovnání utrpěl Kobeho marketingový obraz těžkou ránu.

            Sezona 2003 - 2004 přinesla Bryantovi průměr 24 bodů na zápas, ale také prohru ve finále NBA s Detroit Pistons. Po této sezoně odešel kouč Phil Jackson a O'Neal byl „vytrejdován" do Miami Heat. Bryant tak zůstal jediným z původní pětky postavené pro úspěch v play-off. Vyjímečnou událostí v sezoně 2004 - 2005 se tak stal souboj Lakers proti Heat na Boží hod vánoční. Navzdory Kobeho 42 bodům Miami zápas v prodloužení vyhrálo. To byl ale jenom jeden ze 48 prohraných zápasů, který dostal Lakers na poslední místo Pacifické divize.

            Návrat Phila Jacksona v sezoně 2005 - 2006 na lavičku Lakers v roli hlavního kouče zvýšil jejich šance na zisk titulu. V Bryantovi a Lamaru Odomovi viděl Jackson novou kombinaci spoluhráčů podobné dvojici Michael Jordan-Scotie Pippen. Bryant ukončil tuto sezonu jako nejlépe střílející hráč NBA s průměrem 35,4 bodů na zápas. Základní část soutěže ukončili s poměrem výhra/prohra 45 - 37, aby se pak v play-off utkali s Phoenix Suns. Zranění zasáhla do pokusu o znovuvzkříšení v této sezoně a i přesto se do února drželi v horních patrech tabulky divize. Pozoruhodný byl Bryantův souboj proti LeBronu Jamesovi (head to head) v All Star Game, který mimo jiné přivedl ZÁPAD k vítězství a Kobe byl vyhlášen MVP zápasu. „Kobe je ukázkou toho, na co by měl mladý hráč aspirovat. Každým rokem se učil být lepším hráčem s úsilím učinit svou hru komplexnější a nyní není jenom chlapcem v záři reflektorů, ale vynikajícím hráčem NBA", řekl o něm head kouč NBA Larry Brown.

Závěrem:

            Kobeho vůdčí schopnosti byly postoupeny náročné zkoušce  především po odchodu Shaquilla O'Neala. Je zřejmé, že nyní již asi pochopil, co je potřeba udělat, aby byli on a jeho spoluhráči lepší. Pokud však Lakers chtějí projít v play-off dále, zůstáva zásadní otázkou, jestli můžou získat další titul šampiona NBA bez přítomnosti silného muže po boku Kobeho. Zatím to vypadá, že ne ...

Pozn.: „Jestli vám jméno Kobe připadá zvláštní, pak to je tím, že se jedná o název steaku, který rodiče Kobeho Bryanta zahlédli na jídelním lístku v jedné restauraci krátce před narozením syna".

Komentáře k tomuto článku

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-kittens-for-sale/">Sphynx kittens for sale</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/why-are-sphynx-kittens-so-smart-and-adorable-black-sphynx-cat/">Why are sphynx kittens so smart and adorable black sphynx cat</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/best-syphynx-kittens-in-the-world-syphynx/">Best syphynx kittens in the world syphynx</a>

 <a href="https://sphynxcatsblack.com/how-long-do-sphynx-cats-live/">How long do sphynx cats live</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat-with-hair-2/">Sphynx cat with hair 2</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/ankara-kediler/">Ankara kediler</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/los-gatos/">Los gatos</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/chatons/">Chatons</a>

 

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-kitten/">Sphynx kitten</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat-price/">Sphynx cat price</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/are-sphynx-cats-hypoallergenic/">Are sphynx cats hypoallergenic</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/how-much-are-sphynx-cats/">How much are sphynx cats</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat-with-hair/">Sphynx cat with hair</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/adopt-a-sphynx-cat/">Adopt a sphynx cat</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat/">Sphynx cat</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/how-much-are-sphynxs-cats-2/">How much are sphynxs cats 2</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/adopt-a-sphynx-cat-2/">Adopt a sphynx cat 2</a>




<a href="https://teachmefashion1.com/hello-world/">Hello world</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/suit/">Suit</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/elementor-4773-hoodies-for-men/">Hoodies for men</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/mens-luxury-t-shirts/">Mens luxury t shirts</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/suts-iegadajieties-uzvalku-pecpasutijuma/">Suts iegadajieties uzvalku pecpasutijuma</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/trajes-de-hombre/">Trajes de hombre</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/%e5%8f%a4%e9%a9%b0/">%e5%8f%a4%e9%a9%b0/</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/chinese-yuan-to-usd/">Chinese yuan to usd</a>

 
vložil david jones, 14. 4. 2023, 10:34

The Gokyo Lakes Trek  is a well-liked hiking trail in eastern Nepal, leading to the stunning Gokyo Valley and its adjacent lakes located in the Khumbu region. This trek is renowned for its magnificent views of the Himalayas, including Mount Everest, as well as the peaceful glacial lakes scattered throughout the area.

The Nar Phu Valley Trek  is a relatively new and less crowded trekking route in Nepal that offers a unique opportunity to explore remote villages and stunning landscapes in the Annapurna region. The trek takes you to the Nar and Phu valleys, which are located in the northwestern part of the Manang district, near the Tibetan border.

The Manaslu Trek   offers stunning views of Mount Manaslu and other surrounding peaks, as well as the opportunity to experience traditional Nepali culture and lifestyle. Along the way, trekkers pass through remote villages inhabited by the Gurung and Tibetan ethnic groups, and can visit ancient monasteries and temples.

Overall,  Nepal Bhutan Tour   offers an excellent opportunity to experience the natural and cultural wonders of these two Himalayan countries. The tour can be customized to fit individual preferences and can range from a few days to several weeks, depending on the time and budget of the travelers.

vložil Deep Manandhar, 19. 5. 2023, 7:10