Spoluhráči.cz klub Radim Kocháň- instruktor dokumenty a články Oblečení od jestřába

Radim Kocháň- instruktor – článek Oblečení od jestřába

Možné akce:
profilové foto Radim Kocháň
Radim Kocháň

Oblečení od jestřába

Vytvořeno:8. 1. 2009, 20:26
Autor:Radim Kocháň
Možnosti
Anotace:
Blackhawk Warrior Wear Oblečení pro speciální účely od „Černého jestřába“

Vhodná ústroj je něčím, co odjakživa charakterizuje vojenské a bezpečnostní složky. Ideálem je, když se zde snoubí líbivý vzhled s kvalitou i praktičností. Takový kompromis ovšem u uniforem býval mnohdy v historii spíše vzácností. V oblecích armád i policejních sborů se v minulých stoletích většinou odrážela pouze tendence k estetickému vyznění či k ekonomické úspoře. Poslední dobou se ovšem počty ozbrojenců snižují a nahrazují spíše jejich kvalitou. Ta je ovšem vyvážená nejen většími náklady na lepší vycvičenost jedince, ale i nepoměrně vyššími nároky na osobní vybavení. Zvláště u speciálních složek, jejichž role se ukazuje v současných konfliktech čím dále výraznější, je tendence vysokých investic stále více patrná. Zkrátka kvantita je v současném světě postupně nahrazována kvalitou. Jedním z případů, kdy by úspora byla opravdu na nepravém místě, se bezesporu ukazuje právě příhodný bojový oděv. Známá firma Blackhawk proto nyní přichází s novou kolekcí oblečení pro speciální účely s příznačným názvem - Warrior Wear.

Od „speciálů pro speciály“

Roku 1993 se Mike Noel, krátce potom, co opustil US elitní složky, rozhodl založit svou firmu. Stal se tak prezidentem trochu nestandardní společnosti, sídlící ve Virgínii a nazval ji Blackhawk. Cílem nově vzniklé firmy se tehdy stal především vývoj nové výstroje, výzbroje a příslušenství, určené pro ochranu života tam, kde o něj už „skutečně půjde“. Mike sám, jako bývalý příslušník protiteroristické sekce US NAVY SEAL o tom věděl své. Osobně v průběhu své zajímavé kariéry až příliš často postrádal opravdu funkční a efektivní výstrojní součásti, které si on a jeho kolegové obvykle buď sami museli vyrábět, či alespoň individuálně uzpůsobovat podle svých specifických potřeb. To vše proto, že o druhu a podobě pořizovaného vybavení až příliš často rozhodovali byrokratické, jen málo erudované špičky armádní logistiky a ne jejich přímí uživatelé, tedy samotní „obyčejní bojovníci“. Také rozličné ne zrovna průhledná obchodní politika a různé ekonomické zájmy se nezřídka podílely na výběru „vhodných produktů“.

Mike Noel se to po svém odchodu rozhodl radikálně změnit a vydal se naprosto odlišnou cestou. Shromáždil proto kolem sebe několik podobně naladěných přátel ze speciálních složek, jakož i dalších vyhlášených specialistů z oboru. Se svým zasvěceným kolektivem nyní konečně hodlal maximální zhodnotit obrovské množství léty nashromážděných poznatků a ozbrojeným složkám nabídnout skutečně promyšlené, systematicky vyvíjené příslušenství. Heslem se stalo „od speciálů pro speciály“. Šlo o efektivní zúročení bohatých zkušeností při tvorbě výrobků pro činnosti, ve kterých jde tak často může jít o lidské životy. Do situací, kdy nezřídka záleží i na malém, pro někoho nepodstatném detailu. Tomu zcela podřídil veškerý vývoj. Taková výrobní a obchodní politika se ukázala jako správnou - netrvalo totiž dlouho a sortiment Blackhawku se stal široce známým a uznávaným právě pro svou nespornou kvalitu a praktičnost. To vedlo k širokému zavádění do policejních SWAT jednotek a součástí armády nejprve v USA, poté i všude daleko po světě. Zatímco v počátku se tato firma orientovala spíše na sortiment, jako jsou taktické vesty, pouzdra na zbraně a vstupní destrukční prostředky, později se katalog stále více naplňoval dalšími desítkami druhů značkové taktické výstroje a zásahových pomůcek.

