Ruty Šuty

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub Ruty Šuty dokumenty a články Bronz z MČR

Ruty Šuty – článek Bronz z MČR

Možné akce:
profilové foto René Hegar
René Hegar

Bronz z MČR

Vytvořeno:2. 12. 2008, 15:20
Autor:René Hegar
Přílohy:

fotogalerie Mistrovství Čr

Výsledky Znojmo_2008.xls

Možnosti
Anotace:Orel Kelč má bronzové medaile z mistrovství ČR
 

Po úspěších na regionální soutěži o Moravský country pohárek, kde jsme sbírali zkušenosti, a po vítězství na celostátní přehlídce v Táboře, kde jsme vyhráli v kategorii "Country show", jsme se odhodlali ověřit naše taneční umění na soutěži, na které měří své síly ty nejlepší soubory z čech a moravy. V sobotu 15. listopadu, v brzkých ranních hodinách, jsme se vydali vlakem na jižní moravu do  Znojma, kde se konalo 11. mistrovství České republiky v country tancích do 17-ti let, vyhlášené Českomoravskou asociací dětských country tanečních souborů. Do sobotních základních kol jsme měli přihlášeny dvě choreografie. V kategorii „Line dance starší“ - „Sedm statečných“ což je naše autorská choreografie, text skladby složil René Hegar, hudbu Martin Kožich, kapelník skupiny Gympleři, která pro nás skladbu nahrála. V kategorii „Country show starší“ - „Hej pane šenku“ na stejnojmennou skladbu skupiny Kamélie.

Už základní kola, ze kterých postupovalo pět nejlepších choreografií do nedělního finále, byla ukázkou toho nejlepšího, co jsme kdy na soutěžích viděli. Taneční soubory z Prahy, Brna, Pardubic, Tábora, Mladé Boleslavi, Hodonína, České Lípy, Val. Meziříčí, Písku a dalších měst a vesnic z celé republiky předváděly výborná vystoupení, ale i naši tanečníci podali skvělý výkon a tak jsme s napětím očekávali výsledky hodnocení od poroty.

V kategorii „Line dance starší“ jsme obsadili šestou, tedy nepostupovou příčku. Zprvu nás to hodně mrzelo, ale být šestí v republice a neztratit se v konkurenci souborů z velkých měst, je pro nás skvělým úspěchem. S druhou choreografií „Hej pane šenku“ v kategorii „Country show“ jsme soutěžili s jedenácti soubory a když moderátor ohlásil mezi postupujícími číslo choreografie 312, propukl v našem souboru obrovský jásot! Bylo to číslo naší choreografie! To, v co jsme tajně doufali, se splnilo! Ruty Šuty postoupilo do finále!

V neděli se od rána všichni pilně připravovali na finálové vystoupení. Děvčata vymýšlela účes a líčení, ostatní kontrolovali kostýmy, aby na nich nebyla nejmenší chybička. Ve finále rozhoduje každá maličkost, kterou porota nekompromisně trestá ztrátou bodů. Vystoupení se blížilo a nervozita začala dělat své. Proto naše vedoucí Jitka Hegarová si vzala tanečníky stranou a společně se pomodlili. Pak přišla řada na naše vysoupení. Tanečníci předvedli perfektní provedení choreografie, nádherný výraz, zkrátka to nejlepší co v nich je. S napětím jsme očekávali body od poroty. Po hodnocení jsme věděli, že první budou Lentilky z Rakovníka, druhé místo obsadil domácí soubor Zuzany. Nás ohodnotila porota podobně jako soubor Caramelka z Prahy, jelikož jsme neznali systém hodnocení, zklamaně jsme se domnívali, že nám o pár bodů uteklo třetí místo. Nálada byla velmi skleslá, některé tanečnice plakaly. Byla to velká dřina a chybí nám pár bodů. Taková smůla.

Přesto jsme počkali na vyhlašování vítězů, i když jsme potom museli spěchat na nádraží na vlak. Jaké však bylo naše překvapení, když jako třetí v pořadí v kategorii „Country show starší“ řekl moderátor název naší country taneční skupiny „Ruty Šuty“! Po seškrtání bodů jsme o dva body porazili Caramelku z Prahy. Slzy štěstí tekly proudem, výkřik radosti musel být slyšet až u nás doma v Kelči. Za potlesku diváků a blesků fotoreportérů, jsme na stupních vítězů převzali pohár a diplom za třetí místo. A byli to: Veronika Hegarová, Veronika Jandová, Tereza Jandová, Hanka Machačová, Nela Nenutilová, Aneta Pitrunová, Renata Vybíralová, Karel Tvrdoň, náhradnice Alena Pajdlová a nejmilejší fanoušek našeho souboru Adam Hegar.

Všem patří velký dík za vzornou reprezentaci country tanečního souboru Ruty Šuty a Orla jednoty Kelč. Děkuji také manželce a vedoucí souboru Jitce Hegarové za péči o kostými a o nás o všechny. Děkujeme také panu Hýžovi za opravu tanečních botů a výrobu opasků a paní Pečeňové za kostýmy, které porota ohodnotila jako nejhezčí na mistrovství. Dík patří také všem sponzorům a organizacím, které nás finančně podporují a také Městu Kelč za umožnění tréninků a podporu souboru.

Hegar René,

starosta Orla jednoty Kelč a vedoucí souboru Ruty Šuty

Komentáře k tomuto článku