Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Štýrské Předalpí - přechod hřebene Stuhlecku

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Štýrské Předalpí - přechod hřebene Stuhlecku

Možné akce:

Štýrské Předalpí - přechod hřebene Stuhlecku

Kdy:Sobota 11. 7. 2015 5:35
Kde:Steirischer Voralpe
Popis akce:

 

               Na počátek července je připraven tradiční zájezd do vybraného alpského pohoří. Tentokrát zavítáme do relativně nedalekého Štýrského Předalpí a projdeme se nádherným vyhlídkovým hřebenem hory Stuhleck (1 782 m. n. m.), jejíž svahy někteří z vás určitě v zimě využívají v rámci sjezdového lyžování. Na Stuhleck vystoupáme (2,5 km) ze sedla Pfaffensattel (1 372 m. n. m.), kam nás vyveze po státní silnici od Steinhausu u Semmeringu autobus, od chaty Alois Günther Hütte na vrcholu Stuhlecku už budeme dále jen klesat a kochat se výhledy. V případě nepříznivého počasí bychom si udělali procházku kolem Semmeringské dráhy s mimořádnými technickými památkami. V příštím roce bychom se do Alp vydali na celý víkend s tím, že bychom přenocovali na některé z horských chat poskytující slevu pro členy KČT, možností se nám skýtá několik.

Sraz:                          v sobotu v 5:35 před autoservisem Chaloupka na Dvořákově ulici, odjezd v 5:45 (příjezd rychlíku od Břeclavi v 5:40, autobusu od Ratíškovic v 5:24, od Dubňan v 5:33 a od Rohatce v 5:38)    

Přesun:          přes Holíč (přibrání účastníků na náměstí Mieru v 5:52), Kopčany (zastávka u Pekárů v 5:57), Hohenau, Gänserndorf, Vídeň, Vídeňské Nové Město a Semmering do sedla Pfaffensattel (217 km, předpokládaný příjezd s přestávkou na cestě okolo 9:15)

Trasa „A“:    Ze sedla Pfaffensattel (1 372 m) po chodníku č. 740 (Štýrská dálková trasa 02) strmě, ale serpentinami nad hranici lesa na vrchol Stuhlecku (1 782 m) k chatě Aloise Günthera (1 hodina 10 minut, 2,5 km; pokud by někdo chtěl stoupat pohodlněji, může postupovat po mýtní silnici, cestu si tím na vrchol protáhne sice o 1,2 km, ale časově o pouhých 12 minut, u chaty bychom se samozřejmě zase setkali). Po výhledech od vrcholového kříže a případném občerstvení na chatě pozvolným klesáním dále po Štýrské předalpské magistrále do sedýlka Schwarzriegel (1 593 m; 4,3 km), následně téměř po vrstevnici přes přírodní rezervaci Schwarznegelmoos (mechové porosty) na vrchol Štýrského Stuhlecku (1 635 m; 5,4 km), poté hřebenem Pretulu přes Geiereck (1 644 m; 6,5 km) k rozhledně Petra Bergnera (1 656 m; 7,2 km) a sestup k chatě pojmenované po rakouském spisovateli a básníkovi Petru Roseggerovi (1 586 m; 7,8 km) z nedalekého Krieglachu. Od chaty Rosegerrhaus zpočátku lesem, pak opět nad jeho hranicí pásmem větrných elektráren k vrcholovému kříži na Steinriegelu (1 577 m; 9,8 km), dále na Rattner Alm (1 438 m; 11,1 km) a opět do lesa pozvolným klesáním k chatě Sonnenhütte pod vrcholkem Hauerecku (1 301 m; 12,6 km). Od chaty dále lesem k rozcestí Rotes Kreuz (Červený kříž; 1 275 m; 14,3 km), na Jägerhöhe (1 227 m; 16,1 km) a sestup do Sonnenhofu k penzionu Bruggraber Waldheimathof (1 062 m; 18,6 km; celkem 5 hodin 40 minut) s možností občerstvení u spolkové silnice č. 72, kde vyčkáme do příjezdu autobusu.

