Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí Zájezd do polských Beskyd

Klub českých turistů, odbor Hodonín – Zájezd do polských Beskyd

Možné akce:

Zájezd do polských Beskyd

Kdy:Sobota 9. 9. 2017 5:40 – Středa 13. 9. 2017
Kde:Korbielów
Popis akce:

               Na polovinu druhého zářijového týdne, tak jak bylo původním záměrem, připravil Klub českých turistů, odbor Hodonín zájezd na polsko-slovenské pomezí do oblasti tzv. Středních Beskyd – geomorfologické oblasti Vnějších Západních Karpat v oblasti Kysuce a Oravy. Za místo ubytování byl vybrán útulný a komfortní hotel Polonina v Korbielówě nedaleko sedačkové lanovky na Pilsko, polském horském středisku a centru zimních sportů (po Zakopaném druhé nejvýznamnější polské lyžařské středisko) pod sedlem Hliny u polsko-slovenské hranice. Na programu budou celodenní túry v malebných lesích a vrcholových partiích s nádhernými výhledy polsko-slovenské oblasti Kysuce, Oravy a Spíše Beskydu Slezského a Žywieckého uzpůsobené tak, aby byly zvládnutelné pro každého účastníka zájezdu, pokud to bude možné, na hřebeny hor se přesuneme lanovkou.

TURISTICKÝ PROGRAM

sobota 9. září - Těšínské Beskydy, Velká Čantoryje

             Sraz v 5:40 v Hodoníně u autoservisu Chaloupka na Dvořákově ulici, nakládka zavazadel, odjezd v 6:00, přesun přes Dubňany, Ratíškovice, Bzenec, Moravský Písek, Zlín, Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm (135 km, příjezd okolo 8:40, přibrání účastníků na čerpací stanici OMV), Frýdek-Místek a Český Těšín do polské Ustroně (225 km, předpokládaný příjezd okolo 10:30).

               Nádherný přechod hlavního hřebene Těšínských Beskyd. Výjezd sedačkovou lanovku z Ustroně (389 m) do horní stanice na Polaně Stoklosica (851 m), jízdné dospělí 15 zl., senioři 65+ a skupiny nad 15 osob 13 zl., doba jízdy 8 minut, v provozu od 8:30. Následně krátký výstup po červené TZ lesním chodníkem ke státní hranici na vrchol Velké Čantoryje (995 m) s železnou rozhlednou (vyhlídková plošina ve výšce 21 metrů) a turistickou chatou. Poté postup po hlavní hřebenovce vedené po státní hranici a červené TZ (Glówny Szlak Beskidzki imenia Kazimierza Sosnowskiego), nejdříve sestup do Beskydského sedla (684 m), vzápětí krátký výstup na vrchol Malého Sošova (763 m) a od Uboczky pozvolné stoupání na vrchol Velkého Sošova (886 m), na jehož severním úpatí stojí polská turistická chata Schronisko na Soszówie s možností občerstvení. Z Velkého Sošova další pozvolný výstup na Česlar (921 m), poté pohodový přechod po loukách okolo polské chaty Ciešlarówka na Malý Stožek (837 m) a závěrečné stoupání na vrchol Velkého Stožku (978 m), pod nímž se nachází polská chata Schronisko PTTK Stožek s další možností občerstvení. Z chaty pak krátký sestup po zelené TZ na okraj osady Labajów, části obce Glebce, resp. horského střediska Wisla, kde bude na parkovišti vyčkávat autobus. Celkem 14,5 km, 5 hodin.       

            Předpokládaný odjezd z Wisly, Labajówa okolo 17. hodiny, přejezd přes sedlo Kubalonka, Istebnu, Koniaków, Milówku a Jelešniu do Korbielówa (66 km, pravděpodobný příjezd okolo 18:30), ubytování, večeře (19 hodin), obeznámení se s okolím.

neděle 10. září - Pilsko

            Výstup na druhou nejvyšší horu Oravských Beskyd, Pilsko (1557 m), jehož vrchol se nachází asi 250 metrů od státní hranice na území Slovenska. Vrcholové plató nad pásmem kosodřeviny je holé a poskytuje výhledy na celé pohraniční horské pásmo. V okolí nádherné lesy pralesovitého charakteru. Pro výjezd na chatu Hala Szczawina (1067 m) využijeme sedačkovou lanovku, jejíž dolní stanice (800 m) se nachází nedaleko hotelu Polonina. Jízdné dospělí 8 zl., senioři 65+ 6 zl., doba jízdy 15 minut, v provozu od 9 hodin (pokud nebude pršet, potvrzeno z Korbielówa).

