Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Orlické hory

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Orlické hory

Možné akce:

Orlické hory

Kdy:Sobota 2. 7. 2022 – Sobota 9. 7. 2022
Kde:Kladsko
Popis akce:

Klub českých turistů, odbor Hodonín, pořádá pro své členy a příznivce turistiky, zájezd do Orlických hor  od 2.7. do 9.7.2022.

 

Pohoří na hranicích s Polskem s nejvyšším vrcholem Velkou Deštnou.  Na polské straně Bludné skály a Hejšovina  s bohatou sítí turistických tras.

 

Ubytování s polopenzí Domově mládeže  SPŠ stavební a Obchodní akademie v Náchodě ve dvoulůžkových  pokojích s vlastním sociálním zařízením.

 

Cena zájezdu:  Člen KČT  Hodonín  5.300,- Kč,  nečlen 5.600,- Kč

 

Přihlášky s úhradou zájezdu: V knihkupectví Národní tř. 21, Hodonín od pondělí 21. 3. 2022  nebo na účet KČT č.: 2401546644/2010 s poznámkou Orlické hory a jménem účastníka. V případě naplnění kapacity zájezdu, mají přednost členové odboru KČT Hodonín.

 

Sraz účastníků: 2.7.2022  v 6,45 hod. na parkovišti u Finančního úřadu, odjezd v 7,00 hod.

 

Podrobný program zájezdu na webových stránkách KČT Hodonín .

 

Zájezd připravili a případné dotazy zodpoví:  František Dziak a Alena Zubatá, tel.: 728 20 80 46    

Návrh programu a tras:

Orlické hory 2. - 9.7.2022

Sobota 2.7.2022

1. Cestou se zastavíme v Klášterci nad Orlicí a vydáme se na krátkou trasu po MTZ kolem Divoké Orlice, NS Zemská brána. Přejdeme Divokou Orlici po Pašerácké lávce a u Kamenného mostu odbočíme k restauraci Orlické chaty U Rampušáka.

 5,5 km, převýšení nahoru 143/57 m dolů.

 Po občerstvení pokračujeme na ubytování v Domově mládeže SPŠS a OA v Náchodě.

Neděle 3.7.2022 Malá, Velká Deštná

Sk. A: Z parkoviště Šerlich sedlo ( 982 m )  se vydáme po ČTZ kolem Malé Deštné na vrchol Velké Deštné ( 1115 m ), kde se nachází rozhledna. Pokračujeme po hřebenovce k rozcestníku Pod Homolí ( 963 m ), odbočíme na MTZ a sejdeme na parkoviště Pod Čertovým Dolem ( 673 m ).

13 km, 140 nahoru, 465 dolů

Sk. B: Společná trasa po ČTZ z parkoviště Šerlich k rozc. Pod Homolí, stále po ČTZ kolem Tetřevce k Pěticestí, pokračujeme po ŽTZ přes Zakletý na parkoviště v Říčkách.

16,8 km, převýšení 302/619 m

Pondělí 4.7.2022 Babiččino údolí

Sk. A: Od Ratibořického zámku se vydáme po ČTZ kolem Úpy, po cestě si prohlédneme  sousoší Babičky s vnoučaty, Staré Bělidlo, přejdeme Bílý a Červený most přes Úpu, za Slatinským mlýnem pokračujeme po cyklostezce 4018 kolem Úpy, Pod Boušínem se vrátíme na ČTZ a projdeme kolem rybníka Jindra do Havlovic.

12,7 km, převýšení 97/76 m

Sk. B: Od Ratibořického zámku se vydáme po ČTZ kolem Úpy, po cestě si prohlédneme  sousoší Babičky s vnoučaty, Staré Bělidlo, přejdeme Bílý a Červený most přes Úpu k rozcestníku  Pod Boušínem, přejdeme dřevěnou lávku a pokračujeme po MTZ k rozc. U Devíti křížů, odbočíme na ČTZ ke zřícenina hradu  Vízmburk. Trasu ukončíme v Havlovicích u KD.

