Jihlava Eagles

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub Jihlava Eagles dokumenty a články Pravidla

Jihlava Eagles – článek Pravidla

Možné akce:
profilové foto Miroslav Hrčák
Miroslav Hrčák

Pravidla

Vytvořeno:5. 8. 2009, 22:54
Autor:Miroslav Hrčák
Možnosti
Anotace:

Americký fotbal se u nás hraje na fotbalovém hřišti užším cca o 10m, podélně rozděleném na 12 stejných částí. Brankové tyče jsou prodlouženy do výšky a dole obandážovány - tvoří takzvaná háčka. Posledních 10 yardů (9m) před brankami jsou koncové zóny (touchdowny).

Soupeří spolu vždy dva týmy z nichž každý má na hřišti 11 hráčů. Tým, který má míč, útočí (ofense), druhá jedenáctka hráčů brání (defense). Každý tým musí mít útočnou i obrannou jedenáctku plus náhradníky, dohromady je to 30 - 50 hráčů. Ofense má 4 pokusy na překonání 10 yardů, buď hodem (pass) nebo během (running). Pokud se jí to podaří získává nové 4 pokusy. Pokud ne, ztrácí míč. Útočníci blokují obránce a dělají cestu spoluhráči s míčem. Po složení útočníka na zem nastupuje ofense z místa zastavení akce k dalšímu pokusu (down). Jednotlivý pokus útoku zpravidla končí složením hráče s míčem nebo nepovedeným passem dopředu. Hra se také přerušuje pokud hráč s míčem vyběhne ven z hřiště.

Před rozehráním musí být útok 1s v klidu a nesmí naznačovat start. Jeden ze zadních hráčů útoku smí být v pohybu v momentu rozehrání (motion). Na rozehrání má útok 25 sekund od uvedení míče do hry rozhodčím.

Hra je přerušena, když hráč s míčem vyběhne ze hřiště nebo se dotkne země jinou částí těla než chodidlem nebo dlaní.

Takto se postupuje až do touchdownu (6 bodů). Po touchdownu se potvrzuje ze 4 yardů před koncovou zónou kopem do „háčka“ (1 bod) nebo opět touchdownem (2 body). Je možné také skórovat kopnutím „šišky“ přímo ze hry do „háčka“ (3 body - fieldgoal). To se používá zejména při čtvrtém (posledním) pokusu na překonání deseti yardového pásma, pokud na předchozí pokusy mužstvo nepostoupilo a je-li blízko touchdownu.

Obrana může získat 2 body, složí-li útočníka v jeho vlastním touchdownu. Pokud se ofense nepodaří na čtvrtý pokus překonat 10 yardů, ztrácí míč a hra se obrací - jedenáctky se střídají (za útok obrana a naopak). Ke ztrátě míče může také dojít, když obránce zalehne vypadlý míč útoku na zemi (fumble) nebo chytí-li pass na útočníka rovnou ze vzduchu (interception).

Útočníci mohou blokovat defense hráče pouze zepředu a zboku, nesmí je držet (holding). Obráncům je povoleno zastavovat útočníky s míčem téměř jakkoliv. Výjimky jsou držení za helmu (facemask), podkopávání nohou a pokud míč letí vzduchem, nesmí do sebe protihráči bojující o míč vrážet vůbec.

Zápas píská nejméně 5 rozhodčích. Hra se při prohřešcích proti pravidlům hned nepřerušuje (kromě offside útoku), na přestupek upozorní rozhodčí hozením žlutého praporku. Jednotlivý hráč může být vyloučen ze hry do konce zápasu.

Obecně není povoleno

blok zezadu, trvalý kontakt s hlavou soupeře, chycení mřížky, údery do hlavy, kopání, šlapání na soupeře, úder helmou, držení, pass interference (záměrný kontakt při chytání pasu), skákat na ležící hráče po ukončení hry, kontakt v autu, nadávky, úrážky, nesportovní chování, zdržování hry, vbíhání do soupeře, který se evidentně neúčastní hry, útok na hráče, který provádí kop (nebo drží míč při kopu).

Komentáře k tomuto článku