            Od chaty Hala Sszczawina (1067 m) krátký výstup (1,2 km) neznačeně po široké zásobovací cestě na chatu Schronisko PTTK na Hali Miziowej (1271 m). Od chaty po žluté TZ nejdříve krátký prudší výstup polanou a lesem k pomníku Mogila žolnierza, poté již pozvolněji na křižovatku na státní hranici (1533 m) a na závěr po slovenském území pozvolně po zelené TZ na vrchol Pilska (1557 m). Po odpočinku a nádherných výhledech na všechny strany sestup po modré TZ po státní hranici nad Halu Miziowou a poté souběžně s červenou TZ postup po hlavní oravské hřebenovce s občasnými výhledy přes Szczawinu (1356 m) a Palenicu (Brts, 1338 m) na Trzy Kopce (1216 m), následně přechod po červené TZ k chatě Schronisko PTTK Rysianka (1217 m) na polaně Hala Rysianka, přestávka na odpočinek a občerstvení.

            Od chaty náročnější skupina nádherný přechod po žluté TZ s četnými výhledy přes Schronisko PTTK na Hali Lipowskiej (1269 m) pod vrchem Lipowska (1323 m), Halu Bieguňska, Boraczy Wierch (1244 m) a Redykalny Wierch (1144 m) na křižovatku na Hale Redykalna (1092 m), poté pozvolný sestup po žluté TZ (Szlak Papieski) zpočátku lesem, později po loukách s výhledy okolo roztroušených usedlostí Zapolanka, Polanka, Zorek, Herdula a vrch Kiczora (785 m) do Ujsol ke kostelu (553 m) s možností občerstvení v některé z místních hospod. Celkem 20,0 km, 6 hodin 20 minut.

            Méně náročná skupina sestoupí z Hali Lipowskiej po žluté TZ údolím potoka Bystra okolo skalních útvarů Szeroki Kamieniec pod Mútňanským sedlem na konec obce Zlatna (711 m), kde se nacházejí zbytky hutnické pece a chata Schronisko Grawa s možností posezení. Celkem 14,0 km, 5 hodin.

          Ze Zlatné, resp. Ujsol (předpokládaný odjezd okolo 17. hodiny) návrat autobusem přes Milówku a Jelešniu do Korbielówa (54 km), večeře v 19 hodin.

pondělí 11. září – Pieninský národní park, Trze Korony, zřícenina hradu Wronin v Czorsztyně, hrad Niedzica, eventuálně Krakov, Velička

            Snídaně na 7. hodinu, v 8 hodin odjezd, přejezd autobusem přes Zubrohlavu, Jablonku a Nowy Targ do Krošcienka nad Dunajcem (96 km) k informačnímu centru Pieninského NP, předpokládaný příjezd okolo 10. hodiny.

            Z Krošcienka (430 m) po žluté TZ zpočátku nabírání výšky širokou úvozovou cestou mezi stromy až na hranici lesa na rozcestí Baňków Groň (689 m), dále na rozcestí s modrou TZ a po modré TZ lesním chodníkem ke zřícenině Pieninského hradu na Zamkowe Góře (799 m), následně stočení se k jihu a po skalním bradlu přechod na rozcestí Ostry Wierch (851 m) a na závěr stoupání výstup po upraveném chodníku na vrchol Trzech Koron (Tři korunky, 982 m) složený z pěti částí s fascinujícími pohledy do údolí Dunajce a na protější Vysoké Tatry.

            Z vyhlídky sestup po modré TZ na rozcestí do sedla Przelecz Szopka (Chwala Bogu, 780 m), dále pak po modré TZ pohodovým lesním chodníkem vrcholovým hřebínkem s občasnými výhledy přes Laczanu (818 m), sedlo Trzy Kopce (795 m), Macelak (856 m), Koziu Góru (771 m), sedlo Saňba (695 m), sedlo Osice (668 m) a Majerz (689 m) do Czorsztyna k břehu Czorsztyňského jezera, uměle vybudovaného v 80. letech, k zřícenině středověkého hradu Wronin (14,0 km, 5 hodin).

            Původně, stejně jako protější hrad Niedzica, byl vyvýšen nad řekou Dunajec 75 metrů, po zbudování přehrady se hladina k úrovni hradu o 50 metrů navýšila. Přesto se z hradu otvírají úžasné pohledy na protější Niedzicu, Spiš a Belanské a Vysoké Tatry. Prohlídka objektu, vstupné dospělí 5 zl., senioři 2,50 zl.

