Spoluhráči.cz klub Radim Kocháň- instruktor dokumenty a články Kamera POV-1

Radim Kocháň- instruktor – článek Kamera POV-1

Možné akce:
profilové foto Radim Kocháň
Radim Kocháň

Kamera POV-1

Vytvořeno:8. 1. 2009, 20:24
Autor:Radim Kocháň
Možnosti
Anotace:
TŘETÍ OKO aneb Kamera POV 1 v akci

Filmový záznam toho, co zrovna sám člověk přímo v určitém čase vidí, může být velkým přínosem pro mnoho rozličných odvětví. Přičteme-li k tomu to, že máme možnost mít zařízení upevněno tak, že máme ruce zcela volné na všelijaké klíčové činnosti, sféra užitnosti se ještě rozšiřuje. Pokud je taková kamera kompaktních rozměrů, malé hmotnosti a navíc s výrazně zvýšenou odolností proti okolním nepříznivým vlivům, je taková novinka předurčena buď pro rozličné outdorové sporty či adrenalinové aktivity, nebo jako speciální nástroj pro mnohé profesionální využití. Poslední hit, kamera POV 1 je právě takovým pomocníkem, která může zprostředkovat netypické záběry, kde máte šanci některé věci vnímat vskutku jinak než dosud.

Zachyť tvůj pohled…

Co se vlastně skrývá pod heslem „Kamera POV 1 vašima očima…“ Jde o jeden z nejmodernějších, plně integrovaných video systémů, které jsou především určeny pro zvláštní účely v extrémních podmínkách. Má proto totiž potřebné vlastnosti - je vysoce odolný, vodotěsný, prachutěsný a otřesuvzdorný. Takzvaná POV.1 umožňuje nahrávání ve 2 režimech LOOP nebo CLIP. Režim LOOP nahrává jednotlivé úseky přednastavené délky. V režimu CLIP nahrává až do zaplnění SD karty nebo zastavení nahrávání jako tradiční kamera. Nastavení pohledu kamery lze lehce při fixaci zkontrolovat na přehledném display, na kterém je také zobrazeno i velmi jednoduché ovládací menu. Nastavení chodu, nahrávání, jakož i následné přehrávání právě natočeného filmu se ovládá výraznými tlačítky na centrální záznamové jednotce. Nahrávání lze ovládat i dálkově, a to pomocí speciálního ovládače do vzdálenosti cca 4 – 5m. Ten si lze při nedostupnosti ovládání na samotném rekordéru upnout prakticky kdekoliv na oděv, výstroj či připevnit „jako hodinky“.

Rozlišení pořízeného filmu je na takové zařízení až překvapivě solidní - 720 x 480 při 30 snímcích za vteřinu. Kamera se poměrně slušně vyrovnává i ze špatnými světelnými podmínkami a jak jsme měli sami možnost ověřit, záznam je kupodivu patrný i v absolutní tmě jen s pomocí běžné svítilny. I zvukový záznam je velmi zřetelný a použitelný pro pozdější hodnocení. Setu obsahuje 1 GB SD kartu, na kterou je možno zachytit až 45 minut filmu (s 2 GB kartou, která je možná do systému aplikovat je to však až kolem 1,5 hod filmu…). Záznam je ve formátu MPEG4 AVI, takže jej není nutné nijak konvertovat a lze jej shlédnout ihned po přehrání do počítače. Konstrukce a důmyslný design dává možnost obsluhy pouze jednou rukou. Napájení je zde velmi praktické – vše funguje na 4 kusy klasických tužkových AA baterií, tedy jedním z nejběžnějších zdrojů, které lze sehnat prakticky i v těch nejodlehlejších částech světa (nebo si pořídit několik sad pro možnost opakovaného dobíjení…). Na tuto náplň pak zařízení vydrží v chodu i po několik hodin. Manipulace s celým kompletem, včetně celkové montáže a demontáže je naprosto jednoduchá (dalo by se říci, až „blbuvzdorná“). Základní sada zahrnuje i rozličné montáže, které umožňují objektiv této mikrokamery umístit prakticky kdekoliv a na cokoliv.

Za volantem i se zbraní

Příležitostí, kde se podobné zařízení může uplatnit je nemálo. Například v motorizmu – uchvacující jsou kupříkladu filmové pohledy, vnímané očima jezdce ralye. Není jistě od věci ani míhající se obraz, vnímaný při silničních motocyklových či krosových závodech. Rozhodně nebude nezajímavé ani zachycení nejdivočejších sjezdů na horském „biku“ či zdolávaný těch nejstrmějších svahů v zimě na lyžích či snowboardu. Zajímavou vzpomínkou mohou být též záběry pořízené v průběhu provozování paraglidingu nebo během dechu beroucích okamžicích akrobatického létání.

