Spoluhráči.cz klub Radim Kocháň- instruktor dokumenty a články Gladius

Radim Kocháň- instruktor – článek Gladius

Možné akce:
profilové foto Radim Kocháň
Radim Kocháň

Gladius

Vytvořeno:8. 1. 2009, 20:27
Autor:Radim Kocháň
Možnosti
Anotace:
Meč nočních bojovníků Taktická svítilna Gladius od firmy Blackhawk

Gladius byl legendárním mečem legionářů a stal se jedním ze symbolů Říma. Zranění působená širokou čepelí byla dle dobových záznamů velice ošklivá. Například v zachovalých kronikách je uváděno, že během války s Makedonii byli tamější vojáci velice vyděšení, když viděli strašlivé rány způsobené těmito římskými zbraněmi. Legionář nosil tento meč u pravého boku v závěsu přes rameno. Důstojníci pak nosily tyto meče nalevo a to pouze připnuté k opasku. Toť něco z historie. Nyní se ale objevuje nový Gladius. Jde o svítilnu z palety světoznámé firmy Blackhawk. Zaslouží si tento nový prostředek, určený pro noční střety, přízvisko slavné římské zbraně?

Tma nepřítelem

Ozbrojený střet, odehrávající se za tmy, je bezesporu jednou z nejtěžších bojových konfrontací. Až 80 % střeleckých střetnutí se podle dlouhodobých statistik odbývá právě za velmi omezených světelných podmínek, z toho pak nemálo situací se odehrává právě za úplné tmy. A to platí jak pro použití zbraně při policejních zákrocích, tak pro sebeobranná použití zbraně soukromými osobami. Protože člověk nemá úžasnou schopnost kočky vidět v noci, musí mu pomoci technika. Není zkrátka na zbytí, pokud vůbec zamýšlím na něco střílet, musím to alespoň trochu vidět. A také si zřejmě vizuálně ověřit zákonný důvod střelby. Nikdo asi při podezření či pouhém náznaku nebezpečí nevypálí jen tak někam letmo do tmy a pak se zděšením nezjistí, jak se ve svém odhadu tragicky zmýlil. Takové rozhodnutí by mohlo mít ty nejzávažnější následky jak pro všechny momentálně kolem, tak pochopitelně pro samotného uživatele zbraně. Pokud nemáme k dispozici nějaké to zařízení pro noční vidění (což bude spíše výjimkou, než samozřejmostí), budete muset k lokalizaci vašeho cíle střelby nuceni využít vhodný zdroj světla.

Taktické svítilny

Pravdou je, že pro odhalení zdroje nebezpečí a následné použití zbraně vlastně může stačit prakticky jakýkoliv dostatečný zdroj světla, který máme právě s sebou. Musí však zároveň být alespoň trochu vhodný pro sloučení se standardními střeleckými technikami. To v praxi vlastně znamená současné spojení dvou činností – ovládat svítilnu a zároveň, je-li to právě zapotřebí i účelně střílet. Specializovanými zařízeními pro takovou specifickou činnost jsou tzv. taktické svítilny. Jedná se o zvláště vyvinuté produkty, určené od počátku zejména pro bojové použití spolu se zbraní. Jsou poměrně odolné proti nepříznivým vlivům - nejen vodě a velmi nízkým teplotám, ale i úderům, pádům, příp. následkům silných zpětných rázů velkorážných zbraní a tlakové vlně výstřelů v pozici světla těsně u ústí. Produkty výrobců těch zvučnějších jmen mají zesílené tělo a vpředu bývají osazeny zvláštními „nerozbitnými skly“. Váha kolem 150 g a přijatelné kompaktní rozměry pak zaručují možnost mít na svém opasku tento neobvyklý prostředek kdekoliv a kdykoliv. Světlo taktických svítilen je natolik intenzivní, že již neočekávaným oslněním útočníka může v určitých případech dojít k přerušení útoku bez samotného použití zbraně. Zářící proud světla, soustředěný do úzkého kužele také silně omezuje možnost přesnějšího vnímání vás, jako cíle a velmi znesnadňuje přesnější zamíření oslněného protivníka. Po následném zhasnutí mohou být schopnosti orientace soupeře značně omezeny, či úplně rovny nule. Pokud v šeru předtím protivník něco viděl, nyní je na nějakou dobu prakticky oslepený. To je pak možná čas na váš nezbytný útok, či taktické ustoupení z boje. Ještě nedávno byly tato kategorie nejvíce zastoupena tzv. xenonovými výrobky. Pro jejich nevýhody (zranitelná žárovka, přehřívání svítilny a rychlé vyčerpání zdrojů) a obrovským technologickým pokrokům v oblasti nejmodernějšího osvětlení, se stále více užívají produkty osazené ultrasvítivými LED diodami.

