Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Na kole okolo Neziderského jezera

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Na kole okolo Neziderského jezera

Možné akce:

Na kole okolo Neziderského jezera

Kdy:Sobota 13. 4. 2019 6:00 – Neděle 14. 4. 2019 19:30
Kde:rakousko-maďarské pohraničí, Burgenland
Popis akce:

ORGANIZAČNÍ POYNY K CYKLOZÁJEZDU OKOLO NEZIDERSKÉHO JEZERA

                Přátelé, 13. – 14. dubna podnikneme po 12 letech opět cyklozájezd k Neziderskému jezeru, nyní už přeci jen za jiných podmínek, zejména co se týká dopravy a ubytování, tak vám píši nezbytné informace a zhruba, jak bychom si to vše s Oldou představovali.

                Sejdeme se v sobotu 13. dubna v 6 hodin na parkovišti před obchodním domem Kaufland-Cukrovar (nový Kaufland), kde bude následovat nakládka kol, na parkoviště se dostaví všichni včetně přespolních (z Břeclavi jede v 5:30 rychlík, v 5:34 osobák, pro ostatní ve směru od Veselí nad Moravou či Dubňan doporučuji požádat někoho o přepravu autem či dopravit se autem samostatně). Jakmile naložíme kola, vyrazíme, pokud vše půjde v pohodě, kolem sedmé hodiny, chtěl bych přijet na místo startu v rakouském Kittsee kousek za slovenskou Petržalkou kolem půl deváté, vyložíme kola a v devět bychom měli vyrazit na trasu.

                Naďa Procházková s Jirkou Wohlgemuthem požádali, aby mohli vyrazit z bližšího místa k Hegykö a projet si trasu o maximální délce 50 km, navrhuji jim tedy přejet s Jirkou Kopečkem autobusem (kola si dají v Hodoníně do úložného prostoru) po silnicích B50, B10 a B51 přes Neusiedl do Weidenu am See, kde vystoupí u železniční stanice, přejdou železniční trať a napojí se přímo na cyklostezku Neusiedler See Radweg (B10), do cíle v Hegykö to odtud budou mít požadovaných 51 km. Jirka pak přejede do sousedního Podersdorfu am See, kde zaparkuje na větším parkovišti u pláže v sousedství hotelu Seewirt – Haus Attila, kam přejedou ostatní na kolech a zastaví zde na letní zahrádce na oběd (sem z Kittsee 37,5 km, předpokládaný příjezd okolo 11:30, cestou prakticky nikde moc stavět nebudeme, chtěl bych jen nahlédnout do přístavu ve Weidenu, který je zajímavě řešen zátokami mezi poloostrůvky a minule jsme přes Weiden jen přejeli, jinak na úpatí zdejšího Unterbergu sídlí kolonie vlhy pestré, nezaměnitelného pestrého a štíhlého ptáka s dlouhým zobákem, německy „Bienenfresser“ (doslova včeložrout, jinak včelojed lesní je jiný pták, dravec), která hnízdí v křovinách vodních ploch a živí se výhradně hmyzem, který loví za letu, často ve velkých výškách (převažují včely, vosy a sršně). Samozřejmě bude možnost v Podersdorfu vyzvednout si vlastní svačinku či pití z autobusu a pojíst na pláži před hotelem, půjdeme se také podívat na molo k majáku, jedinečnému místu přímo na břehu jezera, odkud se skýtají nejhezčí pohledy na západ slunce, na pobřežní lido vede i výtah, přívozem (německy „Fähre“) se dostanete na protější západní břeh do Breitenbrunnu či Rustu. Co se týká výběru jídla ve zdejší restauraci, na jídelníčku je například jako předkrm tatarák z candáta s pečenými garnáty (mořský rak) a marinovanými okurkami (12,50 EUR), antipasta „Seewinkel“ – v překladu „kout jezera“ – nářez z rohaté stepní krávy "Steppenrind", která se chová speciálně kolem jezera, obložená zelenina, ovčí sýr, domácí marináda (10,20 – 14,20 EUR), pro vegany jarní salát (8,60 EUR), hovězí polévka s játrovými knedlíčky nebo celestinskými nudlemi (4,80 EUR), z polévek krémová polévka z medvědího česneku s typickým rakouským nokem (6,20 EUR), jako hlavní jídlo vídeňský řízek s bramborovým salátem (12,80 EUR), špagety s medvědím česnekem (12,80 EUR), šťavnatý smažený řízek Cordon Bleu s rýží (13,80 EUR), rizoto s rajčaty a bylinkami a řeckým sýrem Feta (13,40 EUR), smažený apetlonský kapr s bramborovým salátem (18,60 EUR), smažené candátové filety s pečenými bramborami na rozmarýnu a jarní zelenině (21,00 EUR), smažená kuřecí prsa obalovaná v kukuřici a špeku na špagetách s medvědím česnekem (16,80 EUR) či Vídeňská roštěná na cibulce s pečenými bramborami na rozmarýnu a domácí restovanou cibulkou (17,80 EUR).

