TJ JISKRA HOLICE

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub TJ JISKRA HOLICE dokumenty a články Herní situace - útok/obrana

TJ JISKRA HOLICE – článek Herní situace - útok/obrana

Možné akce:
profilové foto Emil Belás
Emil Belás

Herní situace - útok/obrana

Vytvořeno:4. 8. 2010, 15:22
Autor:Emil Belás
Přílohy:

situace 01.png

Možnosti
Anotace:Tenhle článek sem dával dokupy před časem na blog, tak na to mrkněte - plus v dokumentech jsou obrázky postavení při obraně.

Herní situace - útok/obrana

Jelikož teméřzony celý volejbal - alespoň ten vítězný staví na útoku a zároveň dokonalé obraně, podíváme se dnes na herní situace z pohledu útoku a současně defenzivy.
Nejprve si rozeberme zony:
Volejbalové hřiště se dělí na jednotlivé zony, čísla zon vycházejí z jednotlivých postavení hráčů v poli a souvisí na jakém místě jsou (jestli na středu sítě, nebo jdou právě na poddání - zona I.) Zony se značí proti směru hodin.
Od tohoto základního rozdělení se vyvíjejí další herní situace a to v souvislosti se stylem Nahrávky -

  1. Nahravač/ka může být standardně v zoně III. a je jím v každém pootočení jiný hráč.
  2. Nahravač/ka se přesouvá na jeden z kůlů (zony II. a IV.) a to z důvodu lepší obrany na síti - uprostřed v zoně III. je v tomto případě blokař - což usnadňuje obranu nad sítí. Popřípadě se přesouvá na střed pro usnadnění nahrávky.
  3. Poslední možností je sbíhaný nahravač - nejkomplikovanější herní varianta avšak nejútočnější - nahravač si v tuto chvíli "sbíhá" pro přihrávku a nahrává z různých zon => př. nahravač je v zoně I. podává soupeř - podání jde do zony V. nahravač sbíhá ze zony I. do zony III. pro přihrávku a vybírá si útočícího hráče.

Všechny tyto situace se odvýjejí z průběhu hry (přesuny z jedné zony do druhé) při podání a příjmu však musí být dodrženo správné postavení hráču - nedodržení je považováno za chybu a ztrátu bodu resp. připsání bodu soupeři.útok jednoruč

Typy útoku:

Útoky se dají rozdělit do 3 základní kategorií dle charakteru úderu na:

  • Lob
  • Drajv
  • Smeč

a to v závislosti na směru letu míčo po provedení úderu.
Lob
Jedná se o technický úder sloužící k překonání bloku - "ulývka" za nebo vedle bloku
Drajv
Též úder spíše technického/taktického charakteru, jeho směr se snaží co nejvíce hráči znepříjemnit výběr a to jak směrem letu tak umístěním do pole.
Smeč
Útočný úder v pravém smyslu slova jedná se o úder míče který směřuje přímo (zhora - dolů) na soupeřovo pole. Jedná se o razantní úder.

Obrana - Blok a postavení hráčů v poli

Blok i zároveň následná obrana v poli nebo lépe řečeno rozestavění hráčů v poli závisí na útoku soupeře a to jak na tom z které zony útočí tak i jakým typem úderu a kolika hráči hodláme blokovat.
blokNa obrázku v pravo můžete vidět rozestavění hráčů pokud bude útok probíhat ze zony IV. a budeme ho blokvat dvěmi hráči 2 a 3a v situaci kdy budeme hráče blokovat poze jedním hráčem 2 - hráč 3b se přesouvá na místo 4 a celá formace se přesune po křivce naznačené šipkou.

  • V této situace (dvojblok) hráč soupeře může buď provést lob přes blok - záležitost pro hráče s číslem 1 nebo lob okolo 3a což má na starosti hřáč 4.
  • Pokud Protihráč zvolí smeč  tak je na blokařích aby neprošel jinam než okolo bloku - hlídají hráčí 4, 5, 6.
  • Poslední možností je volba Drajvu/smeče za účelem vytlučení bloku - pokud půjde o "vytlučení" přímím směrem může ještě zasáhnout hráč 1.

Tak to by bylo vše k základní představě o rozestavění hráčů jak při útoku tak při obraně, ještě přikládám jeden odkaz na zajímavý článek - Desatero volejbalu pro jednotlivé posty.
zdroj obrázků: internet, wikipedie.org

 

 

Komentáře k tomuto článku