Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Rakouské cyklostezky

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Rakouské cyklostezky

Možné akce:

Rakouské cyklostezky

Kdy:Úterý 18. 7. 2017 4:50 – Sobota 22. 7. 2017
Kde:Rakousko
Popis akce:

 

               V polovině července pořádá Klub českých turistů, odbor Hodonín zájezd pro cyklisty do Rakouska. Po delší pauze se tak snažíme vyhovět vyznavačům poznávání krajiny v sedle kola, aby se mohli obeznámit s nádhernými oblastmi Dolních a Horních Rakous, Salcburska i Štýrska. Postupně si projedeme část Dunajské cyklostezky mezi Kremží a Ybbsem, cyklostezky okolo Solné komory a zdejších jezer, Taurské cyklostezky mezi Zell am See a Salcburkem a Enžské cyklostezky mezi Admontem a Weyrem. Za místo ubytování byla nakonec zvolena osvědčená mládežnická ubytovna v Bad Ischlu, kde jsme trávili pobyt v roce 2008, jedinou menší komplikací budou parkování autobusu na terminálu mimo historické město. Sehnat postupné ubytování na jednotlivé cyklostezce pro větší skupinu byl tentokrát velký problém. Doprovázet nás bude autobus, který nám též poslouží jako případné sběrné vozidlo, kdyby se už někomu nechtělo šlapat, můžeme jezdit taktéž pohodlně nalehko.

CYKLISTICKÝ PROGRAM

úterý 18. července – Dunajská cyklostezka (Wachau)

Sraz:             v 4:50 na parkovišti před OD Kaufland-Cukrovar (všichni (!), příjezd osobního vlaku od Břeclavi v 4:54, od Starého Města v 5:01), nakládka zavazadel a kol

Přesun:          odjezd v 5:30, přejezd přes Mikulov a Stockerau do Krems an der Donau (170 km, předpokládaný příjezd okolo 8. hodiny)

Trasa:            Po průjezdu historické části Kremže (25 000 obyvatel, 5. největší město Dolních Rakous, farní kostel Svatého Víta, kostel piaristů, zámek Gozzoburg, městská brána Steiner Tor) do sousední části souměstí Steinu (radnice, farní kostel Svatého Mikuláše, Ženský horský kostel) a přejezd proti proudu Dunaje po jeho levém břehu přes Unterloiben a mezi vinohrady do Dürnsteinu (9 km), krátký výjezd ke stejnojmenné zřícenině hradu, kde byl mimo jiné v letech 1192 – 93 vězněn Leopoldem V. anglický král Richard Lví srdce, nádherné výhledy do údolí Dunaje, vstup volný. Následně pohodová cesta opět podél Dunaje a mezi vinohrady přes Weiβenkirchen a Wösendorf do Spitzu (22 km), krátký výjezd ke zřícenině hradu Hinterhaus a opětovné kochání se pohledy do údolí Dunaje (volný vstup). Ze Spitzu přívozem na pravý břeh Dunaje (2,60 EUR osoba + kolo za skupinovou jízdenku), přejezd pod skalními útesy Rote Wand (592 m) a Tisch Wand (615 m) do Aggsteinu (31 km), krátký výšvih (2 km, kdo nebude chtít šlapat, vyjde s kolem pěšky) ke zřícenině hradu Aggstein situované na skalním ochozu a 150 metrů dlouhém prahu 300 metrů nad úrovní Dunaje, fantastické pohledy na celé Wachau, prohlídka hradu (60 minut, vstupné 4,50 EUR). Z hradu sjezd opět k Dunaji a pokračování po pravém břehu do Melku (48 km) k benediktinskému klášteru, původně románskému, založenému roku 1089 markrabím Leopoldem II. Dnes se po přestavbě jedná o nejmalebnější a nejpůvabnější barokní stavbu v Rakousku, kdo by nechtěl pokračovat dále, může si udělat prohlídku objektu (museum, mramorový sál, knihovna, barokní severní bašta, park s pavilóny; vstupné 13 EUR, 11 EUR bez průvodce). Z Melku přejezd přes hráz elektrárny na levý břeh Dunaje a závěrečný postup přes Klein Pöchlarn (59 km) do Ybbsu (76 km), situovaném opět na pravém břehu Dunaje. Krátká prohlídka městečka (5,5 tisíc obyvatel, Kostelní ulička ke kostelu Svatého Vavřince s varhanami, na které si též zahrál při návštěvě města samotný W. A. Mozart, jehož podpis je do nástroje vryt), přejezd k železniční stanici (rovných 80 km), nakládka kol.

Přesun:          okolo 15:30 odjezd z Ybbsu, přejezd přes Linec a Gmunden do Bad Ischlu (165 km), předpokládaný příjezd okolo 18. hodiny, ubytování, v 19 hodin večeře, po večeři návštěva města a zjišťování, co se tu od naší poslední návštěvy roku 2008 změnilo

středa 19. července – Salzkammergut Radweg (do Hallstattu, Bad Aussee, Bad Mittendorfu a Tauplitzu)

Z Bad Ischlu (470 m) proti proudu Traunu do Bad Goisernu (502 m; 10 km), dále do části Au (14 km) a podél západního břehu Hallstattského jezera do Hallstattu (511m; 21 km). Procházka romantickým městečkem s domy s krásnými štítovými zdmi a balkony zalitými květy, prohlídka farního kostela Marie na hoře s oltářem a kaplí Beinhaus, stojícího na terase nad jezerem severně od trojúhelníkového náměstí Marktplatz, kde se nachází kašna a evangelický kostel. Možnost zakoupení rozličných suvenýrů, např. místních mýdel, soli apod. Z Hallstattu další postup podél jižního břehu Hallstattského jezera dvěma krátkými tunýlky pod majestátnou Jezerní stěnou a známou ferratou (Seewand-Klettersteig) do Obertraunu (513 m; 26 km) a na Koppenwinkelalm (530 m; 30 km). Poté pozvolné stoupání místy zpohodlněné serpentinami údolím Koppental pod Hoher Sarsteinem (1975 m) až k nádraží v Bad Aussee (650 m; 39 km).    