                Po přestávce na oběd nejpozději v 13 hodin přejedeme po silnici po Jezerní, Hlavní a Mlýnské ulici ve směru na Illmitz k větrnému mlýnu (Windmühle) na konci Podersdorfu, největšímu funkčnímu větrnému mlýnu v Rakousku. Po jeho vnější obhlídce budeme pokračovat po cyklostezce B10 opět k břehu jezera a podél něj k vyhlídkovým věžím, z nichž se skýtá krásný pohled na jihovýchodní břeh jezera. Poté podél jezer Stinkersee přejedeme po cyklostezce-spojce B20 Lackenradweg (namísto klasiky po B10, kde minule na trase dostal mikrospánek Peťa Antoš a srazil se s protijedoucí postarší německou cyklistkou) k další vyhlídkové věži a dále pak k jezeru Zicklacke, které si budeme moci prohlédnout včetně jižního koutu Neziderského jezera též ze dvou rozhleden. Poté již to bude krátce do Illmitzu, kde se chovají bílí osli, napojíme se zde opět na cyklostezku B10 a přejedeme podél silnice do Apetlonu, pro který jsou typické burgenlandské selské domy s barokními štíty a u hladiny Neziderského jezera se zde nachází nejníže položené místo v Rakousku (114 m. n. m.). Po průjezdu středem obce nás cyklostezka B10 přivede na cíp rakousko-maďarské hranice, kde uhneme doprava k jihu do Maďarska a po nově zbudovaném úseku dálkové cyklostezky Eurovelo 13 projedeme přes Fertöújlak na Ludvíkův statek (Lászlómajor), kde jsem právě našel informaci, že od 7. 4. je otevřeno o víkendech a svátcích a podává se formou bufetu následující menu za 10 EUR: rajská polévka, vepřová pečeně, smažený řízek, pečené kuřecí stehno, restovaná zelenina, pečené brambory, saláty, třešňový kompot, císařská žemlovka, nápoj k jídlu zdarma, otevřeno od 12 hodin, rezervace stolů na telefonskýtá se nám tedy možnost v Podersdorfu jen lehce posvačit, třeba i z vlastních zásob či si dát v hospodě například polévku a kafé a pak pokračovat sem a slušně a levně pojíst zde. Co vy na to, mám zajistit rezervaci? V každém případě poté přejedeme přes Sarród do Fertödu, kde bych chtěl být kolem 15:30 a zastavíme u zámku prince Mikuláše Esterházyho, „maďarského rokokového Versailles“, který byl po hlavním zámku rodu Esterházy v Eisenstadtu, nyní hlavním městě rakouské spolkové země Burgenland, vedlejším sídlem rodu Esterházy. Po vnější prohlídce objektu už jen krátce přejedeme po paralelní cyklostezce B10,EV13 vedle silnice přes Fertöszéplak do Hegykö k hotelu Tornácos vlevo od hlavní silnice, kde bychom měli mít na tachometru 80 km, předpokládaný příjezd okolo 16:30.     

