Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Litovelské Pomoraví

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Litovelské Pomoraví

Možné akce:

Litovelské Pomoraví

Kdy:Sobota 23. 6. 2018 6:45
Kde:Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví
Popis akce:

               Poslední sobotu před letními prázdninami pořádá Klub českých turistů Hodonín turisticko-poznávací zájezd do námi poněkud opomíjené, avšak velmi atraktivní oblasti, a to Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví.

Sraz:               v sobotu 23. června v 6:45 u autoservisu Chaloupka na Dvořákově ulici, odjezd v 7:00

Přesun:          přes Rohatec (kostel), Strážnici (Černý orel), Veselí nad Moravou (Chaloupky), Uherské Hradiště a Přerov do malé osady na řece Moravě Nové Mlýny (150 km, předpokládaný příjezd s krátkou zastávkou na trase před 10. hodinou)  

Trasa:             Putování zahájíme po modré TZ od Rybářské hospody na Nových Mlýnech. Projdeme kolem vodní elektrárny přes Řimice a kapli svatého Cyrila a Metoděje do Měníka ke kapličce (3,5 km) a poté dále po modré TZ a současně Naučné stezce Třesín k 50 metrů dlouhé a volně přístupné jeskyni Podkova, Lichtenštejny zbudovanému kamennému Čertovu mostu a do Mladče k Mladečským jeskyním (7,2 km), které před více než 30 tisíci lety obýval i prehistorický člověk kromaňonský.

                        Po občerstvení a případné prohlídce jeskyní (doba prohlídky 40 minut, vstupné 80 Kč) budeme pokračovat po červené TZ po silnici ve směru na Nové Zámky k mostu přes Moravu, na němž se stočíme k jihovýchodu a souběžně s Naučnou stezkou Nové Zámky přes přírodní rezervace Hejtmanka a Vrapač přejdeme do Litovle (13,0 km). Řeka Morava má v Litovli šest ramen, proto je Litovel nazývána Hanáckými Benátkami.

                        V městské památkové zóně stojí za vidění 72 metrů vysoká Radniční věž, tyčící se přímo nad jedním z ramen, Svatojánský most z 16. století (po mostě v Písku a Karlově mostě v Praze třetí nejstarší u nás) se sochou svatého Jana Nepomuckého, dále pak náměstí Přemysla Otakara s morovým sloupem, městské hradby, kostel svatého Marka a kaple svatého Jiří. U rybníka stojí socha zápasníka Gustava Frištenského z roku 2013, který v Litovli roku 1957 zemřel, a mají tady také Památník tornáda, které zde řádilo v roce 2004.

Návrat:          po prohlídce Litovle a občerstvení v místních restauracích odjezd v 17 hodin, návrat do Hodonína po trase příjezdu před 20. hodinou

S sebou:         terén bude nenáročný, přesto vhodnou obuv, mohou se hodit turistické hole, svačinu a dostatek nápoje, doklad totožnosti, průkaz pojištěnce

Cena:             člen KČT Hodonín 220 Kč, nečlen odboru 300 Kč

Přihlášky:      od pondělí 4. června do středy 20. června v knihkupectví paní Dvořákové na Národní třídě 21 s úhradou ceny zájezdu či převodem ceny zájezdu na účet odboru č. 248582884/0300 s uvedením jména a příjmení a Litovel

            Zájezd připravil, povede, případné další informace poskytne a na všechny účastníky se těší Olda Hřiba (mob. 607 877 645).  

                  

Důležitost: vysoká
Maximální účast:50 spoluhráčů
Zúčastnili se (10) Rostislava Svobodová, Jaroslav Svoboda, Ivan Machýček, Ivan Bosnyak, Anton Vávra, Terézia Vávrová (host od Anton Vávra), Stanislav Patík, Marta Votrubcová, Marie Poláchová, Bea Užiková
Nezúčastnili se (1) Jirka Čermák
Zadal:Jiří Michenka, 18. 5. 2018, 6:12   (upraveno 18. 5. 2018, 8:51)
Možnosti

Komentáře k této akci