Florball

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub Florball dokumenty a články Vytah z pravidel florbalu

Florball – článek Vytah z pravidel florbalu

Možné akce:
profilové foto Smrcek Uťatý
Smrcek Uťatý

Vytah z pravidel florbalu

Vytvořeno:7. 7. 2008, 12:53
Autor:Smrcek Uťatý
Možnosti
Anotace:Jen pro orientaci. Tady je vytah z oficialnich florbalovych pravidel, aby porad nedochazelo k hadkam, jestli se ma nebo nema zastavit hra, jestli byl nebo nebyl faul. Samozrejme nehrajeme zadnou oficialni soutez a je potreba brat i ohled na to v jakych podminkach hrajeme (maly hriste, brankar hraje s hokejkou, nemame rozhodciho, kterej by hru kontroloval). Takze neco z toho se u nas aplikovat neda nebo pripadne da, ale podle situace. Myslim ze minimalne body 1-8, 11, 12, 15 u nas urcite muzou platit a kazdej si na ne muze davat pozor. Vzdycky bude zalezet v prvni rade na tom, kdo prestupek udelal, jestli se k nemu prizna a hlavne jestli se bude sam snazit hrat tak, aby k tomu co nejmin dochazelo. Proste s rozumem (ne s Rozumem, ale s rozumem) a chladnou hlavou :)

Jen pro orientaci. Tady je vytah z oficialnich florbalovych pravidel, aby porad nedochazelo k hadkam, jestli se ma nebo nema zastavit hra, jestli byl nebo nebyl faul. Samozrejme nehrajeme zadnou oficialni soutez a je potreba brat i ohled na to v jakych podminkach hrajeme (maly hriste, brankar hraje s hokejkou, nemame rozhodciho, kterej by hru kontroloval). Takze neco z toho se u nas aplikovat neda nebo pripadne da, ale podle situace. Myslim ze minimalne body 1-8, 11, 12, 15 u nas urcite muzou platit a kazdej si na ne muze davat pozor. Vzdycky bude zalezet v prvni rade na tom, kdo prestupek udelal, jestli se k nemu prizna a hlavne jestli se bude sam snazit hrat tak, aby k tomu co nejmin dochazelo. Proste s rozumem (ne s Rozumem, ale s rozumem) a chladnou hlavou :) Cely pravidla najdete tady: http://www.cfbu.cz/redakcni_system/index.php?static=predpisy/pravidla 

1.    Pokud hráč zasáhne, blokuje, zvedne, přidrží nebo kopne do soupeře nebo soupeřovy hokejky. (901, 902, 903, 910, 912)

Pokud podle názoru rozhodčích hráč zasáhl míč dříve než soupeřovu hokejku, nejsou učiněna žádná opatření.

2.    Zvedne-li hráč v poli čepel hokejky nad úroveň pasu v nápřahu vzad před zasažením míče, nebo při došvihu vpřed po zasažení míče. (904)

To platí i pro falešné střely. Vysoký došvih je dovolen, není-li jiný hráč v těsné blízkosti a nehrozí-li nebezpečí zranění. Za úroveň pasu se pokládá úroveň hráčova pasu při vzpřímeném postoji.

3.    Hraje-li hráč, nebo snaží-li se hrát chodidlem nebo jakoukoliv částí hokejky nad úrovní kolen. (904, 913)

Zastavení míče stehnem není považováno za hru nad úrovní kolen, pokud to není považováno za nebezpečné. Za úroveň kolen se pokládá úroveň kolen při vzpřímeném postoji.

4.    Vloží-li hráč v poli svou hokejku, chodidlo či nohu mezi soupeřovy nohy či chodidla. (905)

5.    Pokud hráč v poli ovládající míč nebo ve snaze ho získat strká nebo tlačí soupeře jinak než ramenem na rameno. (907)

6.    Jestliže hráč při vedení míče nebo ve snaze získat míč nebo lepší postavení naběhne nebo vrazí zády do soupeře, nebo zabrání soupeři v pohybu zamýšleným směrem. (908, 911)

To zahrnuje i situaci, kdy útočící družstvo zabraňuje nebo znemožňuje postavení zdi při volném úderu 3,5 m od malého brankoviště.

7.    Kopne-li hráč v poli míč dvakrát za sebou, aniž se mezitím míč dotkl jeho hokejky, jiného hráče či vybavení jiného hráče. (912)

To je považováno za přestupek, pouze pokud hráč podle názoru rozhodčího kopl míč dvakrát úmyslně.

8.    Přijme-li hráč přihrávku nohou od spoluhráče v poli. (912)

To je považováno za přestupek, pouze pokud je přihrávka podle názoru rozhodčích úmyslná.

Přijetí přihrávky nohou hráčem stejného družstva je možné také v případě, kdy soupeř opomene převzít míč, přestože tak mohl učinit. Přihrávka nohou brankáři se nepovažuje za brankovou situaci a nemůže po ní následovat trestné střílení.