Zrod Gladiusu

Firma Blachawk je firmou, která se zvláště v oblasti vojensko-policejních zvláštních jednotek stala již nemalým pojmem. Jejich značkové produkty vždy vznikají v těsné spolupráci s přednímu experty v oboru taktické přípravy. Při vývoji a testování se také využívají poslední poznatky a zkušenosti příslušníků speciálních jednotek zvučných jmen ze současného působení v Iráku a Afganistánu. Výrobky, vznikající v rámci hesla „od speciálů pro speciály“ vytyčené před lety majitelem firmy a expříspušníkem protiteroristické sekce US Navy SEAL Mikem Noelem proto se těší zvláště v posledních letech nemalému zájmu. Zvláště v USA se staly synonymem praktičnosti i vysoké kvality a jak nemálo příslušníků speciálních sil, tak i četní kontraktoři, sloužících v nejžhavějších zónách dnešního světa patří mezi skalní vyznavače tohoto osvědčeného vybavení. Po stále širší nabídce, zahrnující širokou škálu operačních pomůcek (tzn. kompletní speciální program - přes vstupní zásahové prostředky, pouzdra, vesty až po nože, oblečení a příslušenství ke zbraním), bylo proto jen otázkou času, kdy se cílem snažení stane i projekt vlastních taktických svítilen.

Konstruktéři Blackhawku si od počátku vytyčili poměrně nelehký cíl - vytvořit výrobek, který dosud neměl obdoby. Především se proto soustředili na několik nejklíčovějších vlastností nového produktu. Extrémně vysoká světelnost zde měla být kombinována s minimálním odběrem energie, tedy s nebývale dlouhou životností zdrojů. Výrazně zlepšeny měly být i vlastnosti světelného sloupce přelomovou konstrukcí optické části. Mimo extrémní odolnosti a spolehlivosti měl chystaný výrobek mít možnost volby více režimů osvětlení, než stávající dostupné typy. Také měly být vzaty v úvahu poslední požadavky na vhodnost svítilny pro koordinaci spolu se zbraní, její pohotovost a snadné ovládání. Stranou nezůstala ani možnost dokoupení dalšího užitečného příslušenství - to v případě Gladiusu především znamenalo vytvoření zcela nového revolučního pouzdra. Nastolené požadavky byly vysoké a následoval dlouhý a náročný vývoj, proložený velkým množstvím zátěžových i uživatelských testů. Do jaké míry se záměr „nejpokročilejší taktické svítilny“ tedy vydařil?

Jakmile loni prosákly první zprávy o uvedení nové taktické svítilny od „Černých jestřábů“ na trh, ihned se tento horký hit stal na stranách US odborných časopisů předmětem širokého zájmu. Prakticky veškeré zdejší recenze, testy a ohlasy však hovořily poměrně jednoznačně. Zdroje se svorně shodly v tom, že nový Gladius má být v současnosti skutečně „nejpovedenějším výrobkem ve své oblasti, který především čerpá jak z posledních technologických možností a invence designérů, tak z poučení nedostatky některých z konkurenčních typů“. Co k tomu dodat…

Novinka od Blackhawku

Člověk by ale neměl zas tak vždy dát na bombastickou reklamu (dle zkušeností zvláště pak americkou…). Proto jsme se při našem posouzení snažili být co nejméně ovlivněni již zmíněným zahraničním nadšením a co nejstřízlivěji tak posoudit klady a zápory nového produktu. Svítilnu jsme se z těchto důvodů snažili co nejreálněji otestovat, a to především z pohledu běžného uživatele.

