KEG Dobruška

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub KEG Dobruška kalendář akcí ORLICKÝ SEKÁČ 2016

KEG Dobruška – ORLICKÝ SEKÁČ 2016

Možné akce:

ORLICKÝ SEKÁČ 2016

Kdy:Sobota 4. 6. 2016 8:00
Kde:(CZ) Nebeská Rybná
Popis akce:

7. ročník tradiční soutěže ORLICKÝ SEKÁČ !!!

Orlický sekáč v Nebeské Rybné letos již po sedmé

 

      Ani se tomu nechce věřit, ale je to už sedm let, kdy jsme poprvé zorganizovali soutěž sekáčů v Nebeské Rybné. Netušili jsme kolik přijde sekáčů, protože se nikdo nepřihlásil. Nebylo mi ráno v den „D“ dobře po těle, jak se říká. Postupně přicházeli, zvědavě se vyptávali a až potom vybalili kosy a přihlásili se na místě do soutěže. Nakonec sekalo dvacet chlapů a pět žen.

 

      Současně přicházeli i diváci. Odhadujeme že jich bylo kolem pěti set. Akce se vydařila, všichni se bavili. Další ročníky jsem byl už klidnější, protože jsem věděl, že prostě lidi přijdou. S mnohými jsme se postupně skamarádili. Naše akce se nějak, už ani nevím jak dostala na internet a objevil ji Miroslav Šobr ze Strakonic, který měl povědomí o podobných soutěžích a setkáních sekáčů a už to začalo. Od té doby jezdíme po republice a setkáváme se pravidelně. Začíná to v Buchlovicích v zámeckém parku Koseckými písněmi, Následuje Nebeská Rybná, dále jsme byli několikrát v Putimi, ve Volarech.  Všude jsme ještě nebyli, ale určitě se chystáme.

 

     Nádherná parta fajn lidí téměř doslova od Šumavy k Tatrám. Vloni totiž byl absolutním vítězem Orlického sekáče Ĺubo Košůt z Oravy a v ženách Milka Šaligová tamtéž. Naší soutěže se zúčastňují i sekáči z Polska. Je zajímavé, že sekat kosou se umí nejen sekáči kteří sekají v podstatě každodenně, například pro svá zvířata, dále ti co pomáhají sekat ekologicky cenné lokality v různých parcích, rezervacích a také ti, co se to naučili kdysi a své umění přijedou prostě předvést. Jsou mezi námi i tací, co se to prostě naučili, nebo učí díky těmto soutěžím. Oblečou na sebe nějaké dobové oblečení, kroje a rázem jsme v jiné době a můžeme vzpomínat, snít a relaxovat. Občas se předvedou i děti, některé moc šikovné.

 

     Přijďte se podívat 4. června do Nebeské Rybné, uvidíte, že to opravdu tak je. Bude několik soutěží, kromě vlastního Orlického sekáče, kde budou vyhodnoceni místní sekáči Orlických hor a Podorlicka (okres Rychnov, Ústí n. Orl. A Náchod), bude zvlášť soutěž pro nejlepší sekáče ČR a bude li někdo ze zahraničí, tak i soutěž mezinárodní.  Myslím, že nebudete litovat a strávíte příjemný den. Kroje a dobové oblečení diváků je velice vítáno. K vidění jsou i koně a k poslechu hraje lidová hudba. Sbor z hor z Rokytnice přímo na kolbišti sekáčů. Letos bude i cimbálovka ze Strážnice. Další podrobnosti na facebooku penzion Orlické Nebeská Rybná.

Josef Jehlička

Důležitost: vysoká
Zúčastnili se (0)
Nezúčastnili se (2) Kamil Zeman, Milan Cvejn
Zadal:Milan Cvejn, 27. 5. 2016, 9:01
Možnosti

Komentáře k této akci