16,5 km, 267/241 m

Úterý 5.7.2022 Šerlich - Vrchmezí

Sk. A: Z park. Šerlich sedlo ( 982 m )se vydáme po ČTZMasarykově chatě. Byla postavena v letech 1924 – 25 KČT z Hradce Králové podle projektu brněnského architekta, základy položeny 25. 3. 1924 a za účasti Aloise Jiráska byla dne 14. 9. 1925 otevřena pro veřejnost. V těsné blízkosti Masarykovy chaty se nachází replika hraničního kamene Českého království z roku 1636. Originál je uložen v muzeu Orlických hor. Kámen byl odhalen ke stému výročí založení samostatného Československa. Pokračujeme po ČTZ přes vrchol Šerlichu ( 1027 m ) k přírodní rezervaci Bukačka, vyhlídkové místo na Polomském kopci ( 1051 m ), Vrchmezí - Orlica, které je s výškou 1084 m pátou nejvyšší horou Orlických hor a nejvyšší horou polské části hor. Leží na česko-polské hranici , na evropském rozvodí mezi Baltským mořem a Severním mořem. Stojí tu kamenný pomník , který od roku 2012 připomíná význačné návštěvníky Vrchmezí – císaře Josef II. (v roce 1779), amerického velvyslance v Prusku a pozdějšího prezidenta USA Johna Quincy Adamse (v roce 1800) a polského hudebního skladatele Fryderyka Chopina (v roce 1826). Pokračujeme stále po ČTZ přes Ostružník ( 982 m ) do Olešnice v O. horách ( 10 km). Po občerstvení pokračujeme po ZTZ na Feistův kopec, kde stojí nová rozhledna, vrátíme se zpět do Olešnice, kde dnešní trasu ukončíme.

12,3 km, převýšení 221/612 m

Sk. B: Společná trasa + Feistův a Panský kopec.

Z park. Šerlich sedlo ( 982 m )se vydáme po ČTZMasarykově. Byla postavena v letech 1924 – 25 KČT z Hradce Králové podle projektu brněnského architekta, základy položeny 25. 3. 1924 a za účasti Aloise Jiráska byla dne 14. 9. 1925 otevřena pro veřejnost. V těsné blízkosti Masarykovy chaty se nachází replika hraničního kamene Českého království z roku 1636. Originál je uložen v muzeu Orlických hor. Kámen byl odhalen ke stému výročí založení samostatného Československa. Pokračujeme po ČTZ přes vrchol Šerlichu ( 1027 m ) k přírodní rezervaci Bukačka, vyhlídkové místo na Polomském kopci ( 1051 m ), Vrchmezí - Orlica, které je s výškou 1084 m pátou nejvyšší horou Orlických hor a nejvyšší horou polské části hor. Leží na česko-polské hranici , na evropském rozvodí mezi Baltským mořem a Severním mořem. Stojí tu kamenný pomník , který od roku 2012 připomíná význačné návštěvníky Vrchmezí – císaře Josef II. (v roce 1779), amerického velvyslance v Prusku a pozdějšího prezidenta USA Johna Quincy Adamse (v roce 1800) a polského hudebního skladatele Fryderyka Chopina (v roce 1826). Pokračujeme stále po ČTZ přes Ostružník ( 982 m ) do Olešnice v O. horách ( 10 km). Pokračujeme po ZTZ na Feistův kopec, kde stojí nová rozhledna, pokračujeme přes Panskou góru na Panský kopec ( 772 m ), k rozcestníku Hraniční les, dále po ŽTZ kolem horské boudy Číhalka do Olešnice v Orlických horách.

18 km, 370/742 m

Středa 6.7.2022 Hronov a Přechod Broumovských stěn

Sk. A: Hronov

1. trasa:  Po prohlídce rodného domu Aloise Jiráska se vydáme po ČTZ Cesta Aloise Jiráska k dřevěné rozhledně na Signálu, ze které můžeme vidět Jestřebí hory, Ostaš, Broumovské stěny, Stolové i Orlické hory. Stále po ČTZ přijdeme k rozcestníku Babí škola, kde odbočíme na ZTZ, po které přijdeme do Malých lázní Běloves, přejdeme Metuji a ulicí Promenádní přijdeme k ZTZ, od rozcestníku Běloves – Montace pokračujeme po MTZ kolem pivovaru Primátor, odbočíme na ŽTZ, přejdeme jez přes Metuji, ulici Pražskou a kolem Husova sboru přijdeme na Raisova 678, kde jsme ubytovaní.

13 km, převýšení 220/258 m.

