Spoluhráči.cz klub 1. HFK Děkanka - KORFBAL dokumenty a články Něco málo z pravidel

1. HFK Děkanka - KORFBAL – článek Něco málo z pravidel

Možné akce:
profilové foto Tomáš Burger
Tomáš Burger

Něco málo z pravidel

Vytvořeno:22. 1. 2009, 0:02
Autor:Tomáš Burger
Možnosti
Anotace:

      Korfbal je nekontaktní míčová hra ve které proti sobě nastupují dvě smíšená družstva (v každém družstvu čtyři muži a čtyři ženy). K samotné hře nastupují z každého družstva dvě ženy a dva muži. Hraje se na hřišti, které je rozděleno na poloviny - v každé z nich stojí koš na stojanu bez odrazové desky ve výšce 3,5 metru. Hraje se přitom i za košem. V korfbalu brání žena pouze ženu a muž pouze muže. 

     Hraje se výhradně rukama a je zakázán kontakt s protihráčem. S míčem se nesmí driblovat, hráč, který drží míč, má jen dvě možnosti - nahrát nebo vystřelit na koš. Každý koš se počítá za jeden bod, prvoligové korfbalové zápasy přitom končívají zpravidla skórem kolem patnácti až dvaceti košů na jeden tým.

     V týmu jsou vždy na začátku utkání čtyři obránci (dva muži, dvě ženy) a stejný počet útočníků (opět dva muži a dvě ženy). Obránci se smí pohybovat pouze v obranné polovině svého týmu, útočníci v útočné. Půlící čáru překročí všichni v jediném případě - když si mění role a útočníci jdou do obrany a obránci do útoku. To se děje vždy po dvou dosažených koších, při sudém stavu skóre (poprvé tedy za stavu 2:0, 1:1 nebo 0:2). 

     Každý hráč v týmu musí umět střílet, doskakovat nebo rozehrávat a tvořit hru - zřejmě v žádném jiném sportu není takový důraz kladen na to, aby všichni uměli všechno.

     Korfbal je relativně čistá hra, s hrubými fauly není prakticky možné se setkat a například opakované fauly se trestají penaltou, což je v korfbalu téměř jistý koš (střílí se z dvou a půl metru a obránci přitom musí být v dostatečné vzdálenosti). Žluté karty se sice udělují, ale z devadesáti procent jsou za nesportovní chování nebo protesty, nikoliv za fauly.

Zápas dospělých trvá 2 x 30 minut, junioři hrají jen 2 x 20 minut a žáci 2 x 15 minut.

Dobrou hru

Komentáře k tomuto článku