Jihlava Eagles

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub Jihlava Eagles dokumenty a články pokračování pravidel

Jihlava Eagles – článek pokračování pravidel

Možné akce:
profilové foto Miroslav Hrčák
Miroslav Hrčák

pokračování pravidel

Vytvořeno:5. 8. 2009, 23:01
Autor:Miroslav Hrčák
Možnosti
Anotace:


Měření času

Hraje se na dvě poloviny, tedy 4 čtvrtiny. Jedna čtvrtina je dlouhá 15 minut (tzn. 4 x 15 minut). Každé mužstvo má v každé polovině tři minutové timeouty. Po ukončení 1. a 3. čtvrtiny se jen mění strany. Délka přestávky mezi poločasy je 20 minut. Herní čas přestává běžet při: vyměřování trestu, time outech, ošetřování hráče na hřišti, neúplné přihrávce dopředu, okamžiku varování 2 minuty před koncem poločasu, při dosažení bodů a po kopu, nebo pokud hráč s míčem vyběhne do autu.

Fauly

BránaForma trestu je posun místa rozehrání zpět o daný počet yardů.

  • Holding (držení): útočící hráč nesmí při blokování obránce držet, pouze může protihráče odrazit. Penalizace: 5 - 10 yardů
  • Clipping - útočící hráč nesmí obránce blokovat zezadu ani ho nesmí blokovat od pasu dolů, výjimkou je 5 yardová zóna od místa rozehrání. Penalizace: 10 yardů
  • Pass interference - cornerback se nesmí receivra dotknout, pokud je míč ve vzduchu. Nesmí bránit jeho běhu. Penalizace: 15 yardů
  • Offside (offense) - nikdo z týmu nesmí, pokud centr neprovede snap, překročit pomyslnou rozehrávající čáru. Penalizace: 5 yardů
  • Facemask - držení protihráče za mřížku helmy. Penalizace: 15 - 20 yardů
  • Personalfaul - atakování protihráče mimo hřiště, urážení rozhodčího apod. Penalizace: 15 - 20 yardů

Body

  • Touchdown - 6 b - Touchdown
  • Extra point (běh nebo pas) - 2 b - Potvrzení Touchdownu
  • Kop ze hry - 3 b - Složení útočícího hráče v jeho vlastní koncové zóně (touchdownu)

Postavení hráčů

Kdo je kdo

  • QB - quarterback - řídí útok. Dostane míč od centra a rozehrává akce, hází přihrávky dopředu, může i sám běžet s míčem (musí mít: zkušenosti, nadhled, chytrost, rychlost).
  • FB - fullback - po předávce míče od quarterbacka má za úkol míč donést co nejdál dopředu (tvrdost, průraznost, rychlost).
  • TB - tailback - stejný jako fullback, ale rychlejší a víc kličkuje, fullbackmu často razí cestu soupeřovou obranou (hbitost, rychlost, tvrdost).
  • WR - wide receiver - často běhá na přihrávky dopředu (rychlost, schopnost oklamat obránce a spolehlivě chytit míč).
  • TE - tight end - blokuje jako lajnař a zároveň běhá na pasy dopředu (síla, tvrdost, šikovnost).
  • C, G, T - offense line - největší a nejsilnější blokaři, nesmí pustit nikoho na quarterbacka a snaží se vytvořit prostor pro runningbacky (rychlé nohy, tvrdost, velikost, síla, chytrost).
  • DT - defense tackle - má za úkol zastavit nebo narušit útočnou akci ve středu „lajny“ (tvrdost, síla, rychlost).
  • DE - defense end - má za úkol zastavit nebo narušit útočnou akci na okraji „lajny“ nebo najít QB (rychlost, tvrdost, síla).
  • LB - linebacker - zastavuje běhy, ale také musí pokrýt prostor proti pasům (orientace, rychlá reakce a rozhodování, rychlost, tvrdost).
  • CB - cornerback - pokrývá zónu hřiště nebo hráče proti pasům, ale musí umět zastavit i velkého fullbacka (rychlost, přehled, rychlost).
  • SS a FS - strong a free safety - poslední sled obrany proti pasům i běhům, musí být univerzální (rychlost, přehled, tvrdost).

Výstroj

Jednotlivé výstroje hráčů se skládají z mnoha částí, předcházejícím zranění. Některé komponenty výstroje jsou povinné a některé doplňkové, jejichž použití záleží jen na samotném hráči.

Mezi povinné patří zejména Helma (Helmet), která se skládá z plastového skeletu (vývoj materiálu uskutečnila původně NASA), vnitřních pěnových, či vzduchových polštářů s ventilky pro dofukování, kovové mřížky různých druhů - dle postavení na hřišti a chrániče brady. Povinný je i chránič zubů. Chránič ramen (Shoulder Pad) je spolu s helmou tím nejvýznačnějším chráničem, podle kterého rozeznáte hráče Amerického Fotbalu, třeba od hráče rugby. Tento geniální "korzet" chrání zejména ramena, hrudník, vrchní část trupu a část žeber hráče. Vyroben je opět z kvalitního plastu s měkkým vnitřním polstrováním a pružnými upevňovacími pásy.

FrontieRamena mají mnoho specifik, podobně jako mřížka helmy, podle postavení a úkolů hráče v poli. Chránič ramen se dá pak kombinovat s doplňkovými chrániči krku, beder, boků a podobně. K chrániči ramen lze připnout chránič boků a zad. Povinné jsou také chrániče kostrče, boků, stehen a kolen (většinou jsou součástí kalhot). Končetiny si hráči obvykle navíc chrání neoprénovými, či textilními chrániči paží, loktů, předloktí a kolen. Povinná je samozřejmě i fotbalová obuv, není však určena pouze obuv speciálně vyrobená pro Americký Fotbal.(kopačky se dají použít i z jiných sportů).

Pravidla kladou velký důraz na materiál (pouze umělá hmota) a velikost špuntů kopaček. Zpravidla nejlepším řešením je ale originální Fotbalová obuv - kotníková, "polokotníková" i nízká, se speciální stavbou podrážky a umístěním špuntů. Po prvních kontaktech s protihráčem, či prudce hozeným míčem, se většinou hráč rozhodne pro použití fotbalových rukavic. Široká nabídka výrobců rukavic na Americký Fotbal se neomezuje na jeden druh provedení či barvy. Rukavice jsou vybírány hráči opět podle postavení a plnění úloh na hřišti, vyztužené a vypolstrované pro časté střety, měkké bez polstrování pro příjem míče, kombinované bez potahu konce prstů pak pro univerzálnější postavení.

Komentáře k tomuto článku