Spoluhráči.cz klub Radim Kocháň- instruktor dokumenty a články Harkido rozhovor s mistrem Choi

Radim Kocháň- instruktor – článek Harkido rozhovor s mistrem Choi

Možné akce:
profilové foto Radim Kocháň
Radim Kocháň

Harkido rozhovor s mistrem Choi

Vytvořeno:3. 3. 2008, 14:35
Autor:Radim Kocháň
Přílohy:

fotogalerie Hapkido

Možnosti
Anotace:
Mistře, vysvětlete nám v krátkosti co je to Hapkido a jeho principy?

Hap= harmonie, Ki= energie síly ale i harmonie, Do= cesta, jako životní styl. Princip jakým se v Hapkido pracuje se dá přirovnat k tekoucí vodě, ta má sílu a je zároveň jemná, dokáže pomoci, ale i ničit. Princip mého mistra, Chang- Soo Lee 8.Dan, který mi své umění předal je jedna technika a útočníkem musí být konec. Tím se také řídím já a snažím se to předat i svým žákům.

Jak a kdy jste začal s Hapkidem?

Začal jsem cvičit ve 14 letech ve městě Anjan. Neznal jsem žádná bojová umění. Hodně jsem se díval na filmy o bojových uměních a moc se mi líbily. Snažil jsem se vše napodobovat, ale cítil jsem, že to není ono. Jednou po cestě do školy jsem si všimnul Dojang Hapkido a tak jsem se přihlásil do kurzu. Na ten jsem si musel vydělat brigádami.

Co vám v začátcích dělalo problémy?

Smích… strečink, od kterého se v bojových uměních odvíjí vše. Moje rada zní, hodně cvičit strečink.

Měl jste vzor?

Ano, Bruce Lee.

Jak vám Hapkido změnilo život?

Značně. Mistr mě učil uctivosti, etiketě, stal jsem se klidnějším, vyrovnanějším a dokázal jsem se daleko lépe soustředit. Hapkido mi pomohlo taktéž po psychické stránce. Mistr Lee mi řekl, že se nemám prát a pokud k tomu dojde, musím vždy vyhrát. Hapkido mi hodně pomohlo, když jsem narukoval do armády ke korejským NAVY SEAL. Dokázal jsem trénovat 8-10 hodin denně, trénink byl a je můj život.

Po 28 letech tréninku, jak by jste ve stručnosti charakterizoval trénink Hapkido?

Nevím, je to velice těžké, nedokážu na takovou otázku jednoznačně odpovědět. Snad jen, je to můj životní styl, nevím co víc bych k tomu měl říci. O bojových uměních se velice těžce vypráví, člověk to musí zažít na vlastní kůži, pak teprve pochopí krásu a podstatu bojových umění.

Co nám můžete říci o historii Hapkido?

Historie je úzce spojena s politikou. Já se zajímám o současnost a praxi. Někdo říká, že Hapkido je 2000 let staré, jiní 3000 let. Pak si vyberte.

Jak se dnes Hapkido vyvíjí dále?

Pro mě osobně bylo velkou a zásadní změnou přestěhování do Evropy(mistr žije 14 let v Německu). Jsou tady velcí a silní chlapi a já se s tím musel vypořádat. V Evropě se řeší vše silou naopak v Koreji se klade důraz na techniku. Hodně jsem musel přemýšlet, aby má technika byla účinná i na tak silné lidi.

Jakého jste náboženského vyznání?

Nejsem věřící člověk, ale sympatizuji s buddhismem.

V Hapkido se pořádají i šampionáty, řekněte, jaké techniky jsou nejúčinnější v boji?

Nedá se jednoznačně říci která technika je nejlepší a nejúčinnější, každý boj začíná útokem, který musí být odražen účinnou obranou a následným navázáním technik. V boji na zemi jsou nejúčinnější pákové techniky.

Jste oficiálním zástupcem Jin Jung Kwan Hapkido v Evropě…

…ano, mám školy v Německu, Rakousku, Belgii, Holandsku a teď i v Česku.

Jak to vše stíháte?

V každé z těchto zemí mám své blízké spolupracovníky, žáky, které si vychovávám a předávám jim to co můj mistr předal mě. Oni jsou zárukou správné výuky Hapkido v dané zemi. Pro Česko jsou takovou zárukou mí žáci Serge Salikh a Radim Kocháň.

Co k ním můžete říci, jak by jste je ohodnotil?

Na hodnocení je příliš brzy. Nadání a talent jim nechybí, pokud budou pilní a neustále trénovat, mohou v Hapkido dojít hodně daleko. Nebýt ale jejich zájmu, nadšení a odhodlání tak bych tady s vámi jen s těží seděl a diskutoval. Za to mají můj obdiv a respekt.

Rada na závěr?

Až jednou dosáhnete nějakého stupně nepřestávejte nikdy trénovat, trénujte pořád. Není důležité jak jste byli dobří dříve a čeho jste dosáhli. Důležité je co umíte a dokážete teď. Mistře, děkujeme za rozhovor a cenné rady a těšíme se na další trénink a semináře. Prosím.

Komentáře k tomuto článku