2.trasa:  Po prohlídce rodného domu Aloise Jiráska se vydáme po ČTZ Cesta Aloise Jiráska k dřevěné rozhledně na Signálu, ze které můžeme vidět Jestřebí hory, Ostaš, Broumovské stěny, Stolové i Orlické hory. Stále po ČTZ Jiráskovou cestou projdeme Babí, přijdeme do Náchodu, na konci ulice Za Kapličkou odbočíme Tylovou ulicí, projdeme ulicí Za Továrnou a Podzámčí k zámku. Po prohlídce nádvoří pokračujeme  k rozc. Zámecká alej a po ČTZ projdeme Masarykovo náměstí, kde se stojí litinová lavička se sochou J. Škvoreckého. Pokračujeme na ubytování.

11,6 km, 256/282 m 

Sk. B: Přechod Broumovských stěn

Honského sedla po MTZ na Honský Špičák, Strážní horu k  chatě Hvězda, od kamenného rozcestníku se starými německými směrovkami pokračujeme po ČTZ Strážní stezkou k rozcestníku Nad Kovářovou roklí, sejdeme k ZTZ Kovářova rokle, po které přijdeme na ČTZ a k vyhlídce  Supí hnízdo. Stále po ČTZ Hřebenovka k rozcestníku Nad Slavným, kde přejdeme po ŽTZ rozc. Zelený hájek- odb. k zelené TZ, U Pánova kříže projdeme po ŽTZ kolem skalních útvarů a Božanovský Špičák na Pánův kříž, dále přes Bludiště po ŽTZ do Machovské Lhoty.

21 km, převýšení 784/886 m

Čtvrtek 7.7.2022 Bludné skály

Sk. A: Vydáme se na prohlídku Blednych ( Bludných ) skal v Národním parku Stolových hor. Bludné skály jsou pískovcové skalní město v masivu stolové hory Bor, v kladském okrese v polských Stolových horách při česko-polské hranici. Na dnešní trasu se vydáme z parkoviště pod Czarnou kopou po ZTZ. Po dřevěném chodníku projdeme přes rašeliniště, kde protéká  říčka Czermnica, po ŽTZ přejdeme ke vstupu do Bludných skal. Za vstupní branou nás čeká  labyrint skal, které jsou ve spodní části vyklenuté a vypadají jako obrovské houby. Projdeme k turistickému přístřešku, zde odbočíme doleva po ČTZ a pod skálami se vrátíme zpět ke vstupnímu rozcestníku Bledne skaly Bor, po ČTZ projdeme parkovištěm k vyhlídkovému místu a pokračujeme po ČTZ, později MTZ k parkovišti.

9,2 km, převýšení 282/346 m., doba chůze 3,10 hod.

 

Sk. B: Nad obcí Karłow se tyčí stolová hora Szczeliniec, česky Hejšovina. Má dva vrcholy, kdy Velká Hejšovina je nejvyšším vrcholem Stolových hor. Projdeme se bludištěm mezi skalními věžičkami, i po skalních plošinách s vyhlídkami do dalekého okolí. Vystoupíme na parkovišti v Karlówě, vydáme se po ČTZ kolem dinoparku, po 650 m odbočíme na MTZ, obejdeme vrchol Malé Hejšoviny. V horní části okruhu skalním městem se nachází pokladna. Přijdeme ke ŽTZ, po které pokračujeme k rozcestníku Radków, přejdeme na ZTZ, na vrcholu hory je turistická chata a stále po ZTZ přes  vyhlídková místa přijdeme ke vstupu do skal a ČTZ, po které sejdeme zpět do Karlówa, za parkovištěm odbočíme doprava a  pokračujeme k Bludným skalám. Po prohlídce se vydáme po ZTZ přes vřesoviště   k parkovišti pod Czarnou Kopou.

15 km, převýšení 575/659 m., doba chůze 5,10 hod.

Pátek 8.7.2022 Malé Svatoňovice

Sk. ADnešní trasu zahájíme v Malých Svatoňovicích, vydáme se po ŽTZ ulicí 17. listopadu, projdeme kolem bývalé štoly Hugo a Xaver k rozcestníku Na Horách, kde přejdeme na ČTZ, sejdeme kolem křížové cesty, odbočíme k bývalému dolu Kateřina a pokračujeme do Malých Svatoňovic, kde se zastavíme v Muzeu bratří Čapků.

