Spoluhráči.cz klub HBC RONEKA PARDUBICE o.s. dokumenty a články Profil teamu HBC RONEKA PARDUBICE na webových stránkách regionálního hokejbalového svazu

HBC RONEKA PARDUBICE o.s. – článek Profil teamu HBC RONEKA PARDUBICE na webových stránkách regionálního hokejbalového svazu

Možné akce:
profilové foto Milan Široký
Milan Široký

Profil teamu HBC RONEKA PARDUBICE na webových stránkách regionálního hokejbalového svazu

Vytvořeno:18. 11. 2009, 19:49
Autor:Milan Široký
Možnosti
Anotace:Po našem historickém vítězství, byl o náš team velký mediální zájem, tak i díky tomu byl vedený rozhovor v pořadí č. 2 s vedoucím teamu Milanem Širokým na hlavní stránce webu regionálního svazu - www.hokejbal-vychod.cz o našem teamu, jeho fungování, historii, úspěších....


 (foto: HBC Roneka Pardubice)

Roneka Pardubice: Možná se rodí stálice vyřazovacích bojů

OHbL - Každý porod bolí a výběr Milana Širokého obzvláště. Pardubická Roneka patří mezi největší outsidery na Východě a od založení klubu získala pouhé čtyři bodíky. Herní projev se doposud rovnal nule a hráči po prohrách upadali do lehké letargie. Letos se ale možná začíná rodit nový tým, který bude v budoucnu strašit nejen kvalitní soupeře, ale především neustále překvapovat hokejbalové publikum.

 

Milane, Roneka se pohybuje na východočeské scéně čtvrtým rokem a zatím si nevede příliš úspěšně. Jak byste charakterizoval vývoj po letech v klubu?
Myslím si, že od počátku, kdy ještě Roneka působila pod hlavičkou FRIMARK CZ PARDUBICE, se nynější team hodně obměnil, jak hráčsky, tak i generačně. V původním mužstvu Frimark CZ byl věkový průměr hodně vysoký, ale hráčsky, tím mužstvo netrpělo, přicházely výsledky, občas dobré umístění na různých turnajích. Ale jak to tak bývá, starší hráči končívají svojí kariéru, díky zdravotním potížím či vysokému věku, takže bylo nasnadě obměnit kádr mladými hráči.

O Vás se mluví ve smyslu, že pokud zrovna nepracujete, dýcháte takřka jen pro hokejbal. Co je na tom pravdy?
Určitě, hokejbal mě baví jako sport i to vše, co se děje okolo něj. Věnuji mu hodně soukromého času, což se ne často setkává s pochopením rodiny -ženy. Když si však uvědomíte, že spolupracujete s lidmi, kteří věci rozumí a "dýchají" za stejnou věc, tady mám na mysli kolegy a lidi z regionálního hokejbalového svazu Východ, tak se té věci oddtáte se vším všudy.

Ve svém názvu máte hlavního partnera klubu a dá se říci, že dresy jste rovněž olemovali do barev loga sponzora. To nebývá až tak častým úkazem. Proč jste tak rozhodli?
Ano, máte pravdu, většinou si kluby dávají do názvu různá spojení, které něco znamenají, evokují,..., ale když jsem přebíral jako vedoucí a kapitán team Frimark CZ, už tato linie byla nastavena. Dalším důvodem si myslím, že je dobré mít v názvu generálního sponzora, protože se snaží nás několik posledních sezón finančně podporovat, což v posledních letech ekonomické krize není jednoduché. Takže dá se říci, že je kompenzace i poděkování, že s námi do toho šel. Myslím si, že mu určitě neděláme "antireklamu", protože o prvních mužstvech tabulky se mluvívá, stejně jakožto o těch posledních, takže nyní již všichni vědí, kdo je HBC RONEKA PARDUBICE a kdo PNEUSERVIS RONEKA PARDUBICE.

Zatím Vás každý zná spíše jako partu kamarádů, kteří si jdou zahrát. Ale v každém hokejbalistovi se někde schovává jakási klukovská motivace zažívat výhry, získat poháry. Jak přistupujete k Oblastní lize vy?
Určitě vstupujeme do každého ročníku Oblastní ligy s tím, že tato sezóna je již pro nás zlomová a že konečně "okusíme", jak chutná pocit zahrát si play-off. Doufáme a věříme, že právě probíhající sezóna 2009-2010 bude právě pro náš team tou vysněnou sezónou.

Kdo klub kromě Vás ještě táhne a jaká je struktura?
Myslím si, že každý hráč se snaží přispět svým dílem, pokud se jedná o věci mimo hřiště. Přesto se musím přiznat, že v zápalu pro hokejbal mám v teamu mnoho funkcí: vedoucího mužstva, kapitána, ekonoma, trenéra a kustoda. Ale abych si nedělal reklamu jenom sám pro sebe, poslední dobou mi hodně pomáhá Mirek Svatoš, který se stará o finance a je náš "vyslanec" jako rozhodčí pro zápasy ostatních teamů.

