Běleč

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub Běleč dokumenty a články proč vítězí červení

Běleč – článek proč vítězí červení

Možné akce:
profilové foto Petr Tomek
Petr Tomek

proč vítězí červení

Vytvořeno:24. 8. 2008, 13:16
Autor:Petr Tomek
Možnosti
Anotace:vědecká studie anglických antropologů
 zdroj: MF Dnes 23.8.2008
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=vedao&v=198&c=1033423
 
 
 
Proč vyhrávají ve sportu častěji červení?

Červené týmy i sportovci v červených dresech vyhrávají častěji než sportovci v jiných barvách. K tomuto zjištění došlo více vědeckých týmů. Proč tomu tak je?

Již při minulé olympiádě v Aténách si povšimli britští antropologové z univerzity v Durhamu, že tu něco nehraje. V zápasech v boxu a řeckořímském zápase nápadně častěji vyhrávali červení a prohrávali modří - přestože byli rovnocennými soupeři a barvu dresu losovali. A tak se vědci podívali i na fotbalová utkání. Výsledek se zopakoval: červené týmy vítězily častěji než týmy jiných barev. Vědci zdůvodňovali úspěchy červeně oděných sportovců pomocí příznivých psychických účinků této barvy na jejich výkonnost. Červená barva se totiž v přírodě pojí s dominancí, agresivitou a testosteronem. Barva vítězství Nyní se na vliv červené barvy ve sportu zaměřili vědci znovu. Ale jinak. Posvítili si na ty, kteří o výsledcích rozhodují. Na sudí.

Pro svou studii, zveřejněnou v časopise Psychological Science, použili videozáznamy částí zápasů taekwondo a přehráli je 42 zkušeným sudím. Celkem dvakrát. Jeden ze zápasníků měl dres červený, druhý modrý. Podruhé však vědci záznam upravili na počítači - a barvy prohodili. Tedy červený zápasník byl nyní modrý a naopak. Scény byly přitom identické. Přestože rozhodčí sledovali stejný zápas, hodnotili teď výkony jinak: modrým na druhém videu dávali méně bodů, než když byli na prvním videu červení. Závodníci v červeném dostávali v průměru o 13 procent lepší známky než modří.

Jak vysvětlují autoři studie - sportovní psychologové Norbert Hagemann, Bernd Strauss a Jan Leissing z Vestfálské Vilémovy univerzity v Munsteru na webových stránkách univerzity - barva soutěžního oblečení může skutečně sehrát u rovnocenných protivníků roli jazýčku na vahách. Červená barva, která v naší společnosti platí za barvu síly, energie, agrese a nebezpečí, však nepůsobí na samotné sportovce, jak předpokládala britská studie, ale spíš podvědomě ovlivňuje rozhodování sudích. Tak, že červeným nadržují. „Jde o neuvědomělé a nechtěné chování,“ zdůrazňuje Strauss. Proto vědci navrhují, že bude potřeba speciální školení rozhodčích, které by naučilo potlačovat podvědomé preference. „Ještě lepší by však bylo zapojit elektronická rozhodovací zařízení, která by tento problém vyřešila,“ dodává Hagemann. Přece jen, bylo by škoda červenou ze sportu pro nedovolené ovlivňování zcela vyloučit.

Autor: EVA BOBŮRKOVÁ

Komentáře k tomuto článku