Ihned poté, co vezmete Gladius do ruky, vás zaujme zvláštní centrálním hranatým předělem. Vzhledem k jeho značně atypickému tvaru bychom si nikdy netipli jeho vlastnosti, ty začala být patrné až po praktickém zkoušení střeleckých aplikací s touto svítilnou. Po intenzivnějším nácviku jsme zjistili jedno - ať Gladius uchopíte seberychleji, tak je úchop až překvapivě jistý a přirozený. Zároveň je koncový ovládací spínač vždy pohodlně dostupný a dobře ovladatelný a obsluha je tak velmi automatická. Výzkumem odborníků z Blackhawku bylo totiž zjištěno, že právě díky takto designově uzpůsobené příčné bariéře lze nejlépe vyhovět jak anatomii ruky, tak požadavkům bojové střelby. Toto řešení také umožňuje nejen klasičtější varianty držení, ale i aplikaci tzv. „doutníkové techniky“, kdy je zbraň fixována v dokonalém, takřka obouručním optimálním úchopu. To přináší nejen potřebnou koordinaci světla a zbraně, ale také lepší stabilitu s dobrou kontrolou zbraně při rychlých, opakovaných výstřelech. Hranatý tvar této středové přepážky současně umožňuje zabránit případnému odkutálení svítilny, položené na zemi.

Přední část tubusu, krytá odolným balistickým polykarbonátem, nerotuje, jako je tomu u jiných běžných svítilen. Důvodem totiž je pokročilá konstrukce přední čočky, která je již z výroby optimálně nastavená. Hlavním cílem je co nejvýhodnější osvětlení pro využití u zbrojených složek. Jak se ukázalo během testů, světelný kužel Gladiusu je skutečně ideálně řešený - skládá se ze středního, extrémně ostrého a úzkého světelného bodu, kolem kterého je širší kolo méně intenzivního světla. Centrální oslnivý sloupec s ostrými okraji má za úkol zachytit cíl střelby a oslnit soupeře, méně sytý kruh kolem pak slouží pro potřebné sledování periferního okolí. Hranice mezi oběma sektory jsou výrazné a soustředěnost opravdu vynikající. Výsledek toho všeho je markantní - jak jsme mohli porovnat s jinými taktickými svítilnami, jen málokterý zdroj má ve tmě tak daleký dosah světelného sloupce jako Gladius. I při nočních střelbách jsme pak zjistili, že terče umístěné i v nečekaných dálkách jsou velmi dobře zřetelné.

Pokročilá technologie

Svítilna také disponuje poměrnou novinkou – přepínacím systémem pro různé druhy osvětlení. Pootočením koncové hlavice lze libovolně navolit jeden ze tří režimů osvětlení. První alternativou je klasické rozsvícení namáčknutím spínače, po přerušení tlaku se světlo vypne. Druhým způsobem je zvláštní typ stroboskopu. Ten byl vyvinut s ohledem na časté výtky, že se při nočních operacích může světlo stát cílem pro střelbu protivníka. Tento požadavek byl proto řešen spolu s psychology a vznikl speciální blikající mód, který má světelné pulsy vypočítány tak, aby se co nejúčinněji rozptylovala pozornost nepřátelského střelce a tak znemožňovala možnost našeho zásahu. Toto „strobo“ má sice dezorientovat zrak i mysl osoby naproti nám, ale je řešeno tak, aby zároveň bylo uživateli umožněno dobré vnímání celé situace. Při našich testech jsme se mimochodem mohli sami přesvědčit, že tento systém je opravdu nanejvýš funkční – přesně odhalit místo světelného zdroje je (zvláště v prvních okamžicích) nanejvýš obtížné či dokonce nemožné. Oproti tomu během střelby na nás strobo režim nepůsobil nijak negativně a po krátkém nácviku jsme jej již prakticky vůbec nevnímali. Na třetí poloze přepínače je pak další z novinek – buď lze jedním promáčknutím rozsvítit na stálý chod (a stejným způsobem opět poté zhasnout), nebo po stisknutí spínač podržet a tak postupně regulovat stupeň jasu (ten ovlivňuje délka držení spínače). Tato volba intenzity se v praxi ukazuje velmi praktickou záležitostí – na všechny činnosti totiž nepotřebujeme (nebo dokonce nemůžeme mít) plný oslnivý svit. Světlo tak v případě průzkumu cesty, zájmových dveří nebo čtení při mapy jde ztlumit na požadovanou nižší úroveň, nebo jeho zmírněním lze Xnásobně prodloužit i tak poměrně dlouhou životnost zdrojů (ve „spořivém režimu“ jde pak o desítky hodin osvitu…). Všechny popsané režimy lze přepínat snadno, rychle a přirozeně. A to i jednoruč, vzhledem k časté nutnosti úchopu zbraně v druhé ruce.

