Spoluhráči.cz klub Radim Kocháň- instruktor dokumenty a články Taekwondo

Radim Kocháň- instruktor – článek Taekwondo

Možné akce:
profilové foto Radim Kocháň
Radim Kocháň

Taekwondo

Vytvořeno:3. 3. 2008, 14:37
Autor:Radim Kocháň
Přílohy:

fotogalerie Taekwondo

Možnosti
Anotace:
Jedná se o bojové umění, které se nezaměřuje pouze na rozvoj fyzické síly, ale též na stránku psychickou. Při překladu slova TAEKWONDO vycházíme z rozdělení na tři části: Tae, Kwon, Do. Tae znamená noha, kopnout. Kwon- pěst, ruka, úder. Do- cesta jako celoživotní cíl. Ještě dávno před tím než TAEKWONDO vstoupilo do povědomí milionům lidí, se rozvíjelo z mnoha stylů korejských bojových umění, a to stylu Subak a Taekyon. Moderní TAEKWONDO obsahuje množství příbuzných prvků s ostatními styly asijských bojových umění, ale zároveň má svá výrazná specifika. Základním rysem TAEKWONDO je jeho dynamika pohybu a zaměření na rozvoj pohybových dovedností nohou a zároveň též obsahuje myšlenku souladu a harmonie.

Po osvobození Koree od japonské nadvlády po 2. Světové válce Korea začala získávat svou sebejistotu a tradiční folklórní hry nabyly znovu na popularitě. Song Duk-ki, mistr Taekyon, předvedl bojové umění před presidentem první Korejské republiky Synghman Rhee při příležitosti jeho narozenin. Jasně odlišil Taekyon od japonského Karate, které bylo představováno japonskými okupanty. Po ukončení Korejské války (1950-1953) začali mistři bojových umění otvírat své školy po celém území Koree. V roce 1955 se setkávají zástupci různych škol bojových umění, aby se dohodli a vytvořili jednotný styl, jednotné bojové umění. Kromě několika menších škol to byly hlavně:

  • Mu Do Kwan- mistr Hwang Ki
  • Yon Mu Kwan- mistři Jun Yun a Kwe Byong
  • YMCA Kwon Boppu- mistr Yun Byong-in
  • Chong Do Kwan- mistr I Won-guk
  • Song Mu Kwan- mistr Ro Byong-jik
  • Oh Do Kwan
Pro toto jednotné bojové umění byl na návrh generála Choi Hong-hi přijat název TAEKWONDO. V roce 1953 zakládá mistr Hwahg Ki vlastní Korejskou asociaci Tangsudo. V červnu 1960 zakládá mistr Hwang Ki Korejskou asociaci Subakdo a 19. srpna 1960 Korejskou asociaci Taesudo. Taesudo vychází ze slov Taekwondo a Subak. Dne 16. září 1961 byla založena Korejská asociace Taekwondo. Z důvodů názorových rozdílů a neshod mezi generálem Choi Hong-hi a ostatními mistry se v roce 1966 generál Choi, který v době japonské okupace Koree dosáhl technického stupně 2. Dan v Karate, rozhodl odejít z Korejské Taekwondo Asociace a zakládá vlastní federaci- ITF.

V roce 1972 byl postaven Kukkiwon- centrum světového Taekwondo. Ve dnech 25.-27. května 1973 se konalo v Seoulu 1. Mistrovství světa. 28. května 1973 byla založena Světová federace Taekwondo- WTF, jejímž presidentem byl až do roku 2004 Dr. Kim Un-jong.

V roce 1988 bylo Taekwondo poprvé zařazeno jako ukázkový sport na 24. Letních olympijských hrách v Seoulu a v roce 1992 v Barceloně. Dne 4. září 1996 bylo schváleno jako oficiální olympijský sport pro LOH v roce 2000 v Sydney.

Komentáře k tomuto článku