Spoluhráči.cz klub Basketbal Polabiny Pardubice dokumenty a články X. Mistrovství světa v maxibasketbalu

Basketbal Polabiny Pardubice – článek X. Mistrovství světa v maxibasketbalu

Možné akce:
profilové foto Ludo Goldberger
Ludo Goldberger

X. Mistrovství světa v maxibasketbalu

Vytvořeno:12. 7. 2009, 22:31
Autor:Ludo Goldberger
Přílohy:

fotogalerie X. Mistrovství světa v maxibasketbalu

Možnosti
Anotace:... jak našinec k úspěchu málem přišel ...

 

... jak našinec k úspěchu málem přišel ...

... i když podtitulek je mírně zavádějící, protože komu z nás smrtelníků se kdy povedlo nebo ještě povede zúčastnit se setkání nejlepších z nejlepších - mistrovství světa, a už jenom to jde považovat za úspěch Cool,  tak jsme navíc mezi sebe do nové sezony mohli přivítat mistra světa.

             Tak, ale teď pěkně popořádku a o čem tento článek vůbec bude? Jak jistě většina z nás ví, tak po loňské účasti na 5. veteránském mistrovství Evropy v italském Pessaru, se i letos náš kamarád a spoluhráč Libor zúčastnil klání basketbalových veteránů v sestavě týmu SPP Děčín (ČR A). Letošní mistrovství světa v maxibasketbalu, v pořadí již 10-té, se konalo ve dnech 27.6. - 5.7. 2009 v Praze.

Dle bulletinu organizátorů se mělo jednat o mistrovství s největším počtem přihlášených týmů a účastníků: „o medaile přijede bojovat 165 družstev z 31 zemí z celého světa. Českou republiku bude v celosvětovém klání v maxibasketbalu zastupovat 19 družstev, z toho 13 mužských a 6 ženských",  a dále jste se mohli dočíst, jak uvádí Zdeněk Bříza - prezident organizačního výboru, že: „Praha získala pořadatelství jubilejního X. Mistrovství světa veteránů v basketbalu díky pravidelné účasti na veteránských turnajích organizovaných světovou asociací FIMBA (Mezinárodní basketbalová federace sdružující vrcholové basketbalisty - veterány) a zejména na základě vynikajících výsledků mužské i ženské české basketbalové reprezentace. Ženy se mohou chlubit titulem mistryň světa z roku 2005 a bronzovou medailí z Mistrovství Evropy v roce 2006. Muži pak vybojovali 2. místo na Mistrovství Evropy v roce 2008". Že se nejedná jenom o obyčejné setkání bývalých skvělých hráčů historie, nám dokazoval i zájem médií,  jak tisku, televize i internetu a mimo jiné poctil svou návštěvou toto mistrovství i čelní představitel naší politické scény prezident České republiky Václav Klaus, sám bývalý aktivní hráč košíkové.

            Ve věkové kategorii M50+ se sešlo 24 týmů; z jihu Evropy 6 družstev (po 2 týmech ze Slovinska a Chorvatska, po  1 z Řecka a Itálie), severu Evropy a Pobaltí 4 družstva (tým Švédska a 3 výběry z Litvy), střední a východní Evropy 8 týmů (tři týmy z Česka a Německa doplnil po jednom výběru tým Polska - pozdější poražený finalista a Ruska), hojně byla zastoupena Jižní Amerika počtem 4 týmů (Chile, Brazílie, Peru a Uruguay), střední Ameriky (Dominikánská republika) a ze Severní Ameriky se turnaje účastnil tým Spojených států, pozdější vítěz této věkové kategorie.

            Týmy byly rozděleny do 8 skupin - tým SPP Děčín pod hlavičkou ČR A byl nalosován do skupiny G spolu s druhým týmem Německa (Team Hamburk) a týmem USA (USA  CINCY). V základní části se hrálo turnajovým způsobem a do dalších bojů o vítězství postoupily vždy první dva celky.

