Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Plitvická jezera

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Plitvická jezera

Možné akce:

Plitvická jezera

Kdy:Pátek 8. 10. 2021 22:45
Kde:Národní park Plitvička jezera
Popis akce:

               V sobotu 9. října pořádá cestovní kancelář KM TRAVEL zájezd na Plitvická jezera, do národního parku Plitvička jezera (založen 8. 4. 1949, na seznam Světového dědictví UNESCO zařazen v roce 1979) v Licko-senjské župě v Chorvatsku, rozloha parku je 29 482 ha, z toho 200 ha hladina jezer. Nachází se na horním toku řeky Korana mezi horskými vápencovými masivy Mala Kapela a Plješevica mezi městy Karlovac a Zadar v blízkosti hranice s Bosnou a Hercegovinou s městem Bihać (40 tis. obyvatel), jenž býval po uzavření Karlovackého míru (1699) nejzápadnějším cípem Osmanské říše.

                Park navštěvuje ročně až 1,5 milionu turistů. Uvnitř národního parku se nachází 8 dobře značených pěších stezek (okruhy A, B, C, D, E, F, H, K, značeno směrovkami a orientačními tabulemi) s délkou trvání 2 až 8 hodin, rozhodně doporučuji projít si národní park co nejvíce, jak dolní (4), tak horní jezera (12) jsou velmi krásná a zcela odlišná svým přírodním charakterem. Krasová jezera jsou terasovitě rozložená a spojená průtoky. Celá soustava je 8 km dlouhá a tvoří ji 5 řek - Crna, Biela, Plitvica, Rječica a Korana. Většina stezek je pokryta dřevěnými chodníčky, ale v některých částech jsou dlaždice nebo kamínky, nicméně, všechny stezky jsou dobře schůdné, pokud máte správné obutí. Na jezeře Kozjak jezdí tři lodní trasy, delší mezi přístavišti P3 - P2 a P1 – P3 a kratší mezi P2 a P1, plavba lodí je zahrnuta v ceně vstupného. Stejně tak se lze svézt v rámci uhrazeného vstupného elektrickým vláčkem, které jezdí mezi zastávkami St 1 (vstup 1 - Rastovača) a St 2 (vstup 2 – Hladovina) a dále až k zastávce St 3 na konci horních jezer na Labudovac.

               Pro náročnější turisty byla nedávno vyznačena trasa na vápencový skalnatý vrcholek Oštri Medvedak (889 m), kam vystoupáte od vstupu (ulazu) 2 (610 m) po necelých 5 kilometrech, sestoupat pak můžete přes Medvedak tupi (876 m) a Turčić (801 m) ke vstupu 1, celkem přibližně 11 km a dobou pochodu 3 – 3,5 hodiny, pásové červeno-bílo-červené značení.

Sraz: v pátek 8. října v 22:45 v Hodoníně na čerpací stanici OMV vedle Lidlu, odjezd v 23 hodin

Přesun: v 23:15 přibrání účastníků na parkovišti u OD TESCO v Břeclavi, následně přejezd přes Bratislavu, Mosonmagyaróvár a Szombathely ke Körmendu (286 km), přestávka na čerpací stanici OMV (možnost platby ve forintech či na kartu), pokračování přes Lenti na hraniční přechod Letenye/Goričan, po hraniční kontrole pokračování přes Záhřeb, Karlovac a Slunj na Plitvická jezera (607 km), příjezd okolo 7:30, individuální zakoupení vstupenek; vstupné (říjen): dospělí („odrasli“) 180 kun (HRK), studenti 110 HRK, děti („djeca“) 7-18 let 50 HRK.

TURISTICKÝ PROGRAM

                Vstup do areálu jezer okolo 8. hodiny. Nejdříve sestoupáme okolo vyhlídkové terasy s krásnými pohledy k jezerům Novakovića brod a Pitvica s Velkým vodopádem k jezeru Novakovića brod a přejdeme kolem peřejovitých vodopádků Sastavci na jezeru Plitvica k Velkému vodopádu („Veliki slap“) u ústí řeky Plitvice do Korany, který je se svými 78 metry největším vodopádem v Chorvatsku a k němuž se ještě odpoledne vrátíme. Dále budeme pokračovat k jezeru Kaluderovac a jeskyni Šupljara, kde se v 60. letech minulého století podobně jako na mnoha dalších místech natáčel film Poklad na stříbrném jezeře s Vinetou. Krátce vystoupáme jeskyní, přejdeme k vyhlídkám na jezera Gavanovac a Milanovac a kolem zastávky elektrovláčku St 1 sejdeme k jezeru Kozjak na Kozjačku dragu (celkem 3,2 km; WC, občerstvení s krytou terasou, prodej suvenýrů).   