  

                Po příjezdu uložíme kola do určeného prostoru na dvoře, autobus bude stát s vlekem na parkovišti před hotelem a ubytujeme se v pokojích podle přiloženého rozpisu, respektive zalehacího řádu, který máte v příloze. Byl vytvořen podle vašich předpokládaných preferencí soulEžníků, pokud by však někomu partner či soudruh, nyní nemyšleno stranicky, nevyhovoval, můžeme samozřejmě rozpis upravit. Potom máme následující možnosti – do 18 hodin je v provozu termální bazén a do 21 hodin pak zařízení na hotelu – wellness a jednotlivé sauny, do 22 hodin funguje hotelová kuchyně, kde by měli mít jídelní lístek i v českém jazyku. Navrhoval bych tedy nejdříve návštěvu venkovního termálního bazénu, pak v 18:30 odchod na večeři a od cca 19:45 do 21 hodin užívat wellness a sauny, kdo by se chtěl wellnessu věnovat déle, má samozřejmě možnost a může povečeřet třeba dříve či později. Po večerní přátelské diskusi nám může před spaním hungarista zájezdu, Martin Štefanec, maďarsky povykládat nějakou pohádku či zazpívat ukolébavku.

                V neděli po osobní hygieně zaměřené na očistu by následovala od 8 hodin snídaně (v ceně zájezdu) formou bufetu, poté osobní vyprazdňovací hygiena, ukončen ubytování a v 9:30 odjezd. Pokračovali bychom po cyklostezce B10,EV13 na západ kolem jihu jezera tvořeného močálem, který už jsme před 12 lety za husté večerní tmy neměli šanci vidět, přes Fertöhomok, Hidegség a Fertöboz do Balfu (nalevo od silnice zámeček) k západnímu břeh jezera, z něhož se přehoupneme po méně frekventované silničce do poslední obce na maďarském území, Fertörákosu (19 km), kde můžeme utratit zbylé forinty v krčmě Kovács či čárdě Halász. Ve Fertödrákosu projedeme kolem episkopálního paláce, na severním okraji obce se nachází pozůstatky římského kamenolomu a jeskyně Mithras. Kousek za obcí se nachází turistický hraniční přechod do Rakouska, kde ještě přes několikaletou účinnost Schengenské dohody namátkou kontrolují pasy či jiné cestovní doklady, a přejedeme do obce Mörbisch am See, kde je situováno vlastivědné muzeum a zážitkový svět u jezerního koupaliště. Z Mörbischu pak podél západního břehu jezera projedeme do nejmenšího statutárního města v Rakousku, Rustu (29,5 km), kde žije přibližně 1 900 obyvatel. V roce 1861 se stalo svobodným královským městem v rámci Uherského království. Po roce 1920, kdy Rakousko a Maďarsko vedly pohraniční spory o Burgenland, který nakonec připadl Rakousku, si Rust společně s téměř sedmkrát větším Eisenstadtem obhájil postavení statutárního města přesto, že rakouská statutární města musejí mít obvykle nejméně 20 000 obyvatel. V centru Rustu se nachází nádherné středověké Staré město, Rust je též „městem čápů“, kteří zde sídlí na mnohých komínech, no a je to hlavně proslulé vinařské město, sídlí zde rakouská Vinařská akademie. Na Radničním náměstí s katolickým, evangelickým a rybářským kostelem tak v mnohých podnicích včetně picérie můžeme ochutnat baňku vína či dát si kafé nebo pivo, něco lehkého na občerstvení nebo oběd, jak se nám bude chtít.

