Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Na kole z Brna do Svitav

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Na kole z Brna do Svitav

Možné akce:

Na kole z Brna do Svitav

Kdy:Neděle 16. 2. 2020 8:00
Kde:Moravský kras, Hornosvratecká vrchovina
Popis akce:

               Na neděli 16. února vkládáme do plánu vzhledem k ohlášenému jižnímu větru a poměrně vysokým teplotám cyklistický přejezd z Brna do Svitav. Nejprve od brněnského hlavního nádraží projedeme Moravským krasem po cyklostezce č. 5 podél řeky Svitavy přes Adamov do Blanska, poté přejedeme přes Rájec-Jestřebí do Bořitova před Černou Horou a krátce na 43. kilometru vystoupáme na úpatí Velkého Chlumu (464 m) k reliéfům od Stanislava Rolínka, který zde stvořil sousoší husitských bojovníků a Peťa Vachút z KČT Fénix Brno-Medlánky sem bude směrovat únorové „Cesty za sluncem“ s opékáním špekáčků a svařeným vínem.

Po přestávce si v případě zájmu můžeme krátce vystoupat na Malý Chlum (489 m) k dvoupatrové dřevěné rozhledně, ze které se skýtají nádherné výhledy na Hornosvrateckou vrchovinu nebo i k Pradědu za dobré viditelnosti, poté přejedeme do Sebranic, kde stojí bývalá rychta z 1. pol. 18. stol., která je unikátní patrovou přístavbou (tzv. žudrem), která stojí na šesti trámech, no a následně příjemně zvlněnou krajinou přejedeme přes Křetín, kde se zastavíme u renesančního zámečku, který v současnosti slouží jako dětská léčebna, Vítějeves a Bělou nad Svitavou a Hradec nad Svitavou do Svitav, jednoho z center bývalého Hřebečska, tedy oblasti s výrazným zastoupením německy mluvícího obyvatelstva na našem území. Ve Svitavách přijedeme na náměstí, které je součástí městské památkové zóny s krásnými domy s podloubími, společně s kostelem Navštívení Panny Marie, budovou staré radnice a zbytky městského opevnění. Občerstvení na trase na Velkém Chlumu, dále možná zastávka v pohostinství Křetínka v Křetíně a na závěr po 93 kilometrech ve Svitavách. Projížďku je možné podle chuti či kondice ukončit a nastoupit na vlak v Březové nad Svitavou (75 km), Letovicích (60 km) či Skalici nad Svitavou (50 km).

Mapa:             https://mapy.cz/s/bofogamozo        

Sraz:                v neděli 16. února v 8 hodin ve vestibulu nádraží ČD, zakoupení jízdenek (ideální pro dvojice celodenní jízdenka IDS JMK za 190 Kč, platí do Březové nad Svitavou; cena jízdenky pro kolo do Brna 40 Kč, ze Svitav 55 Kč či celodenní za 99 Kč)

Přesun:           rychlíkem Moravan s odjezdem v 8:23 do Brna na hlavní nádraží, příjezd v 9:24      

Návrat:           odjezdy rychlíku Svitava ze Svitav v 16:02 a 18:02, po přestupu v Brně na hlavním nádraží příjezdy do Hodonína v 18:52 (Os)/19:33 (R Moravan) či v 20:33 (R Moravan)

S sebou:         základní cyklovýbavu, náhradní duši, přilbu, svačinu (plus něco na opékání) a nápoj, průkaz pojištěnce, doklad totožnosti

            Na další krásný výlet v sedlech kol do méně projetého kraje Moravského krasu a Hornosvratecké vrchoviny srdečně zve Jura Michenka (mob. 723 546 231) a současně žádá všechny zájemce, aby mu předem oznámili svou zamýšlenou účast na spoluhráčích, ať může dvojice spárovat na společnou jízdenku.

Důležitost: střední
Přílohy:
Zúčastnili se (2) Jiří Michenka, Stanislav Holešínský
Nezúčastnili se (0)
Zadal:Jiří Michenka, 12. 2. 2020, 23:37   (upraveno 13. 2. 2020, 13:03)
Možnosti

Komentáře k této akci