Uvažujete o rozšíření působnosti Roneky například v soutěžích mládeže?
Bohužel, jsme opravdu team složený z nadšenců ve věkovém rozdílu 19-39 let. Při shánění mladých hráčů, ze kterých bychom eventuelně vytvořili mládežnické mužstvo, jsem se přesvědčil, že je to velmi těžké, mnoho hráčů je již vedeno od útlého věku ke sportům, jako je fotbal, hokej, florbal,.... a moc volných hráčů na trhu pak nezbývá. Dalším faktorem je to, že mladí lidé se moc do sportu nehrnou a ti, co naštěstí chtějí hrát hokejbal, skončí v teamech typu Alfa Pardubice, Svítkov Padubice. Ale to je dobře, protože například poslední dva jmenované teamy mají velmi dobrou práci s mládeží.

Za čtyři roky jste podle dostupných informací dokázali získat jen pouhé čtyři bodíky a svým vítězstvím z minulého týdne jste vlastně překonali rekord. Uvědomují si to i Vaši nynější spoluhráči?
Určitě, to vítězství nás snad nabudí k podobným výkonům, které budeme i nadále předvádět. Nerad bych, abychom "usnuli na vavřínech" a "vyhořeli", rád bych všechny, včetně sebe, hráčů i ostatních teamů, přesvědčil, že to nebylo náhodné vítězství a že opravdu něco nového začíná s Ronekou přicházet a měnit se.

Pokud to tak ale půjde dál, budete neustále přepisovat klubovou historii...
Tak to doufám. "Vnitřně" jsem si říkal, že tato sezóna bude zlomová pro náš team. Uvidíme, do konce sezóny zbývá ještě jarní část a to pár zápasů ještě je, takže nepředjímejme, co a jak bude.

Kde podle Vás současnou Roneku tlačí bota? Hanlivě se občas hovoří o tom, že Roneka by potřebovala kompletně vyměnit celý tým, aby dosahovala alespoň výkonnosti hořejších mužstev OHbL, souhlasíte?
Když se člověk podívá na naši statistiku obdržených a vstřelených gólů, udělá si obrázek sám. Skutečně nyní, když máme vyrovnané kvalitní brankáře, je velkou slabinou defenziva. I přestože si to říkáme před každým zápasem, obranná činnost je špatná, necháváme soupeřovým hráčům mnoho prostoru na kombinaci, střely. V útoku by to samozřejmě chtělo dávat více gólů, protože ve statistikách střelců stále figurují tahouni celého teamu Ondra Čermák, Mirek Svatoš, Pavel Brabec. Ale chtělo by to, aby více se zapisovali do listiny i ostatní hráči.

Jaké jsou současné pocity uvnitř týmu?
Nálada je dobrá, bojovná a je cítit další chuť po vítězství, teď si to prostě užíváme.

Co je potřeba zlepšit, aby Roneka mohla začít vítězit alespoň se soupeři v tabulce sobě nejbližšími?
Faktory, které jsou proto potřeba udělat, jsem zmínil v předcházející otázce, ale další neméně důležitou věcí je ta, abychom se scházeli ve větším počtu při zápasech. Na soupisce mám nyní 39 lidí a pak přijde zápas a počet hráčů je 9 nebo 10. To je opravdu tristní. Opravdu je potřeba, abychom dávali před utkáním k dispozici alespoň 3 útoky, je totiž vidět, že ve dvou lajnách dokážeme hrát vyrovnané zápasy, ale ve třetích třetinách fyzicky odpadneme a výsledky se mění v náš neprospěch. Důkazem toho byl náš nedávný zápas s lídrem tabulky a favoritem celé Oblastní ligy HBC Medvědi Pardubice, se kterým jsme hráli po dvou třetinách 3:0, ale pak jsme fyzicky nemohli a výsledek skončil 7:0.

Jste přesvědčen o tom, že si někdy v budoucnu Roneka sáhne na vytoužený pohár pro mistra?
Jsem realista. Neříkám, že by to nebylo moje "zbožné přání", ale rád zůstanu u přání, aby byla Roneka pravidelným účastníkem play-off.

Profil klubu:

Název klubu: HBC Roneka Pardubice
Domácí hřiště: Pardubice - Polabiny
Rok založení: 2005
První sezona v OHbL: 2005-2006
Nejlepší hráč: Ondřej Čermák
Nejlepší ligové umíštění: 5. místo ve 2. OHbL 2008-2009

Komentáře k tomuto článku