10 km, 195/191 m

Sk. B: Vydáme se po ČTZ ze Rtyně v Podkrkonoší přes Malé Svatoňovice k Jestřebí Boudě - Řehačce, kde odbočíme na  ZTZ, po které přijdeme k rozhledně na kopci Žaltman, pokračujeme  po ZTZ kolem několika lehkých opevnění. Tyto objekty tvoří Památník čs. opevnění Pod Kolčarkou. Jeden objekt u rozcestí je zcela zrekonstruován do stavu z roku 1938 a je plně vybaven. Projdeme kolem věznice Odolov a stále po ZTZ přijdeme k rozc. Pod Větrným dolem, kde odbočíme na ŽTZ a sejdeme do Rtyně v Podkrkonoší – u kříže, kde dnešní trasu ukončíme.

20 km, 498/422 m

Sobota 9.7.2022 společná trasa:

Z ubytování v Náchodě přejedeme do Potštejna.

Sk. A: Z parkoviště restaurace Slávie se vydáme Ústeckou ulicí po ČTZ k rozc. odbočka hrad po MTZ projdeme kolem křížové cesty na hrad Potštejn. Hrad byl založen na konci 13. století a patřil mezi rozsáhlejší a významnější objekty u nás. Do historie a literatury vstoupil hrabě Harduval de Chamaré, který dvacet let na hradě hledal neúspěšně poklad. A. Jirásek našel v jeho příběhu inspiraci k napsání románu a pozdější autoři i filmový námět. Ve 2. polovině 20. století byl hrad  zrekonstruován a zpřístupněn veřejnosti. V hradním areálu jsou pořádány kulturní a společenské akce a svatební obřady. Po prohlídce a výhledech po okolí sejdeme k zámku, je to čtyřkřídlý jednopatrový objekt s mansardovou střechou. Kolem se rozkládá anglický park s růžovou zahradou. V interiéru se nachází mramorový sál s bohatě zdobeným štukovým stropem a kaple Nejsvětější Trojice. Interiéry jsou zařízené původním historickým nábytkem a obrazy šlechtických rodů Chamaré a Dobrzenských.

3 km, 113/123 m.

Sk. B: Může pokračovat k protějšímu hradu Velešov. Z hradu Potštejn sejdeme po MTZDivoké Orlici, po ZTZ přijdeme k mostu, pokračujeme po ČTZ k rozcestníku Pod hradem Velešov, vystoupáme ke zřícenině hradu a po NS Velešov a neznačené cestě sejdeme do Potštejna k zámku.

6,5 km, 286/289 m

Projdeme zámeckou zahradu a po občerstvení se vydáme na zpáteční cestu do Hodonína.

 

Zájezd připravili a případné dotazy zodpoví: František Dziak, Alena Zubatá, tel.: 728208046

Důležitost: střední
Maximální účast:50 spoluhráčů
Přílohy:
Zúčastnili se (42) Alena Zubatá, Stanislav Patík, Pavlína Lungová, Ivan Machýček, Sylva Celmanová, Růžena Vaňková, Láda + Růža bez dopravy,přijedeme až v neděli (host od Růžena Vaňková), Eva Polášková, Heráková Ivana (host od Eva Polášková), Pavla Banátová, Andrea Kropíková, George Prohászka (host od Andrea Kropíková), Xenie Prohászková (host od Andrea Kropíková), Jirka Šula (host od Andrea Kropíková), Bea Užiková, Alena Dostálová, Ludmila Maňáková (host od Alena Dostálová), Marie Válková, Rostislava Svobodová, Jarmila Gajdíková, Eva Fišerová, Jaroslav Svoboda, Jindřiška Bučková (host od Andrea Kropíková), Ivan Bosnyak, Marta Votrubcová, Fialová Alena (host od Alena Zubatá), Vendula Skočíková, Petr Antoš, Alena Kotásková a Alois Kotásek (host od František Dziak), Hanka Svorová (host od František Dziak), Skopalová Mari (host od Alena Zubatá), jaroslava bajglová, Ivan Kučera, Petr Králík, Jiřina Foltýnová (host od Petr Králík), Jitka
Nezúčastnili se (1) Jarmila Beckovská
Zadal:Alena Zubatá, 27. 1. 2022, 19:56   (upraveno 12. 4. 2022, 20:51)
Možnosti

Komentáře k této akci