Spoluhráči.cz klub Basketbal Polabiny Pardubice dokumenty a články Několik pojmů

Basketbal Polabiny Pardubice – článek Několik pojmů

Možné akce:
profilové foto Ludo Goldberger
Ludo Goldberger

Několik pojmů

Vytvořeno:27. 1. 2009, 22:39
Autor:Ludo Goldberger
Možnosti
Anotace:Hráči, basketbalové akce

 

Basketbal (1), česky též košíková, je kolektivní míčový sport, ve kterém se dva týmy s pěti hráči na hřišti snaží získat co nejvíce bodů vhazováním míče do obroučky basketbalového koše.

Hru vytvořil v roce 1891 Dr. James Naismith pro zpestření zimní sportovní přípravy svých studentů. I přesto, že se v původní podobě jednalo o nepříliš dynamický sport (pravidla neumožňovala pohyb s míčem), získal si brzy značnou popularitu a rychle se rozšířil nejen po Spojených státech. V roce 1932 byla založena Mezinárodní basketbalová federace (International Basketball Federation). V roce 1936 byl basketbal zařazen na pořad olympijských her a od roku 1976 se koná i ženský basketbalový turnaj.

HRÁČI

Rozehrávač (2)

Hraje v útoku obvykle v největší vzdálenosti od koše - za úrovní trojkové čáry. Pokud střílí, pak obvykle z větší vzdálenosti (za tři body). Jeho úkolem je vyvést pomocí driblování míč z obranné do útočné poloviny hřiště, kde určuje taktickou variantu hry (tzv. herní signál) a sám zahajuje jeho realizaci (obvykle přihrávkou). S ohledem na své postavení nejdále od soupeřova koše je zodpovědný za uhlídání soupeřových hráčů při pokusu o rychlý protiútok.

Pro pozici rozehrávače jsou obvykle vybíráni nižší hráči (kolem 190 centimetrů) s dobrou pohyblivostí a míčovou technikou.

Ve většině taktických variant je na hřišti přítomen jeden rozehrávač, pokud se hraje na dva rozehrávače, plní střídavě vždy jeden z nich roli křídla.

Křídlo (3)

Hraje v útoku obvykle ve větší vzdálenosti od koše, jedná se o nejpohyblivější pozici - křídlo často operuje po celé ploše útočné poloviny hřiště. Hráč hrající na křídle by měl být schopen střely z větší vzdálenosti i samostatného úniku ke koši zakončeného střelou v pohybu z bezprostřední vzdálenosti (tzv. dvojtakt).

Na pozici křídla je zařazována široké spektrum hráčů s lepší pohyblivostí a míčovou technikou než pivoti, ale většího vzrůstu (nebo síly a důrazu) než rozehrávači.

Pivot (4)

Hraje v útoku obvykle v blízkosti koše. Střílí z malé nebo střední vzdálenosti od koše, jeho důležitým úkolem je získávání míče odraženého po nepřesné střele - tzv. doskok. V obraně jsou pivoti cenní hlavně svojí schopností blokovat střely.

Pro pozici pivota jsou obvykle vybíráni nejvyšší hráči v mužstvu - dalo by se říci, že čím vyšší, tím lepší. Druhou možností jsou byť i menší hráči s velkou silou, schopní „přetlačit" tělem soupeře a vytvořit si prostor při doskakování.

V pětičlenné basketbalové sestavě jsou obvykle dva pivoti, v některých herních variantách pouze jeden. Pivot schopný rychlého pohybu a střelby z větší vzdálenosti může do jisté míry kombinovat při hře funkci pivota a křídla.

BASKETBALOVÉ AKCE

Pick And Roll (5) je basketbalový pojem pro útočnou akci, při níž hráč staví spoluhráči clonu (pick) a poté si za obráncem sbíhá (roll) pro přihrávku. Jde o základní útočnou akci, která je velice často využívána. Český, téměř nepoužívaný název je dvojičky.