Z Bad Aussee se dá dále postupovat několika způsoby. Nejkratší cestou návratu do Bad Ischlu je pozvolné 13-kilometrové stoupání po cyklostezce Sazlkammergut Radweg přes Altaussee a pod úžasným vrcholem Loseru (1837 m) na kótu 901 m. n. m. a následný sjezd údolím potoka Rettenbach přes almu Rettenbachalm, celkem pohodových 64 km. Pokud byste si chtěli pohodlně objet jezero Grundlsee a zavítat k jezeru Toplitzsee, najedete o 22 km více, celkem tedy 86 km, což se dá v průběhu dne též bez problémů zvládnout. Další variantou je pokračovat po R19 (Salzkammergut Radweg) do lázní Bad Mittendorf (809 m; celkem 56 km), k jednomu ze 4 evropských leteckých můstků, kde se skáčou na lyžích mezinárodní závody, v Kulmu (830 m; 62 km) a do lyžařského střediska Tauplitz (896 m; 65 km) v sousedství nádherné hory Grimming (2351 m). Z centra obce výjezd 4-sedačkovou lanovkou (jízdné 12 EUR, převoz kola jako bonus zdarma) na Tauplitzalm (1655 m), úchvatnou náhorní plošinu s jezery a chatami na úpatí celku Totes Gebirge (Mrtvých hor), krásné pohledy ke Grimmingu a k masívu Dachsteinu, krátká procházka k chatě Trawenghütte. Z Tauplitzalm překrásný 11 km sjezd po horské silnici do Bad Mittendorfu (celkem 73 km), kde by vyčkával s autobusem Jara Böhm (rodina Kopečkova se vzorně zájezdu zúčastní jako klienti), nabral skupinku a vyvezl cyklisty po spolkové silnici č. 145 přes Bad Aussee do průsmyku Pötschenpass (993 m), odkud byste si mohli vychutnat sjezd přes Bad Goisern k ubytovně (17 km, celkem tedy 90 km), či by vás Jara dovezl až k novému terminálu pro autobusy (cca 5 km před Bad Ischlem) nebo přímo k ubytovně. Zdatnější jedinci by mohli z Bad Mittendorfu pokračovat přes Bad Aussee a kolem jezer do Bad Ischlu na kole.            

čtvrtek 20. července – Taurská cyklostezka (z Zell am See západní větví přes Saalfelden, Lofer a Bad Reichenhall (případně Berchtesgaden a jezero Königssee) nebo východní větví podél Salzachu okolo soutěsky Liechtensteinklamm a přes Sankt Johann im Pongau, Bischofshofen, Werfen a Hallein do Salcburku, prohlídka města, kdo by chtěl, může si udělat prohlídku Salcburku na celý den, pojedeme přes něj)

pátek 21. července – Salzkammergut Radweg (okružní jízda okolo jezer Attersee, Mondsee, kde trávil každou dovolenou právě zesnuvší Helmut Kohl, a Wolfgangsee)

sobota 22. července – Enžská cyklostezka (přejezd od kláštera v Admontu údolím Enže přes Národní park Gesäuse a Altenmarkt do Weyeru, případně podle podmínek až do nejstaršího rakouského města Steyr)

Cena:             člen KČT Hodonín 5 000 Kč (v ceně ubytování v 4-lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením, polopenze, doprava ;ručníky s sebou), nečlen 5 500 Kč

Přihlášky:      od pondělí 19. června do pondělí 10. července v knihkupectví Zdenky Dvořákové na Národní třídě 21 s úhradou ceny zájezdu či převodem ceny zájezdu na účet odboru č.  248582884/0300, jakou účel platby uvést jméno a Rakousko; pokud bude chtít někdo zaplatit v hotovosti v eurech (Vávrovi, Renáta), cena představuje 182 EUR

 

 

           

Důležitost: vysoká
Maximální účast:32 spoluhráčů
Zúčastnili se (20) Jiří Michenka, Mirka Mrázová, Alena Zubatá, Blanka Nedvědová, Josef Klouda, Mária Kučerová, Luděk Gottlieb, Anton Vávra, Terézia Vávrová (host od Anton Vávra), Josef Malý, Alena Krutišová, Irena Götzová, Pavla Banátová, Zbyšek Klouda (host od Pavla Banátová), Ludmila Maňáková (host od Mária Kučerová), Jan Lunga, Jindřiška Kománková, Tonda Pospíšil, Petr Čajka, Jitka Havlíková
Nezúčastnili se (6) Štefan Kašša, Josef Fanta, Helena Kolajová, Adéla Příkaská, Milan Bachman, Regína Suchá
Zadal:Jiří Michenka, 15. 3. 2017, 15:19   (upraveno 25. 6. 2017, 10:36)
Možnosti

Komentáře k této akci