9.    Je-li hráč v poli v malém brankovišti. (914)

Hráči v poli je dovoleno přeběhnout malé brankoviště, pokud podle názoru rozhodčích není ovlivněna hra a brankáři není bráněno ve hře.

Trestné střílení je vždy nařízeno, pokud se hráč bránícího družstva při volném úderu soupeře z něhož je vystřeleno přímo na bránu nachází v malém brankovišti, v bráně nebo v místě, kde má brána stát, byla-li předtím posunuta.

Hráč v poli se nachází v malém brankovišti, pokud se dotýká jakoukoliv částí svého těla plochy uvnitř malého brankoviště. Pokud má hráč v poli v území malého brankoviště pouze hokejku, není to považováno za přítomnost v malém brankovišti. Čáry jsou součástí malého brankoviště.

10.    Pokud hráč v poli úmyslně posune soupeřovu bránu. (914)

11.    Pokud hráč v poli pasivně brání brankáři při výhozu. (915)

Za přestupek se považuje, pouze pokud je hráč ve velkém brankovišti nebo blíže než 3 m od brankáře, měřeno od místa, kde brankář získá kontrolu nad míčem. Pasivně znamená neúmyslně, nebo opomene-li hráč uhnout.

12.    Vyskočí-li hráč v poli a zastaví tak míč. (916)

Za výskok se považuje, pokud hráč oběma chodidly opustí povrch hrací plochy. Běh není považován za výskok. Hráč smí přeskočit míč, pokud se ho nedotkne.

13.    Hraje-li hráč v poli míč z místa mimo hrací plochu. (bez signálu)

Mimo hrací plochu znamená, že hráč stojí jedním nebo oběma chodidly mimo hrací plochu. Jestliže během střídání hráč stojí mimo hrací plochu a hraje míč, je to považováno za příliš mnoho hráčů na hřišti. Za sabotáž hry je považováno, pokud hráč, aniž by střídal, hraje míč z prostoru pro střídání. Je dovoleno běžet mimo hřiště, ale není možné odtud hrát míč.

14.    Pokud brankář při výhozu zcela opustí velké brankoviště. (917)

V tomto případě není brankář považován za hráče v poli. Za opuštění velkého brankoviště se považuje, pokud se žádná část brankářova těla nedotýká povrchu velkého brankoviště. Výhoz je proveden vypuštěním míče, a pokud brankář po výhozu opustí velké brankoviště, nejsou učiněna žádná opatření. Pravidlo se vztahuje i na situaci, kdy brankář zachytí míč uvnitř velkého brankoviště a poté celé jeho tělo vyklouzne z prostoru velkého brankoviště. Čáry patří k velkému brankovišti.

15.    Vyhodí-li nebo kopne-li brankář míč za středovou čáru. (917)

To se pokládá za přestupek pouze tehdy, pokud se míč nedotkl hrací plochy, mantinelu, jiného hráče nebo jeho vybavení, než se dostal za středovou čáru. Míč musí překročit středovou čáru celým objemem.

16.    Je-li vhazování, rozehrání či volný úder špatně proveden nebo záměrně zdržován. (918)

To platí i tehdy, když družstvo, které se neprovinilo, odnese míček během přerušení hry, nebo je-li míč tahán či zvedán. Pokud jsou rozehrání nebo volný úder provedeny ze špatného místa nebo není-li míč zcela v klidu, bude provedeno znovu. Pokud tím podle názoru rozhodčích není ovlivněna hra, míč nemusí být zcela v klidu nebo na přesném místě.

17.    Má-li brankář míč pod kontrolou déle než tři sekundy. (924)

Položí-li brankář míč na plochu a znovu zvedne, je to považováno za kontrolu míče po celou dobu.

18.    Pokud brankář přijme přihrávku od spoluhráče. (924)

To se považuje za přestupek pouze pokud byla přihrávka, dle názoru rozhodčích, úmyslná. Přijetí přihrávky znamená, že se brankář dotkne míče rukou či paží, nebo i pokud míč jen tečuje či zastaví některou jinou částí svého těla. Brankář smí přijmout přihrávku od spoluhráče, je-li v okamžiku přijetí přihrávky zcela mimo velké brankoviště a je tudíž považován za hráče v poli. Pokud brankář opustí zcela velké brankoviště, zastaví míč, vrátí se zpět do velkého brankoviště a zvedne stojící míč, není to pokládáno za přihrávku brankáři.

Přihrávka brankáři se nepovažuje za brankovou situaci a nemůže mít za následek trestné střílení.

19.    Je-li udělen trest za přestupek spáchaný v souvislosti s hrou. (příslušný signál)

20.    Když hráč zdržuje hru. (924)

Patří sem situace, kdy se hráč s úmyslem získat čas, postaví proti mantinelu nebo bráně tak, že soupeř není schopen získat míč dovoleným způsobem. Hráč má být pokud možno nejprve upozorněn, než rozhodčí přistoupí k potrestání.

Komentáře k tomuto článku