Vzhledem že zde jedná o periodikum, zabývající se především zbraněmi, samostatnou kapitolou pro užití kamery pro nás je akční a praktická střelba. Takové záběry jsou pro fandy světa zbraní rozhodně fascinující. Kdo se totiž dívá na film zaznamenaný takovým zařízením, má spíše dojem, že nějakému gamblerovi přes rameno pozoruje monitor „kompu“ s klasickou „dumovkovou střílečkou“. Nápad jistě není nový. Již před lety nás shodou okolností napadla na tu dobu značně neotřelá myšlenka – vzali jsme jednu z tehdejších nejmenších kamer (na tu dobu naprostou novinku – dnes by se nijak malá nikomu rozhodně tedy nezdála…) a upevnili ji jak to jen šlo k upravené ochranné laminátové přílbě. První pohledy z úrovně vnímání střelce, pořízené jak na závodech IPSC, tak i z tréninků dynamické střelby byly pro každého tehdy něčím úžasným. Zbraň, vzpínající se při „kalbě“ divoce v rukou, létající nábojnice všude kolem, bleskové přenášení na různé cíle, impozantnost střelby v běhu a detaily zručné manipulace. No zkrátka, jak se říká, „mazec…“. Tehdejší zoufalá improvizace ovšem byla zcela „někde jinde“ než jsou vlastnosti moderních, dnes dostupných prostředků. Vzhledem k tomu, že kameru POV 1 lze pomocí vlastního modulárního systému montáží snadno a rychle upevnit i přímo na zbraň (raily STD MIL 1913), každý ze střeleckých fandů si asi sám rychle domyslí z toho plynoucí výhody. Záběry přímo ze zbraně směrem k terči nebo naopak zabírající zpětně střelce jsou prostě úchvatné… Jak naše předchozí zkušenosti a nedávno prováděné intenzivní testy prokázaly, možnosti této novinky jsou s našimi předchozími, z dnešního pohledu již historickými pokusy naprosto neporovnatelné. Koneckonců na stránce www.hqh.cz lze spatřit některé z takových velmi atraktivních záběrů, a to z průběhů různých popsaných činností.

Pro službu i výcvik

Zcela odlišnou roli však může mít podobná kamera pro příslušníky ozbrojených složek Zde je možno nejen vhodně pořídit neotřelý materiál pro zajímavé prezentační střihy, ale zvláště v rukou členů bezpečnostních sborů a armády zastat i mnohem důležitější úkoly – například užití jako prostředku pro následné vyhodnocení, neb jak praví klasik, „chybami se člověk učí…“. Takové zařízení umožňuje poučit se ze zachycených nedostatků a vyvarovat se jich v příštích zákrocích, nebo dává šance k získání cenných podnětů pro další cílený výcvik. Nezřídka pak také může dokonce potvrdit opodstatněnost zákroku, prokázat zákonnou přiměřenost akce a správnost jednání příslušníků jednotky.

Jak naznačují první pokusy, POV 1 se však ve službě může uplatnit i jinak. Záznam jednání policistů během problematických služebních úkonů (např. stavění vozidel, obtížné řešení podnapilého řidiče či jednání s některým značně „potížistyckým“ přestupcem, atd.) může v budoucnu zabránit pozdějšímu naprosto odlišnému výkladu události a vhodně předejít případným neodůvodněným stížnostem. Taková kamera v rukou strážců pořádku a zákona také mnohdy ale působí i značně preventivně. Kde podobná zařízení testovali, totiž tvrdí, že zájmová osoba po upozornění, že následné jednání bude nahráváno, až překvapivě „zkrotne“. Tendence k potížím či dokonce násilnému jednání se pak zpravidla výrazně snižují. Ověřeně tak lze ve většině případů zcela předejít konfrontačnímu řešení konfliktu se všemi negativními důsledky pro zúčastněné strany.

Další z podstatných možností může být průzkum rizikového prostoru z bezpečné vzdálenosti (např. monitoring situace za rohem v zástavbě) či mít pod stálou kontrolou nedostupnou oblast (kupříkladu úzký, jinak neprostupný průzor či vysoká či nízká místa). Systém navíc mimo rekognoskace dává navíc možnost z této oblasti pořídit záznam, přehratelný ihned na displeji přípojného rekordéru, nebo následně na osobním laptopu. To může být velkým přínosem pro průzkum místa zákroku a následné plánování následující rizikové akce. I proto je v současnosti kamera POV 1 objektem zájmu ze stran ozbrojených složek a v současné době probíhají intenzivní zkoušky tohoto nevšedního zařízení u několika speciálních útvarů armády a policie.

Dokonce se objevily i některé pokusy využít takovou kameru k realizaci střelby „za roh“, to znamená k vytvoření jakéhosi improvizovaného „corner shootu“. Na jeden z montážních railů útočné pušky se kamera POV 1 jednoduše zasadila za malý kolimátorový zaměřovač. Obraz zájmové oblasti, promítaný na display, je pak pro uživatele zbraně poměrně dobře patrný. Ten, dobře krytý za budovou, potom může nejen monitorovat nebezpečný prostor, ale také má šanci zasáhnout cíl bez toho, že by odkrýval i nepatrnou část svých vitálních zón. Přes okraj pak, jak jsme si ověřili, ční pouze samotná zbraň, která je naváděna pouze jednou rukou za pistolovou rukojeť – to by prakticky dávalo soupeři jen nulovou šanci k zásahu takového technologicky vybaveného střelce. Zkrátka příležitostí, kde lze využít tuto zajímavou novinku je nemálo a výčet možností POV 1 rozhodně nekončí…

Komentáře k tomuto článku