Divoženky

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub Divoženky dokumenty a články Obouruční lakros

Divoženky – článek Obouruční lakros

Možné akce:
profilové foto Nela Nekolná
Nela Nekolná

Obouruční lakros

Vytvořeno:4. 8. 2008, 9:48
Autor:Nela Nekolná
Možnosti
Anotace:Aneb k čemu jsou taky dobré dvě ruce:)
Obouruční lakros

Obouruční lakros

Tento zvláštní termín "obouruční" se užívá pro označení ostatních mezinárodních druhů lakrosu pouze v České republice. Jinde ve světě toto rozdělení lakrosů nepotřebují, protože lakros hrají pouze oběma rukama a jednou rukou hraný lakros je už jen česká specialita. Jinde se tedy lakroska drží převážně v obou rukou, je totiž delší a těžší než v českém lakrose.

Jedinečným momentem toho sportu je to, že branky jsou umístěny uvnitř hřiště a hra probíhá i za brankami. Hra tak získala na velké zajímavosti s nepřeberným množstvím taktických variant.

Základy hrací techniky

Lakros jako kolektivní sport má mnoho společného s ostatními kolektivními sporty, je možné využít zkušenosti z fotbalu, hokeje, basketbalu.začít hrát lakros se dá v každém věku. Základem je zvládnutí techniky hry lakroskou- přihrávání a sbírání míče, nošení míče v lakrosce a střela na branku. Lakroska, tedy lakrosová hůl, která je pro různé druhy lakrosu odlišná. Technika hole je však velmi podobná. Hůl se používá na chytání a přihrávání míče z gumy, který se přihrává při běhu ve velké rychlosti s obrovskou přesností, s dechem beroucí zručností a skvělými akcemi týmové spolupráce. Pouze lakrosovou holí lze míč sbírat ze země, chytat a házet. Není dovoleno dotýkat se míče rukou.

Nošení míče a běh s míčem v lakrosce není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Aby míč nevypadl z hole, používá se kolébavý pohyb, který odstředivou silou drží míč ve výpletu a dovoluje hráči kličkovat, uhýbat lakroskou před soupeři a i nečekaně vystřelit. Základní střelou, stejným způsobem se i přihrává, je prudký pohyb lakroskou (která se drží v obou rukou) v úrovni ramen zezadu vpřed. Hráč takto dokáže velmi přesně přihrát i na vzdálenost přesahující 40 m a třeba i prudce vystřelit.

Dalším důležitým prvkem základní techniky je dokonalé sbírání míče ze země lakroskou. Musíte umět sebrat ležící či skákající míč v plné rychlosti, aby soupeř neměl možnost atakovat vás holí nebo tělem.

Pokud už máte lakrosku a míček, můžete začít hrát a je to opravdu jednoduché.

Vybavení

Lakrosová hůl je hlavní součástí vybavení a mají ji všichni hráči. Původně lakroska byla vyrobena z hikorové tyče ohnuté do háku a volně vypletené koženými řemínky tak, aby vznikl košík hluboký asi 5 cm. Moderní lakroska má hliníkovou nebo titanovou násadu a plastikovou hlavu vypletenou nylonovou síťkou nebo "tradičním" výpletem (nylonové šňůrky v kombinaci s koženými řemínky). Délka lakrosek se pohybuje kolem 110 cm, obránci ve field lakrosu mohou využívat hole dlouhé až 180 cm.

Pro větší bezpečnost hráčů se používají přílby s drátěnou maskou, rukavice, chrániče loktů, paží a ramen. Zvláštní vybavení používají brankáři, mají brankářské hole, které jsou široké až 38 cm. Velmi se liší (co do výstroje) field a box lakrosový brankář, což je dané rozměry branek. V box lakrosu je branka malá (122х122 cm) a brankář používá přílbu s drátěnou maskou, hokejovou brankářskou vestu, kalhoty, hráčské holenní chrániče a rukavice. Ve field lakrosu je branka větší (183х183 cm) a brankáři používají pouze přilbu s maskou a rukavice, popřípadě chránič prsou. Většina hráčů lakrosu tvrdí, že do branky si stoupne pouze blázen a asi je to pravda, protože field lakrosoví brankáři opravdu chytají prakticky bez chráničů, jen lakroskou. Představte si, kolik modřin si ze zápasu dotyčný odnese.

Poslední důležitou součástí hry je speciální míč. Jeho rozměry jsou blízké tenisovému míčku, je ale vyroben z pružné gumy a váží 170 g.

Komentáře k tomuto článku