            Výsledky skupiny G:

 

Po jednoznačném vítězství nad druhým týmem Německa okusil náš tým pocit vítězství i proti týmu Spojených států a byl tak jediným, kterému se to v rámci této věkové kategorie na turnaji povedlo. Záznam je možné shlédnout zde: http://wch2009-men-50.tvcom.cz/wch2009/video/2260_p2-group-men-50-54-united-states-of-america-usa-cincy-czech-republic-ssp-decin-cesko.htm

            Jak se vedlo Liborovi v jednotlivých zápasech? Proti německému B týmu dosáhl 10 bodů a konto USA zatížil 6 body.

            V další fázi soutěže hrané již vyřazovacím způsobem se v 1. kole utkalo družstvo Česko A proti druhému týmu z Čech (tým SODOMA) a po vítězství 82 : 58 (poločas 50:26), Libor nasázel 10 bodů, se ve čtvrfinále utkali s týmem Řecka (Soluň50+), které porazili rozdílem 24 bodů, 84 : 60 (37 : 25) a v semifinále na ně čekalo již podruhé družstvo Spojených států. Situace ze základní části turnaje se málem zopakovala, ale dle svědectví očitého svědka svou roli sehrálo asi chvilkové selhání sudího zápasu, když necelých 11 vteřin Američané měli míč v držení a dotahovali jednobodovou ztrátu. Po dobře zahrané cloně se hráč soupeře Johnson ocitl nikým nebráněný za hranicí třibodové mety a jeho mizerný pokus zachránila až píšťalka rozhodčího a to přesto, že náš bránicí hráč Standa Petr jenom stínoval a nebyl s ním v kontaktu. Američan se po odpískaném nefaulu postavil na čáru trestního hodu a proměněním všech tří pokusů posunul svůj tým po vítězství 74 : 72 do finále, Libor nastoupil v základní pětce a hrál bez vystřídání podstatnou část první čtvrtiny a z dalších bojů jej vyřadilo až zranění kolena; dosáhl 3 body s úspěšností střelby 25% (za 3 body 3/1 a za 2 body 1/0).

Záznam ze zápasu na http://wch2009-men-50.tvcom.cz/wch2009/video/2378-quarterfinal-men-50-54-czech-republic-ssp-decin-cesko-united-states-of-america-usa-cincy.htm

            V zápase o bronz se český A tým postavil proti Litvě C (SC SALILITA Vilnius) a po prohře 55 : 67 se naši umístili na velmi pěkném 4. místě. Kvalitní utkání asi rozhodl snazší a rychlejší přechod Litevců do útoku, jejich hbitý rozehrávač s č. 6 Aruunas Šarka rozdával přesné přihrávky, zakládal rychlé protiútoky, byl skoro u všeho a na palubovce byl prakticky celý zápas. Výsledek z konce třetí čtvrtiny 52 : 48 pro český tým dával naději na vítězství, ale Litevci hráli dál svoji hru a čtvrtou část hry rozhodli poměrem 19 : 3 a bylo po nadějích na bronz.

Záznam ze zápasu na http://wch2009-men-50.tvcom.cz/wch2009/video/2408-finale-men-50-54-lithuania-sc-salilita-vilnius-czech-republic-ssp-decin-cesko.htm

Resumé:

Tento článek vznikl proto, aby jste se dozvěděli něco o úspěchu jednoho z nás a taky, aby si někteří (že, Jindro...) nestěžovali, že nedostávají žádnou poštu :-)).

Ještě pár poznámek, co to Maxibasketbal je, proč vznikl atp.

            Na oficiálních stránkách FIMBA je možné se mimo jiné dozvědět, že organizace sdružující basketbalové veterány byla založena v roce 1969 v Buenos Aires v Argentině. Záměrem bylo dát bývalým aktivním hráčům druhého a třetího věku šanci dál aktivně provozovat sport a zejména basketbal. Soutěž je organizována pro mužskou kategorii od 35 let a výše a ženskou kategorii od 30 let a výše, dále jsou věkové kategorie děleny po 5 letech, tj. 35+, 40+ a výše, poslední věkovou kategorii, zatím, je 70+. Na posledním mistrovství v Praze byl nejstarším mužským účastníkem 83-letý chilský reprezentant Francisco Ramirez narozený 18.10.1926 a v ženské kategorii 68-letá zástupkyně estonského ženského basketbalu Reet Pärn.