Jak jsme se v průběhu našich zkoušek dověděli z instruktážního DVD firmy Blackhawk, dalším vylepšením v zadní části nového Gladiusu je speciální čipový senzor. Ten má za úkol hlídat teplotu svítilny a při případném hraničním přehřívání sám včas regulovat výkon světla. Tato zvláštní integrovaná součást má zabránit možnosti poškození svítilny například při neúmyslném rozsvícení v pouzdru, či s instalovanou krytkou. I když u diodových svítilen nehrozí destrukce tak, jako u starších typů na xenonové světlo (mnozí až příliš znají problém, když se taková taktická svítilna rozsvítila v báglu plném hmotné výstroje a tím se nejen zničila čočka, ale propálily i věci kolem…), i zde při tak intenzivním světle je raději přední polykarbonát elektronicky chráněn automatickým nastavením teploty (údajně pro možnost používání této taktické svítilny v extrémních klimatických podmínkách). My jsme zkusili nechat zacloněnou svítilnu vysvítit „v jednom tahu“ a elektronika Gladiusu zafungovala na jedničku - přední čočka nedoznala žádné úhony.

Neobvyklé vychytávky

Užitná hodnota veškerého vybavení se zvyšuje, pokud je možnost využití nějakého praktického příslušenství. Mimo obvyklých doplňků je to u Gladiusu speciální taktické plastové pouzdro. Jde o velmi sofistikovaný produkt, protože by od počátku vyvíjen spolu se svítilnou. U „Blackhawků“ si totiž uvědomili, že daleko více času, než se svítilnou svítím, je to, kdy jí nosím. Požadavkem bylo, aby nový nosný systém umožňoval pohodlné celodenní pravidelné nošení, s jistotou dobré fixace, ovšem s možností pohotového užití. Což u taktického světla znamená šanci k tasení, srovnatelnému s tasením zbraně. Tak byl i koncipován nový „holster“. Pouzdro z odolného plastu je samosvorné, svítilna se tak dá vtrhnout jedním bleskovým pohybem. To je ulehčeno i možností volby sklonu svítilny a regulací nosiče pomocí upevňovacích šroubků. Díky důmyslnému fixačnímu systému je možné celý komplet bleskově instalovat na opasek bez nutnosti jeho sejmutí či rozepnutí. Opětovné sejmutí je opět snadné a rychlé. Navíc je možné nosný aparát jednoduše přemontovat na MOLLE platformu od téže firmy a pak libovolně upevnit na kteroukoliv moderní taktickou vestu. Samotná hlavice, ve které je držena svítilna je zespodu zacloněná, ale opatřená jedním drobným průzorem. Ten slouží k tomu, aby si po neúmyslné zapnutí svítilny mohl uživatel povšimnout stavu svítilny, ovšem bez většího rizika prozrazení v akci. Pouzdro, ve kterém jsme měli možnost svítilnu dlouhodoběji nosit poskytuje dobrý uživatelský komfort a dokladuje promyšlenost celého systému.

Co říci na konec? Z nedostatků nás u Gladiusu napadl snad jen jeden. Nové svítilně může někdo trochu vytknout snad jen její pořizovací cenu. Pravdou však je, že když jsme detailněji zapátrali po cenových relacích obdobných konkurenčních výrobků, pohybovaly se v obdobné hladině (a dokonce, v několika případech i vyšší…). Také zpravidla nešlo o podobně dokonalé systémy. Pokud chci to „top“ co je k mání, musím si holt připlatit, to je známé a odvěké pravidlo. Koneckonců za kvalitu a dokonalost se vždy platí. A to je i případ Gladiusu.

Komentáře k tomuto článku