Spoluhráči.cz klub Radim Kocháň- instruktor dokumenty a články Hapkido, energie Ki

Radim Kocháň- instruktor – článek Hapkido, energie Ki

Možné akce:
profilové foto Radim Kocháň
Radim Kocháň

Hapkido, energie Ki

Vytvořeno:3. 3. 2008, 14:33
Autor:Radim Kocháň
Přílohy:

fotogalerie Hapkido

Možnosti
Anotace:
Energie Ki

HAPKIDO není jen systém sebeobrany, ale také zahrnuje fyzická a duchovní zdokonalování člověka. Tohoto cíle se dosáhne až poté, co bojovník pochopí anatomii člověka a tok energie člověka, známou pod názvem KI.

Rozvoj Ki

Ki představuje speciální energii, která proudí kolem nás ve všech předmětech. Není to však fyzikální síla, která se dá rozvíjet „normálním“ tréninkem. Při správném pochopení energie Ki může být směrována do svalů a efektivně využívána. V tréninkovém procesu HAPKIDO se bojovník postupně dostává k vědění, že energie Ki se jeví jako pramen zdraví a ne fyzické síly. Poprvé byla energie Ki popsána v práci ,,Chuangi neiczing“ která, jak říkají legendy, se oběvila na světě v roce 2697 před našim letopočtem. Podle mínění historiků, sepsání této problematiky se datuje přibližně do roku 300 př. nl. Přibližně kolem roku 200 př. nl. vědomosti o Ki pronikly do Koree, kde byly přijaty s velkým nadšením. Bojovníci Hwarang jako první využili znalosti o Ki nejen k léčebným účelům, ale i v procesu fyzických a psychických tréninků.

U zdravého člověka teče Ki volně v meridiánech celého těla. Meridiány představují neviditelné řečiště, ve kterých cirkuluje Ki, kontrolují se vnitřní orgány a zabezpečuje normální funkce různých částí organismu člověka, např.: srdečně-cévní systém a orgány dýchání. Když se volný tok energie zablokuje, byť jen v jediném meridiánu, člověk pociťuje nevolnost, která může svědčit o rozvinutí fyzických i psychických problémů. Po celé dráze meridiánů je rozeseto mnoho bodů tzv. Hjeol. Jsou vytvořeny speciální techniky působící na tyto body, vedené speciálními jehličkami, kterými se provádějí léčebné procedury akupunktury. Tlakem na daný bod hjeol je možno napravit v něm tekoucí energii a tou samou technikou lze uvolnit zablokovaný tok energie Ki. Nelze se dívat na bojová umění jen jako na cvičení fyzické zdatnosti a způsob sebeobrany. I když fyzické schopnosti člověka se rozvíjejí v rámci tréninkového procesu, jejich rozvíjení není jediným a hlavním cílem bojových umění. Aby jste dosáhli vyšších stupňů úrovně mistrovství HAPKIDO, musíte pochopit roli Ki a její upravování. Doplňující vnitřní síla, kterou v sobě rozvíjíte dýchacími cviky založenými na principu upravení toku energie Ki, dá o sobě vědět na trénincích.

Sebeobrana a Ki

Současně se znalostmi o toku energie Ki v těle člověka, se bojovník HAPKIDO učí rozložení důležitých životních bodů, nazývaných Kupso. Po úderu na tyto body se narušuje tok energie Ki v organismu protivníka a dochází k různým traumarům na jeho těle. Takové techniky se jeví efektivnější než obyčejné údery rukou a nohou.

Dan Jon

Zdá se, že jednou ze základních koncepcí HAPKIDO se jeví pochopení rovnováhy lidského těla (Kyun, hyung). Učení o rovnováze v HAPKIDO je svázáno v prvé řadě s hlavním bodem lidského těla, tzv. Dan Jon. Dan Jon nepředstavuje jen bod centra těžiště těla, ale i hlavní těžiště koncentrace energie Ki. Nachází se asi 10 cm pod pupkem. Pochopení bodu Dan Jon dává bojovníkovi HAPKIDO možnost lépe a silněji vést údery a provádět techniky.

Meditace (Munjum)

Meditace prakticky pomáhá bojovníkovi HAPKIDO zaměřovat vnímání, zvyšovat koncentraci a využívat energie Ki.

Meditační cviky na rozproudění energie Ki Dan Jon Hup

Tímto cvičením začíná každý trénink Hapkido. Významem tohoto dýchacího cvičení je rozproudit v těle před tréninkem energii Ki a zároveň soustředit své vědomí na následný trénink. Provádí se ve čtyřech směrech: dopředu, nahoru, do stran a dolů. Při provádění těchto cviků se dodržují základní pravidla: v uvolněném širokém postoji začínáme výkřikem (kihap), prsty na rukou se co nejvíce rozevřou, předloktí je zatnuto, nohy zároveň s výdechem jdou do podřepu a břicho je taktéž zatnuto. Nohy, ruce a výdech musí skončit současně. Pokud toto cvičení je provedeno správně, měli by jste cítit v těle nahromaděnou energii a po těle by vám měl téci pot.

Komentáře k tomuto článku