Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Nálepkovo

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Nálepkovo

Možné akce:

Nálepkovo

Kdy:Středa 5. 7. 2017 8:00 – Neděle 9. 7. 2017
Kde:Slovenské rudohoří - Volovské vrchy
Popis akce:


               Klub českých turistů, odbor Hodonín pořádá jako alternativu zájezdu na Broumovsko pro vyznavače horské turistiky expediční výjezd na východní Slovensko do Košického kraje, oblasti Slovenského rudohoří – Volovských vrchů, kde je na denním pořádku, že namísto běžného občana potkáte četné skupiny potulujivší se cikánské populace, vyhladovělého medvěda či vlka, ale můžete se také pokochat rozlehlými hvozdy posetými spoustou borůvek či pravých hřibů dorůstajících gigantických rozměrů.

Za místo ubytování byla vybrána obec Nálepkovo v údolí řeky Hnilec, která je ideálním východiskem do okolní nádherné přírody. Ubytování bude následovat v penzionu SAR-SAN ve 4 samostatných apartmánech s terasou, koupelnou, TV a kuchyňkou, vybavenou mikrovlnkou, troubou, rychlovarnou konvicí a chladničkou. Jídlo si tedy můžeme připravit či ohřát zde, venku je kryté posezení pro grilování či opékání špekáčků. Cena za ubytování je 12 EUR včetně DPH, 50 metrů v sousedství je restaurace, kde se dají objednat večeře, nasnídáme se z vlastních zásob. Maximální kapacita je 10 lůžek, ideální rozložení pro 8 osob, doprava plánována vlastními auty (Hodonín – Nálepkovo 360 km, cca 5 hodin jízdy), menší psi nejsou problémem.

Orientační program (samozřejmě se dá dle podmínek modifikovat):

Ve středu 5. července odjezd v ranních hodinách, příjezd na Čingov, túra Národním parkem Slovenský ráj. Z Čingova průlomem Hornádu na rozcestí Bílý potok, proti proudu Bílého potoka dolinou až k rozcestí se Sokolí dolinou, postup po žebřících Sokolí dolinou okolo Závojového a Vyšného vodopádu k závěru doliny, přechod na Malou polanu, rozcestí Glac. Dále svážnicí na rozcestí Pod Vtáčim hrbom a po lesním chodníku na Kláštorisko s možností občerstvení. Poté přes Čertovu sihoť opět k průlomu Hornádu, výběh na Tomašovský výhled a návrat na Čingov (20,6 km), krátký přejezd do Nálepkova, ubytování, večeře, seznámí se s atypickou civilizací.    

Ve čtvrtek 6. července z Nálepkova nejdříve po loukách, poté lesem na Pálenicu (1115 m), následně hlubokými lesy přes sedlo Grajnár na Malou Knolu (1162 m) a mírně zalesněný vrchol Velké Knole (1266 m), skýtající nádherné výhledy do okolí. Dále opět divočinou přes sedlo Pukanec do sedla Čertova hlava a okolo vrcholu Hýla (1158 m) na Geravy ke konečné stanici lanovky, závěrečný sestup do Dedinek a okolo vodní nádrže Palcmanská Maša na zastávku Dedinky-vlak (27,5 km), návrat do Nálepkova vlakem.

V pátek 7. července brzy zrána nástup na zlatý hřeb expedice – přechod centrální oblasti Volovských vrchů. V 6:40 přejezd autobusem přes Zahájnicu do Henclové, postupný nástup údolím Henclové až na hlavní hřeben do sedla Volovec, přechod na Skalisko (1293 m) s nádhernými výhledy na celý Gemer, nejvyšší horu Maďarského království za druhé světové války po První vídeňské arbitráži, 150 výškových metrů pod vrcholem skromnější turistická chata Volovec s možností jednoduchého občerstvení a dočepování vody. Ze Skaliska přechod klasickou hřebenovkou po Rudné magistrále lesy a rubanisky s občasnými výhledy až do sedla Krivé, poté postupný výstup až na Zlatý stôl (1322 m) s podstatně rozsáhlejšími výhledy po nedávném polomu, nejvyšší vrchol Volovských vrchů, na kterém dle pověsti poobědval na svých potulkách krajem král Matyáš Korvín Hunyadi, odtud pochází místní název vrchu Králův stůl. Z vrcholu postupný sestup opět s výhledy na rubaniskách až k Vysokým Tatrám do Staré Vody na nádraží (28,5 km), návrat do Nálepkova vlakem.

V sobotu 8. července přejezd vlakem do Prakovců, postupný výstup lesními chodníky přes turistický přístřešek Chata Izbica k Chatě Erika na hlavním hřebenu s možností občerstvení, poté krátký výstup na nedalekou Kojšovskou holu (1246 m) k vysílači s krásnými výhledy na celé Slovenské rudohoří a ke Košicím. Z Vrcholu pozvolný sestup lesním chodníčkem až k turistickému přístřešku Strieborná a do okresního městečka Gelnica, bývalého významného báňského města (25,3 km), návrat vlakem.

V neděli 9. července přejezd vláčkem do sousedního Švedláru, okolo romské osady do centra obce a postupný výstup na Bukovec (1127 m) opatřený vysílačem, poté pohodový postup zvlněným terénem se sběrem hřibů a borůvek okolo Holého vrchu a Sivé skaly do Závadky, závěrečný sestup do Nálepkova (24,1 km) s možností zkrácení si trasy podle okolností a sestupem z hřebenu s vynecháním Závadky. Odjezd v odpoledních hodinách, předpokládaný návrat do Hodonína okolo 20. hodiny.

Předpokládaná sestava: Po dřívějším průzkumu zájmu by se akce měli zúčastnit kromě Jury manželé Pivkovi, Zbyšek s Pavlou, Regína, Renáta, dále pak Peťa Antoš (ideální průvodce do zdejšího romského prostředí) či Peťa Čajka, prosím o potvrzení účasti, no a v případě dalších zájemců bych vysondoval možnost dalšího ubytování v obci u někoho v soukromí, dejte případně vědět. Postupně se dohodneme na dalších detailech, budu se těšit, horám zdar! Jura (mob. 723 546 231).  

 

           

   

Důležitost: střední
Zúčastnili se (0)
Nezúčastnili se (0)
Zadal:Jiří Michenka, 23. 6. 2017, 12:03   (upraveno 1. 7. 2017, 16:23)
Možnosti

Komentáře k této akci