Móda „ala Blackhawk“

Před nějakým časem se počaly objevovat vysoce hodnocená kolekce specializovaných služebních bot a následně se také naplno „rozjel“ dlouho připravovaný program Blackhawk Warior Wear, tedy cosi jako „oblečení novodobého bojovníka“. Jde o sérii profesionálních oděvů, zaměřenou původně na ty, kdo mají vykonávat náročné činnosti související především se speciálními operacemi. Na vzniku a testování specificky uzpůsobených oděvů se podíleli jak renomovaní experti z bezpečnostního sektoru, tak i četní veteráni zvláštních složek s čerstvými bojovými zkušenostmi z těch nejméně bezpečných míst naší planety. Právě na jejich poslední čerstvé postřehy byl při vývoji nových produktů brán obzvláštní zřetel. Zvláště specifikum posledních operací v současném Iráku a Afganistánu se tak výrazně odrazilo v mnoha drobnými detailech a stálo za četnými vylepšeními. Sázka nejen na kvalitu, ale i na spolupráci s těmi nejpovolanějšími bezesporu vyšla – oblečení prestižní americké firmy se již zakrátko ocitlo v oblasti širokého zájmu. Zpočátku si je zvláště mnozí příslušníci armádních sil pořizovali sami „za své“, pak s postupnou změnou přístupu vedoucích složek bylo mnohde toto vybavení i oficiálně plošněji zaváděno. Největší oblibě se nová „móda od Blackhawků“ těšila ze strany příslušníků elitních armádních uskupení, jakož i civilních kontraktorů, vykonávajících rizikové bezpečnostní mise na „horkém území“. Především pro tyto skupiny se časem stalo být oblečen v něčem „od Černých jestřábů“ běžnou volbou. Lze připustit, že v tomto případě tak trochu jde možná i záležitost vyjádření určité výjimečnosti a osobitého životního stylu. Oděv od Blackhawku se totiž v tomto specifickém světě poslední dobou stává určitým symbolem. Je zkrátka znakem moderního válečníka.

Praktičnost, důmyslnost a kvalita

Není to ale jen záležitost pouhé image, proč právě příslušníci ozbrojených složek mají poslední dobou v takové oblibě právě tyto oděvní doplňky. A to nejen v USA, kde v případě Blackhawk Fashion jde leckdy až o kultovní záležitost. Hlavním důvodem stále většího rozšíření je nejen zmíněná kvalita, ale také vyhlášená účelnost. Každý detail je totiž až překvapivě promyšlený a má svůj význam. Jako koneckonců většina produktů této známé společnosti, ani tyto nové produkty nevznikaly „jen tak od stolu“, ale jsou výsledkem dlouhého vývoje a náročných testů. Součástky série Warrior Wear jsou nejen nápadité a s důmyslnými prvky, ale i neobvyklým designem. Nelze zde samozřejmě dopodrobna vylíčit všechny drobné i podstatnější odlišnosti nové výstroje. Oděvy jsou opatřeny velkou spoustou důmyslných a značně neobvyklých vymožeností. Poslední z vyvinutých bojových oděvů (dosud jde bohužel o naprostou novinku, která je teprve nyní čerstvě uváděna na trh v USA…), například mají v sobě navíc zakomponovány netypické a pro ozbrojenou konfrontaci přitom velmi praktické prvky – integrované speciální škrtidla, tzv. „turnikety“, kterými je v případě průstřelu končetiny (statisticky nejčastější „střelecký“ úraz) ihned možné zamezit tepennému krvácení uživatele.

Také samotný celkový styl celé „módní kolekce“ totiž není zcela náhodný. Bezpečnostně-armádní působení dnešních sil proti světovému terorismu se totiž stále více odehrává formou zvláštních operací na úrovni polocivilního sektoru. Především působení současných speciálních jednotek a nestandardních uskupení dnes zaznamenává odklon od klasických „uniformovaných“ akcí. Těžiště se přesunuje k méně typickým úkolům, kde není již z mnoha důvodů (taktických, psychologických či účelu částečného utajení) nejsou vhodné klasické maskáče. O co v praxi jde? Humanitární mise, získávání „srdcí a mozků“ lokálního obyvatelstva, městský průzkum, sledovací a kontrasledovací činnosti či doprovody VIP osob. To znamená, že podobné specializované oděvy jsou dnes stále více něčím mezi klasičtější služební ústrojí a netransparentním, poměrně decentním civilním oděvem. Zdálky není pro případné protivníka patrné, zda jde o tým reportérů, běžný filmový štáb nebo členy charitativní organizace. V rouše nenápadného oděvu se tak může poměrně snadno maskovat „po zuby ozbrojený“ tým speciální složky. Podoba oblečení se dnes zkrátka mění dle aktuálních úkolů a momentálních potřeb „novodobého válečníka“. A tento nastavený trend se také stále více promítá do programu firmy Blackhawk. Praktičnost se zde vhodně snoubí s potřebnou decentností – žádné nápadné nápisy a křiklavé rysy. Obvykle jen ti nejzasvěcenější „z oboru“ poznají z těsné blízkosti, koho mají v tomto oděvu pravděpodobně před sebou. Více informací na www.blackhawk.cz

Komentáře k tomuto článku