Trasa „B“:     Až na chatu Rosegerrhaus (1 5486 m; 7,8 km; 2 hodiny 40 minut) souběžně s trasou „A“. Od chaty sestup po lesním chodníčku č. 741 k usedlosti Feldbauer (11,4 km) a do příjemné horské vesničky Rettenegg (862 m; 12,8 km; 4 hodiny 10 minut). Po její prohlídce přejezd autobusem do sousedního Rattenu (8 km). Procházka z obce k jezeru Freizeitsee (z centra 10 minut chůze), možnost koupání či procházky kolem jezera, v Rattenu se také nacházejí dvě zajímavá muzea, a to jedinečné Muzeum hornictví (Bergbaumuseum) s originálním vstupem do štoly Friedenstollen, prohlídku bych vám domluvil předem přímo s průvodcem, jedním z posledních rakouských horníků, panem Johannem Poschem, který s radostí zájemcům přednáší a předvádí podzemní svět (vstupné se neuvádí, buď symbolický poplatek či zdarma), a druhým muzeem je Muzeum dechové hudby (Blasmusikmuseum) s rozsáhlým počtem nástrojů a ručně psaných not.  

Návrat:          předpokládaný příjezd do Hodonína po totožné trase okolo 20. hodiny

S sebou:         pevnou turistickou obuv, vhodné oblečení do vysokohorského terénu dle vývoje počasí, pokrývku hlavy, sluneční brýle, krém s ochranným faktorem, doporučeny turistické hole, platný doklad totožnosti v rámci EU, průkaz pojištěnce, pro ty, kteří nejsou pojištěni u některé instituce celoročně, doporučeno uzavření jednodenního cestovního pojištění pro turistické aktivity v Rakousku, resp. EU (stačí základní pojištění do vysokohorského terénu, např. pro mne jako pojištěnce Revírní bratrské pokladny vychází na jeden den 15 Kč), svačinu a nápoj, měnu euro na zakoupení případného občerstvení na chatách či nějakého suvenýru, případně vstup do muzea   

Cena:             člen KČT Hodonín 290 Kč, nečlen odboru 390 Kč

Přihlašování: od čtvrtka 11. června v knihkupectví Zdenky Dvořákové na Národní třídě 21 s úhradou ceny zájezdu, přespolní u vedoucího s úhradou ceny na účet odboru

            Na nevšední podívanou do štýrských Alp vás srdečně zvou Jura Michenka (mob. 723 546 231) a Olda Hřiba (mob. 607 877 645). Každý se akce účastní na vlastní nebezpečí a je povinen v jejím průběhu řídit se pokyny vedoucího. Jestliže se někdo z přihlášených odhlásí ze zájezdu z jakéhokoliv důvodu týden před jeho konáním a nezajistí si za sebe náhradníka, složená úhrada propadne do pokladny odboru (včetně poukazů).     

 

 

Důležitost: vysoká
Maximální účast:49 spoluhráčů
Přílohy:
Zúčastnili se (26) Jitka Matulová, Alena Zubatá, Pavol Sokol, Mirka Mrázová, Míša Mrázová (host od Mirka Mrázová), Alena Krutišová, Zlamalova Marcela (host od Pavol Sokol), Jiří Kostelníček, Martina Potůčková, František Šálek, Jitka Rumíšková, Libor Hájek (host od Jitka Rumíšková), Ivan Bosnyak, Darek Pivka, Eva Pivková (host od Darek Pivka), Jan Čech, Čechová Lucie (host od Jan Čech), Jitka Havlíková, Petr Králík (host od Jitka Havlíková), Jarmila Gajdíková, Radoslav Sloboda, Sloboda Roderik (host od Radoslav Sloboda), Silvia Seniglova (host od Radoslav Sloboda), Simona Cutáková, Mária Chytilová, Ludmila Zongorová (host od Mária Chytilová)
Nezúčastnili se (1) Vladimír Pekár
Zadal:Jiří Michenka, 9. 6. 2015, 16:32   (upraveno 11. 6. 2015, 14:42)
Možnosti

Komentáře k této akci