Spoluhráči.cz klub Radim Kocháň- instruktor dokumenty a články Hapkido hierarchie

Radim Kocháň- instruktor – článek Hapkido hierarchie

Možné akce:
profilové foto Radim Kocháň
Radim Kocháň

Hapkido hierarchie

Vytvořeno:3. 3. 2008, 14:34
Autor:Radim Kocháň
Přílohy:

fotogalerie Hapkido

Možnosti
Anotace:
Hierarchie HAPKIDO je odrazem individualní úrovně mistrovství ovládání technik. Každá vyšší úroveň trénovanosti zapojuje do sebe další nové úrovně a rozvíjí techniky k pochopení a zdokonalování umění HAPKIDO. Bez pochopení základních technik HAPKIDO se nikdy nedoberete k pochopení vyšších mistrovských technik na sebe navazujících. Aby jste dosáhli vysokého stupně HAPKIDO, musíte pochopit nejen filosofii tohoto bojového stylu, ale i samotný život.

V HAPKIDO existují dva stupně klasifikace mistrovství: Kup- pro začínající studenty a Dan- odděluje vyšší stupně ovládání umění.

Stupněm kup se hodnotí začínající studenti, kteří se zařazují do procesu učení osnov a základů HAPKIDO. Každý úplný začátečník nosí nejprve bílý pásek, po zvládnutí základních technik a návyků se mění na žlutý, modrý a červený.

Nositelé stupně dan, po zvládnutí všech základních technik a pochopení principu HAPKIDO mohou dále zvyšovat své umění. Tito studenti již jsou oprávněni nosit pásek černý.

Třetího danu dosáhnou ti studenti, kteří zvládnou výuku specifických a složitých elementů HAPKIDO.

Po dosažení 4. Danu bojovník dostává právo nosit titul instruktor. Po úspěšném složení zkoušek, zahrnujících prověrku fyzické připravenosti a také ústní a písemné otázky, dostává instruktor povolení k otevření svého vlastního Dojang. Do získání 4. Danu a licence instruktor, mohou čekatelé vyučovat HAPKIDO pod záštitou svého mistra.

Pátý dan může být udělen až po pěti letech od udělení 4. Danu a to po složení zkoušek, zároveň je udělen titul mistra umění HAPKIDO. Když se bojovník nachází na této úrovni, dostává titul Sabomnim.

Sabomnim, držitel 7. Danu HAPKIDO může svým studentům udělovat stupně až do výše 5. Danu. Jestli žák dosáhne titulu Sabomnim, jeho mistr se dostává na úroveň Kwangžanim, to znamená velmistra.

Devátý dan se jeví jako nejvyšší stupeň individuálního umění HAPKIDO. Nemálo mistrů dosáhlo na tento stupeň, ale stálo je to 40 let poctivého tréninku a zdokonalování. Někdy se stává, že 9. Dan je mistrovi udělen až posmrtně.

Desátým danem se může pyšnit jen zakladatel HAPKIDO mistr Choi. Kromně jeho, mají 10. Dan někteří pokračovatelé mistra Choi. Je to proto, že po smrti mistra v roce 1986 se z řad vyšších mistrů HAPKIDO, kteří se učili přímo u mistra Choi, nastal rozkol, který dal vzniknout mnoha nezávislým organizacím HAPKIDO. Proto někteří z těchto bývalých žáků mistra Choi se teď představují jako držitelé 10. Danu.

Jiní si ponechali poctivě udělené 8. a 9. Dany. Tohle vše potvrzuje, že HAPKIDO nezůstalo stát na místě, ale pokračuje se dále rozvíjet, vnáší do sebe nové techniky a nové chápání smyslu HAPKIDO, stejně, jako to dělal mistr Choi, který po návratu do Koree začal zapojovat různé styly pro vznik osobního bojového systému.

Komentáře k tomuto článku