                Po přestávce z Rustu nejpozději v 13 hodin budeme pokračovat přes vinohrady či kolem jezera dále po cyklostezce B10 přes Oggau (34,5 km), nejstarší obec s pěstováním červeného vína v Rakousku, okrajem Donnerskirchenu (42,5 km), přes opevněný Purbach (48 km) s třemi tureckými branami a historickou sklepní uličkou, což si vše navíc projedeme, poté do Breitenbrunnu, kde sjedeme kolem rozhledny mezi rákosím do přístavu na lidu s nádherným přírodním koupáním na jezeře a majákem (56,5 km), následně projedeme okolo farního kostela svatého Floriana ve Windenu (spojka do Brucku okolo Cikánských a Medvědí jeskyně) do Joisu (65, 5 km) a na závěr do okresního města Neusiedl am See, který náleží Rakousku od roku 1921 na základě Saint-germainské a Trianonské mírové smlouvy, kde vyjedeme nad město k zřícenině středověkého hradu Tabor, který dobyli a zničili na počátku 18. století Kuruci, s krásnými pohledy k jezeru, sjedeme do centra k městskému farnímu kostelu a přejedeme na poloostrov do místního přístavu, kde nás vyčká Jirka s autobusem a můžeme si dát před odjezdem v některé z restaurací něco dobrého na cestu. Paní Procházkové s panem Wohlgemuthem doporučuji zavést se dopoledne s Jirkou autobusem do Fertödrákosu a pokračovat po cyklostezce B10 k rakouským hranicím ve směru na Mörbisch, sjedeme se někde cestou. Celková délka nedělní etapy měří 72,5 km, do Brucku už zajíždět nebudeme, spíše se cestou zastavíme u něčeho zajímavého a pojedeme na pohodu.

                Po nakládce kol nejpozdější odjezd z Neusiedlu  v 18 hodin, příjezd do Hodonína po dálnici od Bratislavy nejpozději kolem 19:30.

S sebou:              platný doklad totožnosti, průkaz pojištěnce, důrazně doporučujeme uzavřít cestovní pojištění na sobotu a neděli pro cyklistické aktivity v EU, přilba je v Rakousku povinná pro děti do 12 let, v Maďarsku povinná není, takže na základě vašeho úsudku a pro vaši bezpečnost, za soumraku, při setmění či za špatného počasí je v Maďarsku povinná reflexní bezpečnostní vesta (brát si ji však nemusíte), náhradní duši, lepení, základní cyklovýbavu, nápoj, případně svačinu, hotovost ve forintech na úhradu sobotní večeře a případného občerstvení na trase v neděli, eura v Maďarsku prakticky nikde nepřijímají (mělo by postačit vyměnit forinty za 500 Kč, případně vám některým zbytek poslouží třeba na osvěžení v Tokaji), hotovost v eurech na nákup občerstvení, eventuálně nějakých suvenýrů na trase (doporučeno 30 EUR, případný zbytek opět minete na některé další akci do zahraničí), případně koruny na občerstvení v autobusu

                Na všechny účastníky se těší Jura Michenka (mob. 723 546 231) a Olda Hřiba (mob. 607 877 645).

Důležitost: vysoká
Maximální účast:41 spoluhráčů
Přílohy:
Zúčastnili se (36) Jiří Michenka, Alena Zubatá, Helena Kolajová, Pavla Banátová, Zbyšek (host od Pavla Banátová), Mária Kučerová, Josef Klouda, Ludmila Žůrková, Blanka Nedvědová (host od Jiří Michenka), ivan ČAVOJ, Bronislava Lacová, Mirka Mrázová, Maňáková Ludmila (host od Ludmila Žůrková), Jitka Havlíková, Milan Daněk (host od Jitka Havlíková), Martin Štefanec (host od Jiří Michenka), Eva Štefancová (host od Jiří Michenka), Irena Götzová, Petr Zoubek (host od Irena Götzová), Marie Tomanová, Naděžda Procházková, Jiří Wohlgemuth, Gabriela Urbánková, Buček Zdeněk (host od Zdeněk Buček), Jan Čech, Josef Malý, Alena Krutišová, Igor Kytka (host od Helena Kolajová), Stanislav Vajčner (host od Jiří Michenka), Antonín Mikl (host od Jiří Michenka), Jaroslav Adámek (host od Jiří Michenka), Jana Studýnková (host od Jiří Michenka), Katarína Kuchárová (host od Jiří Michenka), Eva Pivková (host od Darek Pivka), Zbyněk Klouda, Jana Studýnková
Nezúčastnili se (3) Pavlína Lungová, Radomíra Otrubová, Jana Kalužová
Zadal:Jiří Michenka, 27. 1. 2019, 19:15   (upraveno 8. 4. 2019, 8:09)
Možnosti

Komentáře k této akci