Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Z Brna přes 5 rozhleden a mandloňový sad do Hodonína

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Z Brna přes 5 rozhleden a mandloňový sad do Hodonína

Možné akce:

Z Brna přes 5 rozhleden a mandloňový sad do Hodonína

Kdy:Neděle 25. 4. 2021 10:05
Kde:Dyjsko-svratecký úval, Kyjovská pahorkatina
Popis akce:

               Na poslední dubnovou neděli dle ohlášeného severozápadního větru vkládáme projížďku z Brna do Hodonína, když se mimo jiné zastavíme u pěti rozhleden a v mandloňovém sadu nad Hustopečemi. Přestože už mají mandloně pro letošek to nejhezčí za sebou, zastávka na tomto zajímavém a unikátním místě je vždycky krásná.  Mandloně pocházejí z Asie a vyžadují teplo. V Evropě se proto pěstují především ve Středomoří. V Hustopečích byly stromy vysázeny po roce 1948, kdy se zastavily dodávky mandlí ze Španělska, Itálie a Řecka. Komunistické vedení chtělo zbavit cukrovinářský průmysl závislosti na západu a rozhodlo se plodinu pěstovat. Nejvhodnější podmínky pro mandloně zemědělci našli právě v Hustopečích, kde se místní klima nejvíce podobá středomořskému. Když se po převratu plodina začala znovu dovážet z jižních zemí, pěstování v hustopečském sadu skončilo jako neefektivní. Z původních 50 tisíc stromů jich zůstala pouhá tisícovka na ploše pět hektarů.

Sraz:                      v 10:05 ve vestibulu nádraží ČD v Hodoníně, zakoupení jízdenek (10 zón za 78 Kč, zlevněná senioři 65+ za 19 Kč, IDSka pro kolo za 35 Kč; doporučuji rezervaci pro kolo předem, přes e-shop ČD za 35 Kč, já mám vůz 33, místo 85)

Přesun:                  odjezd rychlíku Moravan v 10:23, příjezd do Brna v 11:24

Trasa:                   Z brněnského hlavního nádraží k Rondu a po cyklotrase č. 5 podél Svratky k rozhledně Komec, zbudované z bývalého komína, na jejíž vrchol se dostanete po 154 schodech a z výšky 25 metrů se naskytne krásný výhled na Brno a okolí (vstupné 30 Kč, senioři 20 Kč). Dále pojedeme na Přízřenický most u soutoku Svratky se Svitavou a do Židlochovic (21,5 km), kde se zastavíme na zákusek a kafe v cukrárně na náměstí Míru. Po přestávce budeme pokračovat do Nosislavi, ze které po cyklotrase Velkopavlovická přejedeme do Křepic, kde za obcí vystoupáme na Liščí (374 m) a Žerotínský vrch (380 m) a dorazíme na rozcestí Pod Majákem, od něhož budeme pokračovat polňačkou po červené TZ na Kamenný vrch (343 m) a dále po zelené TZ mandloňovým sadem na Hustopečský starý vrch (308 m; 41 km) k 17-metrové rozhledně, ze které se budeme moci pokochat pohledy na mandloně či k Pavlovským vrchům a vodnímu dílu Nové Mlýny. Z rozhledny pak sjedeme do Hustopečí na Dukelské náměstí a po cyklotrase André, Moravská vinná přejedeme pod vinohrady pod Soudným (277 m) s krátkým stoupáním k 7-metrové rozhledně (vyhlídce) U Obrázku (265 m; 48,5 km) nad Starovičkami, ze které posléze sjedeme do Velkých Pavlovic, abychom opět krátce vystoupali k 19 metrů vysoké rozhledně Slunečná (225 m; 53,5 km), opět s nádhernými pohledy k Novým Mlýnům a Pálavě či na Modré hory. Ze Slunečné sjedeme do Bořetic a vystoupáme po silnici na Vrbici, ze které se přehoupneme přes Hájek na okraj Čejkovic a vystoupáme na poslední z rozhleden, k 30-metrové kovové rozhledně Na Podluží nad Novým Poddvorovem, ze které zejména večerní pohledy k Pálavě vyvolávají nádherný zážitek. Na závěr sjedeme okolo vinných sklepů Nechory do Josefova a přes Dolní Bojanovice a Písečný do Hodonína. Délka 85 kilometrů, mezi Křepicemi a rozhlednou Na Podluží zvlněným terénem.

Mapa: https://mapy.cz/s/bekorevote

S sebou:              náhradní duši, svačinu a nápoj, doklad totožnosti, průkaz pojištěnce

                Na další příjemně a zajímavě strávenou neděli na kole srdečně zve Jura MIchenka (mob. 723 546 231).

Důležitost: střední
Přílohy:
Zúčastnili se (1) Jiří Michenka
Nezúčastnili se (0)
Zadal:Jiří Michenka, 21. 4. 2021, 11:50
Možnosti

Komentáře k této akci