Hráč s míčem, většinou střední rozehrávač, je bráněn soupeřovým středním rozehrávačem. Hráč s míčem ohlásí akci Pick and roll. K obránci soupeře přiběhne další útočící hráč a postaví tzv. clonu tím, že se postaví tělem obránci do cesty. Oddělí tak hráče s míčem od svého obránce.

Obránce je nucen si vybrat, zda se zaměří na hráče s míčem nebo na hráče stavícího clonu. Zaměří-li se na hráče s míčem, hráč stavící clonu má možnost se přesunout pod koš a čekat na přihrávku. Zaměří-li se obránce na hráče stavícího clonu, hráč s míčem má volný prostor na střelu. Jeden ze způsobů obrany této útočné taktiky je přebírání.

Alley oop (6) je basketbalová ofenzivní akce, kdy hráč hází míč do blízkosti obroučky na spoluhráče. Ten vyskočí, míč ve vzduchu chytí a zasmečuje do koše.

Jde o velice efektivní akci, která zvedá publikum ze sedadel. Zahrát Alley oop je velice obtížné, je třeba, aby se oba hráči domluvili řečí těla. Přihrávající hráč musí být schopen vystihnout pohyb smečujícího hráče a nasměrovat mu přesnou a dobře načasovanou přihrávku.

Akci Alley oop zahráli jako první bratři Al a Gerald Tuckerové na univerzitě Oklahoma Baptist University v polovině šedesátých let dvacátého století.

Prameny:

1) http://cs.wikipedia.org/wiki/Basketbal

2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozehr%C3%A1va%C4%8D

3) http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99%C3%ADdlo_(basketbal)

4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Pivot_(basketbal)

5) http://cs.wikipedia.org/wiki/Pick_and_roll

6) http://cs.wikipedia.org/wiki/Alley_oop

 NĚKOLIK TECHNICKÝCH ÚDAJŮ

Hřiště má obdélnikový tvar, na délku 28 m a na šířku 15 m

Čára trestného hodu je ve vzdálenosti 4,6 m od koše

Hranice tříbodového hodu je ve vzdálenosti 6,25 m od koše

Obroučka koše je vzdálenosti 3,05 m od země

Komentáře k tomuto článku

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-kittens-for-sale/">Sphynx kittens for sale</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/why-are-sphynx-kittens-so-smart-and-adorable-black-sphynx-cat/">Why are sphynx kittens so smart and adorable black sphynx cat</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/best-syphynx-kittens-in-the-world-syphynx/">Best syphynx kittens in the world syphynx</a>

 <a href="https://sphynxcatsblack.com/how-long-do-sphynx-cats-live/">How long do sphynx cats live</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat-with-hair-2/">Sphynx cat with hair 2</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/ankara-kediler/">Ankara kediler</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/los-gatos/">Los gatos</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/chatons/">Chatons</a>

 

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-kitten/">Sphynx kitten</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat-price/">Sphynx cat price</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/are-sphynx-cats-hypoallergenic/">Are sphynx cats hypoallergenic</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/how-much-are-sphynx-cats/">How much are sphynx cats</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat-with-hair/">Sphynx cat with hair</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/adopt-a-sphynx-cat/">Adopt a sphynx cat</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat/">Sphynx cat</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/how-much-are-sphynxs-cats-2/">How much are sphynxs cats 2</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/adopt-a-sphynx-cat-2/">Adopt a sphynx cat 2</a>




<a href="https://teachmefashion1.com/hello-world/">Hello world</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/suit/">Suit</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/elementor-4773-hoodies-for-men/">Hoodies for men</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/mens-luxury-t-shirts/">Mens luxury t shirts</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/suts-iegadajieties-uzvalku-pecpasutijuma/">Suts iegadajieties uzvalku pecpasutijuma</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/trajes-de-hombre/">Trajes de hombre</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/%e5%8f%a4%e9%a9%b0/">%e5%8f%a4%e9%a9%b0/</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/chinese-yuan-to-usd/">Chinese yuan to usd</a>

 
vložil david jones, 14. 4. 2023, 10:24