Divoženky

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub Divoženky dokumenty a články Field a box lakros

Divoženky – článek Field a box lakros

Možné akce:
profilové foto Nela Nekolná
Nela Nekolná

Field a box lakros

Vytvořeno:4. 8. 2008, 9:44
Autor:Nela Nekolná
Možnosti
Anotace:Nejde o boxování:)
Field a box lakros

Field a box lakros- nástin pravidel

Field lakros je pokračovatelem původního indiánského lakrosu, ve světě se hraje v USA, Kanadě, Japonsku, Anglii, Walesu, Skotsku, Švédsku, Německu a u nás. Každé čtyři roky se pořádá mistrovství světa, zvláštností je, že na těchto mistrovstvích startují jako další národ Irokézové, čímž je vyjádřena úcta k národu, který dal lakros světu a doposud ho hraje.

Z field lakrosu pak Kanaďané v třicátých letech vytvořili zvláštní formu- box lakros. Nemá to nic společného s boxingem, prostě je to charakteristika uzavřeného hřiště- boxu. Kanaďané mají velké množství přírodních hokejových hřišť v létě nevyužitých a napadlo je upravit lakrosová pravidla, přidat k tomu něco z hokeje a v létě hrát lakros na menší ploše. Vznikl velmi dynamický sport charakterem a taktikou podobný lednímu hokeji a stal se populární tak, že box lakros dosud využívají kanadští hokejisté ke své letní přípravě.

Field lakros se hraje na venkovním hřišti nebo na hřišti s umělým povrchem o rozměrech 55m na 100 až 110m (stejně jako na fotbal). Branky jsou umístěny 13,7m od zadní autové čáry, hraje se i za brankou.

Každý tým je tvořen deseti hráči v poli a maximálně 13náhradníky, kteří mohou střídat během hry. Zápas se hraje na 4 čtvrtiny, každá trvá 20min. vyhrává tým, který dokázal vstřelit více branek. Jednoduché pravidlo o postavení mimo hru udržuje zápas otevřený, rychlý a plný akcí. Ve field lakrose je dovoleno vyrážet míč holí ze soupeřovy hole, používat tělo k zastavení či blokování protihráče. Přestupky proti pravidlům se, podle závažnosti, trestají vyloučením hráče od 30 vteřin do 3 minut.

Hráči zaujímají na hřišti místa brankáře, útočníků, středopolařů (hráči hrající uprostřed hřiště) a obránců, každý má svoji úlohu ve hře. Obránci mají ve fieldu výhodu delší lakrosky, mohou používat hůl dlouhou přes 180cm.

Box lakros, nástin pravidel

Box lakros se hraje na hokejovém hřišti (bez ledu). Branka je malá (122 krát 122cm). Brankář používá jinou výstroj než při fieldu. V každém týmu nastupuje do hry 6 hráčů. Střídat může nejvýše 13 náhradníků a 1 náhradní brankář. Hrací doba je 3 krát 20 minut čistého času, hra začíná rozhozem. Všechny lakrosky hráčů jsou stejně dlouhé. I v box lakrosu je povoleno bránění tělem, vyrážení míče z lakrosky a clonění, na malé ploše dochází k mnoha tělesným kontaktům a častým střelám na bránu. Hru ještě urychluje limit 30 vteřin, kdy útočící mužstvo musí vystřelit, jinak ztratí míč. Fauly se trestají vyloučením hráče na 2 či 5 minut.

Komentáře k tomuto článku