Ještě něco málo z blogu na stránkách FIMBA:

30-7-2008:

Historie Maxibasketbalu v ČR je teprve krátkého trvaní

            Startovní podnět k účasti na kláních Maxibasketbalu pod záštitou FIMBA vzešel z teamu CBC Praha, kdy se v roce 2001 sešla skupina 40 bývalých hráčů vojenského týmu z Českých Budějovic. Setkání bylo po dlouhých 15 letech tak silným a příjemným zážitkem, že si hráči řekli, že by bylo škoda tento společný potenciál nevyužít.V roce 2002 se družstvo CBC přihlásilo do Adriatické ligy veteránů, kde zažili spoustu krásných okamžiků vítězství i nezapomenutelné společné dlouhé cesty k jednotlivým zápasům. V této době se hráči dozvěděli o existenci FIMBA a tak se přihlásili na MS do Orlanda v roce 2003, se svým družstvem mužů + 35 let. Tato soutěž rozhodla, že se daleko výrazněji začali zapojovat do soutěží FIMBA a v roce 2005 se na MS v Christchurch (Nový Zéland) účast rozrostla o družstvo žen, které nakonec získalo titul Mistryň světa v kategorii +45. ...Úspěch družstva žen se nakonec stalo tím posledním závažím na misce vah při rozhodování, zda se ještě výrazněji zapojit do dění FIMBA, a tak pod dojmem velkých zážitků z MS na Novém Zélandu byla ohlášena kandidatura Prahy na pořádání MS v roce 2009. Další účasti našich týmů na ME 2006 v Hamburgu a MS 2007 v Puerto Rico jen potvrdili správnost rozhodnutí a všichni se těší na to, že budeme moci ukázat týmům z celého světa naše krásné hlavní město Prahu a že všichni zažijeme v roce 2009 jeden dlouhý a krásný festival sportu a zábavy pod hlavičkou MAXIBASKETBALU.

Publicado por FIMBA Maxibasketball en 12:53 AM 

Etiquetas: checo

Komentáře k tomuto článku

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-kittens-for-sale/">Sphynx kittens for sale</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/why-are-sphynx-kittens-so-smart-and-adorable-black-sphynx-cat/">Why are sphynx kittens so smart and adorable black sphynx cat</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/best-syphynx-kittens-in-the-world-syphynx/">Best syphynx kittens in the world syphynx</a>

 <a href="https://sphynxcatsblack.com/how-long-do-sphynx-cats-live/">How long do sphynx cats live</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat-with-hair-2/">Sphynx cat with hair 2</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/ankara-kediler/">Ankara kediler</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/los-gatos/">Los gatos</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/chatons/">Chatons</a>

 

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-kitten/">Sphynx kitten</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat-price/">Sphynx cat price</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/are-sphynx-cats-hypoallergenic/">Are sphynx cats hypoallergenic</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/how-much-are-sphynx-cats/">How much are sphynx cats</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat-with-hair/">Sphynx cat with hair</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/adopt-a-sphynx-cat/">Adopt a sphynx cat</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/sphynx-cat/">Sphynx cat</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/how-much-are-sphynxs-cats-2/">How much are sphynxs cats 2</a>

<a href="https://sphynxcatsblack.com/adopt-a-sphynx-cat-2/">Adopt a sphynx cat 2</a>




<a href="https://teachmefashion1.com/hello-world/">Hello world</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/suit/">Suit</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/elementor-4773-hoodies-for-men/">Hoodies for men</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/mens-luxury-t-shirts/">Mens luxury t shirts</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/suts-iegadajieties-uzvalku-pecpasutijuma/">Suts iegadajieties uzvalku pecpasutijuma</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/trajes-de-hombre/">Trajes de hombre</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/%e5%8f%a4%e9%a9%b0/">%e5%8f%a4%e9%a9%b0/</a>

<a href="https://teachmefashion1.com/chinese-yuan-to-usd/">Chinese yuan to usd</a>

 
vložil david jones, 14. 4. 2023, 10:23

Here are some of the best active Telegram Groups

vložil thomas jamies, 22. 9. 2023, 12:46

Download now noble 777 casino download for android from here

vložil Osman Ottoman, 1. 11. 2023, 7:53