Divoženky

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub Divoženky dokumenty a články Interkros

Divoženky – článek Interkros

Možné akce:
profilové foto Nela Nekolná
Nela Nekolná

Interkros

Vytvořeno:4. 8. 2008, 9:41
Autor:Nela Nekolná
Možnosti
Anotace:Něco o hře v hale:)
Interkros

Interkros

Interkros je halovou formou lakrosu. U nás jej dnes hraje většina hráčů a hráček mužského a ženského field lakrosu i českého lakrosu přes zimu jako vhodné doplnění sezóny.

Hraje se od října do dubna, na jaře vrcholí sezóna Mistrovstvím republiky pro dětské kategorie a dorost. Dospělí hrají svůj pohár ČSI. V létě jezdí vybraní zájemci na Světové hry, některé kluby či oddíly pořádají výcvikové tábory.

Tato varianta lakrosu se dostala do Československa po letité korespondenci s Kanadou díky panu Peirre Fillionovi- sekretáři Mezinárodní interkrosové federace se sídlem v Montreálu, který v roce 1986 navštívil Prahu. Seznámil některé hráče českého lakrosu s hrou a daroval jim první hole s plastikovým košíkem na hliníkové násadě.

Pravidla interkrosu

Hřiště je velké jako na házenou, basketball (či jakékoli najdete), ohraničené autovými čarami, dvě branky 125krát125 cm umístěné na zadních čarách, brankoviště- půlkruh o poloměru 2, 73 m.

V poli hrají 4 hráči+ brankář na každé straně, dalších 8 hráčů+ jeden brankář mohou kdykoli v průběhu hry střídat. V naší lize dospělých platí navíc pravidlo o povinném smíšeném složení týmu. V každém okamžiku musí být na hřišti aspoň jedna hráčka, nebo aspoň jeden hráč (jde-li o družstvo dívčí).

Míček se v interkrosu nosí, nahrává, střílí, odpaluje s omezením, že nikdo nesmí míč držet déle než 3 sekundy.

Brankář (vybaven chrániči holení, hokejovými trenkami, brankářskou vestou, chráničem krku, helmou s mříží a rukavicemi na lakros nebo hokej) brání soupeři vstřelit gól. Ostatní hráči brání tak, že se snaží vhodným postavením mezi hráče a branku clonit a zachytávat nahrávky či střely. Nesmí však nijak sekat do soupeřovy hole (interkrosky), strkat či držet protihráči jeho hůl či jinak nepovoleným způsobem bránit tělo na tělo, hůl na tělo nebo hůl na hůl. Útočník je obecně zvýhodněn, hra je vysloveně útočná a útok střídá útok. Porušení pravidel se trestá ztrátou míče, trestným hodem, vyloučením na jednu minutu nebo do konce utkání. Vítězí pochopitelně družstvo, které nastřílí soupeři více gólů.

Komentáře k tomuto článku