Spoluhráči.cz klub Radim Kocháň- instruktor dokumenty a články Taekyon

Radim Kocháň- instruktor – článek Taekyon

Možné akce:
profilové foto Radim Kocháň
Radim Kocháň

Taekyon

Vytvořeno:4. 3. 2008, 13:49
Autor:Radim Kocháň
Možnosti
Anotace:

Taekyon

 

Vznikl v časovém úseku, když všechna bojová umění jako celek prožívala rychlý úpadek běhěm sjednocování korejského poloostrova v době Tří královsrví. Taekyon byl odvozen od bojové formy Subak, byl to agresivní a tvrdý styl. V Korei byl tou dobou mír a výuka bojových umění stratila praktického využití pro občany. Po sjednocení Tří království za dinastie Silla, vzniknul budhistický stát, ve kterém se rozvíjela bojová umění, později opět docházelo k úpadku.

Taekyon byl dříve nazýván pouťovou národní hrou. V průběhu této hry oba soupeři prováděli nevysoké kopy nohama. Ruce a nohy soupeřů opisovaly kruh a osmičku, jak při obraně tak při útoku. Proto bylo těžké na bojovníka Taekyon jakkoliv zaůtočit. Jindy zase mistři Taekyon používali jen kopy a při tom drželi ruce za zády např. na národních soutěžích. Údery se vedly přímé i obloukové. Z těchto technik později vzniklo nové bojové umění Taekwondo. Taekyon nepoužíval jen nohy ke kopům, ale i na podkopávání, podmety a držení nohou soupeře. Důraz také nebyl kladen jen na kopy na protivníka, ale na vyvedení ho z rovnováhy. Používaly se i údery pěstí, dlaní a časté byly i údery hlavou.

Jednou za rok pak král Čoson Kak Chou, na hoře Ma Am pořádal soutěž v Taekyon.Vítězi tohoto turnaje byl odměnou vysoký post ve vládě. V království Pekče byl Taekyon také populární. Na královském dvoře se dvakrát v měsíci pořádala soutěž ve střelbě z luku a v pěstním souboji. Na tyto soutěže se sjížděli bojovníci ze všech tří království korejského poloostrova.<

Na freskách Koguryo často kreslili bojovníky Taekyon. Na obraze Yu Suk namalovaném v roce 1827, jsou vyobrazeny specialní techniky stylu Taekyon. Smysl tohoto stylu byl tenkrát velmi jednoduchý: kopy nohama; dovednost nohama soupeře povalit na zem; nohou ve výskoku ukopnout mašličku na copu protivníka (dříve bojovníci nosili spletené copy s mašlí); sedíc před sebou dva bojovníci oba současně zasahovali údery rukama. Později na počátku japonské agrese začalo Taekyon upadat. Na počátku 20. století se už oficialně nekonaly žádné tréninky ani sotěže v Taekyon, samozřejmě korejci nadále tajně trénovali. V roce 1933 Taekyon znovu vstoupil do povědomí celému národu a v začátcích roku 1945 se začal znovu rozvíjet, tak jako jiné styly korejských bojových umění.

Komentáře k tomuto článku