Spoluhráči.cz klub UniQue - Klub přátel artrózy dokumenty a články Festival Tanečního Mládí Praha

UniQue - Klub přátel artrózy – článek Festival Tanečního Mládí Praha

Možné akce:
profilové foto Jitka Jarošincová
Jitka Jarošincová

Festival Tanečního Mládí Praha

Vytvořeno:6. 4. 2009, 12:48
Autor:Jitka Jarošincová
Přílohy:
Možnosti
Anotace:UniQue got served in Prague

   Dne 5. 4. se šestičlenná nebojácná skupina Jedinečných vydala na postupovou soutěž pro Prahu pořádanou Svazem učitelů tance. Slunce sice svítilo, ale přes smogový opar vytvořený po celém pražském ghettu nedopadaly na naše Sněhurky žádné paprsky. A že by to bylo potřeba. 
  
Dalším neblahým náznakem osudu, který měl napovědět, aby se UniQue soutěže nezúčastnili, byl opožděný příjezd členky Verči Nohejlové, která na půl hodiny uvízla v centru Prahy a čekala, až Mr. Obama milostivě projede se svojí kolonou černých opancéřovaných vozů, aby se mohl následně projevit na Hradčanském náměstí. Osudového znamení si však naivní mládež nevšímala. Po naprosto zbytečném ranním příjezdu a zbytečné ranní prostorovce se skupina UniQue odebrala do svých rodných doupat dělat alespoň něco užitečného před tím, než nejdříve v 17 h vystoupí. Od vyslechnutí projevu amerického prezidenta se upustilo, vzhledem k jeho bezohlednému blokování pražské hromadné dopravy. Když se skupina opět srotila před budovou SOŠ zahradnické na Spojovací ulici, měla v tváři bezbřehou neochotu účastnit se soutěžního klání. Náš fotograf bohužel nezachytil jejich nabubřelé pohledy, jelikož mu hvězdný Johny Svitlík rozmlátil objektiv. Atmosféra byla opět vypjatá, konkurence nekalá. Povrchní skupina HDC nastoupila hned s pěti sestavami v jedné kategorii. Nejinak to udělala blonďatá prudérní osoba Svatava Kobzová, která se navíc snažila zastrašit zástupce skupiny UniQue - malou, roztomilou, rozpadající se zrzavou bakalářku, slečnu Petru Procházkovou (známou pod přezdívkou Nelly). Obořila se na ní ve chvíli, kdy to Nelly nejméně čekala, což vedlo k šoku a následné frustraci této kostnaté dívenky. Naštěstí ji skupina podržela, a tím více se pustila do konkurenčního boje.
  
Čím více se blížil okamžik veřejného vystoupení, tím zběsileji se snažily střeva a měchýře většiny členů vyprázdnit svůj obsah. Záchody však byly nedobytně obsazené konkurencí, která takovouto reakci naprosto očekávala. Jediný Johny zůstal ledově klidný a potvrdil tím své postavení alfasamce (nebo alfasamice?). Konečně přišel onen okamžik. Skupina paralyzovaná nervozitou udělala dost chyb na svém mistrovském díle. Přesto byla porota ve skrze nespravedlivá, což se ukázalo i na nepostoupení skupiny fialovo-bílých hopíků (choreografie Let´s Swing) do finále, která představovala jedinou opravdovou konkurenci unikátní skupiny UniQue. Je vidět, že na těchto soutěžích neumí ocenit talent a píli amatérských skupin, stejně tak jejich originalitu a zábavnost. Allan Lemaja sice spustil své ruce na stůl (Náš reportér v utajení však zjistil, že se mezi členy skupiny stále vedou spory o tom, zdal-li toto gesto nebylo spíše zapříčiněno rozpoznáním  slečny Procházkové v pětici zelených slečen - říká se, že ji kdysi zval na noční exkurzi jedním ze svých pražských bytů - anebo konsternací nad výstřihem slečny Jáji.), a jeden choreograf tušíme z HDC naší oblíbené star vysloveně fandil. Soupeřící mládež však byla vyloženě nefér a netaktní. Bratr hvězdného Johnyho Svitlíka, neméně mistrný Martin Svitlíků, byl dokonce falešně obviněn z vytvoření choreografie Baby, Give It Up, kterou pracně splácal celý kolektiv. Po odskotačení všech apokalyptických vystoupení scénického tance si zeleno-černá síla došla akorát pro diplom za účast a nějakou nesofistikovanou knihu o společenském tanci a se schlíplýma ušima odfrčela domů. Naši reportéři však nadále budou sledovat turné nejlepší streetové taneční skupiny z pražského ghetta a podpoří je velikým potleskem na další soutěži, která se koná až 25. dubna 2009. Do té doby snad šestice statečných nabere opět zelenou sílu.

Pro televizi Nova, Markéta Majerová.

Komentáře k tomuto článku