Mapa: https://mapy.cz/s/fecegaleco

               Po přestávce se nalodíme a z přístaviště P3 přejedeme po jezeru Kozjak do přístaviště P2, z něhož projdeme kolem vodopádků na Burgetu a jezera Gradinsko pod vodopád Veliki Prštavac, kde se ze skály slaňovali před závěrečnou bitvou Utahové. Dále projdeme okolo vodopádů Mali Prštavac a Galovački buk nad jezerem Milino k jezeru Galovac a nad jezerem Batinovac s dalším hezkým vodopádem vystoupáme na Labudovac, kde je konečná stanice elektrovláčku a bufet s možností občerstvení a posezení. Po přestávce projdeme kolem břehu nejjižnějšího Proščanského jezera a nejzápadnějšího jezera Ciginovac a za pěkných výhledů sejdeme nad jezery Okrugljak, Malo jezero, Gradinsko jezero a Galovac zpět k jezeru Kozjak na přístaviště P2, z něhož krátce přejedeme do přístaviště P1 (celkem 5,7 km).

Mapa: https://mapy.cz/s/gobahafoso  

                Z Přístaviště P1 pak můžete znovu přejet lodí do přístaviště P3, nebo se projít kolem jezera Kozjak pěšky (2,1 km). Dále projdeme kolem dolních jezer Milanovac, Gavanovac, Kaluderovac a Novakovića brod zpět k jezeru Plitvica pod Velký vodopád a po kamenných schodech s průchozím oknem vystoupáme na vyhlídky nad Velkým vodopádem s překrásnými výhledy na celá dolní jezera. Na závěr se navrátíme k jezeru Novakovića brod a za posledních pohledů z vyhlídek na dolní jezera vyjdeme k vstupu 1 a na parkoviště (celkem 5,4 km).

Mapa: https://mapy.cz/s/hasanesuke

                Celková délka procházky tedy představuje přibližně 15 kilometrů, kdo by ji nechtěl absolvovat celou, může se po příslušných úsecích přesouvat elektrobusem či lodí po Kozjaku.

Návrat: odjezd z Plitvických jezer (po příchodu k vstupu 1 možnost nákupu suvenýrů či potravin v místním obchodě, rychlé občerstvení v bufetu Slap) nejpozději v 18 hodin, návrat po cestě příjezdu, předpokládaný příjezd do Hodonína v neděli okolo 3:30

S sebou: pevnou obuv, větrovku či pláštěnku (předpověď hlásí po celý den mrholení či slabé srážky), svačinu a nápoj do autobusu a na cestu, uzavřené cestovní pojištění prostřednictvím CK či individuálně, měnu HRK na zakoupení vstupného (možnost i přes platební kartu), občerstvení a suvenýrů, platný doklad totožnosti, průkaz pojištěnce, potvrzení o bezinfekčnosti (certifikát EU COVID-19, negativní PCR test ne starší 72 hodin, negativní antigenní test ne starší 48 hodin, potvrzení o prodělání COVID-19 a přijetí první dózy očkovací látky s tím, že od očkování neuběhlo více než 365 dnů); všichni před odjezdem do Chorvatska musí vyplnit na EnterCroatia epidemiologický formulář, jenž je dostupný i v českém jazyce:

https://entercroatia.mup.hr/Edit

                Na všechny účastníky zájezdu se těší delegát Jura Michenka (mob. +420 723 546 231).

Kontakt na řidiče: Miloš Čejka (mob. +420 773 330 230), Martin Kostiha (mob. +420 734 112 584)

               


Důležitost: střední
Přílohy:
Zúčastnili se (2) Jiří Michenka, Hanka Janíková
Nezúčastnili se (0)
Zadal:Jiří Michenka, 8. 10. 2021, 13:19   (upraveno 8. 10. 2021, 17:57)
Možnosti

Komentáře k této akci