Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Cykloturistika na Horní a Střední Záhoří

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Cykloturistika na Horní a Střední Záhoří

Možné akce:

Cykloturistika na Horní a Střední Záhoří

Kdy:Neděle 16. 4. 2017 9:00
Kde:Horní a Střední Záhoří, Horňácko, Slovácko
Popis akce:

 

               Na neděli 16. dubna jsme měli původně v plánu pro cyklisty tradiční přejezd ze Znojma do Hodonína. Vzhledem k tomu, že je na trati v úseku Břeclav - Mikulov od 1. 4. do 30. 6. výluka s omezenou přepravou kol náhradní autobusovou dopravou, uděláme si cyklistiku ze Znojma někdy v průběhu letních prázdnin, na počáteční rozjezd nám proto poslouží osvědčená klasika v podobě vyjížďky na sousední slovenské Záhoří.

Sraz:               v neděli 16. dubna v 9:00 před hodonínskou radnicí, odjezd v 9:05

Trasa:             Z náměstí TGM přejedeme po silnici č. I/51 přes most přes Moravu k holíčskému letišti (možnost přidání se účastníků z Holíče) a podél Výtržiny dorazíme na hráz řeky Moravy na Moravskou cyklistickou cestu, po níž budeme pokračovat až ke splavu na Adamově (18 km). Zde se stočíme k jihu, projedeme mezi Adamovskými jezery a po silnici budeme postupovat do Gbelů (26 km), krátce se vyhoupneme na Ostrý vrch (255 m), pozvolna sjedeme do Smolinského a pohodlnou cestou pod vršky v údolí Smolinského potoka dorazíme do Stráží nad Myjavou, z nichž už to bude nedaleko do druhé části souměstí, Šaštína, kde si uděláme krátkou přestávku na svačinku u zdejšího věhlasného poutního místa, baziliky Sedmibolestné Panny Marie (36 km). Poté budeme postupovat okrajem CHKO Záhorie po tzv. Búroch s typickými borovicovými lesy přes obce Borský Mikuláš a Borský Peter a hájovny Kalaštov a Hrušov do Senice (57 km), ze které krátce přejedeme po městské cyklostezce ke Kunovské přehradě, kde si uděláme přestávku na oběd v motorestu  - kolibě Sobotišťan (62 km). Po přestávce přejedeme po cyklostezce okolo Kunovské přehrady do Sobotiště (66,5 km) a budeme postupně stoupat po silnici č. II/500 přes Chodúrovce, Vrbovce (77 km) a hraniční osadu Šance - U Sabotů ke kuželovskému mlýnu (86 km), od nějž sjedeme přes Kuželov do Hrubé Vrbky a budeme postupovat po klasické cestě přes Tasov, Hroznovou Lhotu a Žeraviny do Strážnice (105 km), dále pak přes petrovské plže a Sudoměřice k Výklopníku (114 km) a okolo skalického přístaviště po hrázi řeky Moravy a opětovně Moravské cyklistické cestě na most přes Moravu, k hodonínskému přístavišti U Jezu a zpět na náměstí TGM.

Celková délka trasy činí 126 km s pohodovým převýšením 680 metrů, prudší stoupání bude následovat pouze při výjezdu z Gbelů a od Sobotiště, jinak je trasa vedena po kvalitních cyklostezkách či silnicích s menším provozem. Pokud by někdo nechtěl absolvovat celou trasu, může se od motorestu Sobotišťan, kde bude následovat přestávka na oběd (cca od 12:30 do 13:30), vydat po vedlejších cestách kopírujících hlavní silnici č. I/51 přímo zpět do Hodonína, nebo se na Sobotišťanu ke skupině přidat, zkrátí si tím trasu o nějakých 30 km.       

Mapa:  http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=217886 

Návrat:             předpokládaný příjezd do Hodonína mezi 17. a 18. hodinou

S sebou:         kolo v dobrém technickém stavu, náhradní duši, přilbu (kdo pojede bez ní, vystavuje se na silničních úsecích mezi obcemi riziku zaplacení pokuty cca 50 EUR), lehkou svačinku a nápoj (samozřejmě, že na občerstvení budeme zastavovat dle potřeby v průběhu trasy), platný doklad totožnosti, průkaz pojištěnce, hotovost v eurech na nákup občerstvení   

            Na opětovné setkání s cyklisty a hezkou jarní vyjížďku se těší a případné další informace poskytne Jura Michenka (mob. 723 546 231). 

 

Důležitost: střední
Zúčastnili se (3) Jiří Michenka, Antonín Mikl, Mirka Mrázová
Nezúčastnili se (0)
Zadal:Jiří Michenka, 31. 3. 2017, 10:59
Možnosti

Komentáře k této akci