Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Kyjovská pahorkatina

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Kyjovská pahorkatina

Možné akce:

Kyjovská pahorkatina

Kdy:Neděle 10. 10. 2021 9:25
Kde:Klobouky u Brna, rozhledny Nedánov a Slunečná
Popis akce:

               V neděli 10. října se vydáme na kolech do Kyjovské pahorkatiny a cestou zastavíme u větrného mlýna nad Klobouky, na rozhledně Nedánov nad Boleradicemi a na rozhledně Slunečná nad Velkými Pavlovicemi. Délka trasy mírně zvlněným terénem představuje na pohodu 80 kilometrů, předpověď počasí na neděli je příznivá, hlásí jasno s teplotami okolo 15 ° C a slabým proměnlivým větrem do 15 km/h.

Sraz: v 9:25 u restaurace U Špaka, odjezd v 9:30

Trasa: Z Hodonína po cyklostezce do Dubňan, dále kolem Jarohněvického rybníka a přes Hájek po asfaltových cyklostezkách do Šardic a Hovoran, z nichž přejedeme po silnici (cyklostezka č. 5064 Moravská vinná) přes Čejč, Terezín a Krumvíř do Klobouků u Brna, ze kterých vyjedeme zemědělskou asfaltkou kolem vysílače na Větrník (285 m; 33 km) s celodřevěným mlýnem německého typu, jenž je z původních osmi jediným, který v těchto místech dodnes stojí. V roce 1945 při osvobozování Klobouk byl mlýn zasažen a vyhořel do základů, v 80. letech však byla stavba renovována a postavena na původním místě. Dnes patří mezi posledních pár mlýnů v České republice, které mají kompletní vnitřní vybavení a jsou plně funkční.

                Po přestávce budeme pokračovat kolem vinného lisu na Ochůzky (343 m), kde se napojíme na červenou TZ (Cesta T. G. Masaryka) a lesní cestou vyjedeme na Nedánov (368 m; 36 km), na jehož jihozápadním úpatí stojí od roku 2009 26 metrů vysoká rozhledna, připomínající svým tvarem přesýpací hodiny a lze z ní spatřit Modré hory, Pálavu, Drahanskou vrchovinu či Bílé Karpaty, za mimořádně příznivých podmínek i Alpy.    

                Z Nedánova sjedeme po zelené TZ mezi vinohrady do Boleradic, ze kterých vzápětí po silnici vystoupáme nad Horní Bojnaovice a Němčičky, abychom si vychutnali sjezd za krásných pohledů k Pálavě do Velkých Pavlovic, kde se zastavíme ve vinařské uličce Pod Starou horou u Opilých sklepů, patnácti pestrobarevných domků, které jsou vybaveny archivními sklepy. Architektura nových sklepů zvaná "la gaudiwasser" – tedy opilé sklepy rozdělila Velké Pavlovice na Břeclavsku na dva protichůdné tábory. Ať už jsou názory na architekturu uličky Pod Starou horou jakkoliv rozdílné, barevná ulička je z daleka vidět na okraji města.

                Poté přejedeme na protější Slunečnou (225 m; 49 km), abychom po 75 schodech vystoupali na stejnojmennou rozhlednu, podobně z roku 2009 jako Nedánov, jež vznikla v rámci česko-slovenského projektu příhraniční spolupráce a poskytuje krásné výhledy na Modré hory, Pálavu či k Malým a Bílým Karpatům.

                Z Velkých Pavlovic pak už přejedeme pohodlně po silnici přes Velké Bílovice, Moravský Žižkov s tradiční zastávkou na občerstvení v místním pivovaru, Prušánky a Josefov do Dolních Bojanovic a na závěr po cyklostezce přes Písečné do Hodonína.  

Mapa: https://mapy.cz/s/pusoguzete

S sebou: svačinku a nápoj, doklad totožnosti, průkaz pojištěnce

                Na pohodovou podzimní projížďku srdečně zve Jura Michenka (mob. 723 546 231).

Důležitost: střední
Přílohy:
Zúčastnili se (7) Jiří Michenka, Hanka Janíková, Zuzana Lažková, Marek (host od Zuzana Lažková), Alena Zubatá, Helena Prázdná, Pepa (host od Helena Prázdná)
Nezúčastnili se (1) Kamil Mikuláček
Zadal:Jiří Michenka, 5. 10. 2021, 16:37
Možnosti

Komentáře k této akci