            Po prohlídce zříceniny krátký sestup k jezeru k přístavišti a přejezd lodí Dunajec nebo Halny k protějšímu hradu Niedzica (loď s vyhlídkovou terasou pojme minimálně 100 pasažérů, jezdí po 20-minutových intervalech, jízdné dospělí 6 zl., pro skupinu možnost vyjednat slevu). Po příjezdu do ohbí západního břehu Czorsztyňského jezera prohlídka středověkého hradu Niedzica s vozovnou kočárů, vstupné 14 zl., zlevněné 12 zl., doba prohlídky 1,5 hodiny.

            Po prohlídce hradu předpokládaný odjezd z Niedzice v 18 hodin, přejezd po trase příjezdu do Korbielówa (90 km), večeře v 20 hodin.

            V případě nepříznivého počasí by byl uskutečněn výlet do Krakova (stejná doba přejezdu, 92 km). Prošli bychom si Staré město s Hlavním náměstím (Rynek Glówny), které díky tomu, že Krakov jako jedno z mála polských měst zůstal během druhé světové války nebombardován, si zachovalo původní středověký ráz a je zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, dále pak bychom navštívili židovskou čtvrť Kazimierz a zavítali na královský hrad Wawel, kde bychom si mohli vybrat některý z okruhů, určitě bychom vystoupali na Sandoměřskou věž.

            Občerstvit se v Krakově můžeme ve spoustě útulných restaurací, vináren či barů a pro naši potěchu, není zde ani příliš draho. V odpoledních hodinách, pokud by nám zbyl čas, bychom mohli přejet do nedaleké Wieliczky a navštívit věhlasný solný důl, kde se pořádají i krásné koncerty, též zapsaný na Seznamu UNESCO.    

úterý 12. září - Babí hora (Diablak)

            Výlet do polského Národního parku Babí hora a slovenské CHKO Horní Orava s výstupem na nejvyšší vrchol celých Beskyd a Vnějších Západních Karpat, Babí horu (1725 m), zvanou „Královna Beskyd“, kterou zamlada pravidelně zdolával také papež Karol Józef Wojtyla (Jan Pavel II.), rodák z nedalekých Wadowic, a má zde postaven pamětní monument. Po přiblížení se na hřeben využijeme výjezd autobusem do sedla Kowarki (Prelecz Lipnica), oddělující masív Babí hory od hřebene Police.

            Po snídani přejezd autobusem přes Zubrohlavu a Jablonku do sedla Kowarki (55 km, příjezd okolo 9:30). Ze sedla Kowarki (1012 m) výstup místy upraveným chodníkem po červené TZ (Hlavní beskydský chodník) zpočátku strměji lesem, postupně pozvolněji pásmem kosodřeviny a kamenitým chodníkem po horské nivě přes vrcholky Sokolica (1367 m) a Kepa (1530 m) na vrchol Babí hory (1725 m) na polsko-slovenské hranici s Wojtylovým památníkem.

            Na vrcholu odpočinek a kochání se nádhernými výhledy k Západným a Vysokým Tatrám, na celou Oravu, k Nízkým Tatrám a k Velké a Malé Fatře. Sestup z vrcholu po červené TZ opět do pásma kosodřeviny přes sedlo Przelecz Zimna (1609 m) do sedla Przelecz Brona (1408 m).

            Náročnější skupina podstoupí ze sedla Brona krátký výstup po zelené TZ na vrchol Malé Babí hory (1517 m) opět s krásnými výhledy na svého souseda a ostatní pohoří, následně bude klesat dále po hlavním hřebenu nejdříve kosodřevinou, potom pásmem lesa s častými výhledy přes Jalovecké sedla (997 m) do sedla Tabakowe Siodlo (997 m). Zde opustíme hraniční hřeben, stočíme se k severovýchodu a po černé TZ seběhneme lesem svážnicí na kraj rozlehlého střediska Zawoja do části Kameniec (732 m), kde se napojíme na žlutou TZ a po silničce postupně přejdeme přes osadu Czatoža a Sklady Górne až do části Widly, kde se budeme moci na závěr občerstvit v restauraci Karczma Tabakowy Chodnik (celkem 17,5 km, 6 hodin 40 minut).

  

            Méně náročná trasa bude ze sedla Brona vedena sestupem lesním chodníčkem po červené TZ s výhledy do Polska k chatě Schronisko PTTK na Markowych Szczawinach (1188 m) s možností odpočinku a občerstvení. Poté bude následovat nejdříve prudší, poté pozvolnější sestup lesem po černé TZ přes Sulowu Cyrhlu (881 m) na křižovatku se zelenou TZ (820 m), dále stále po černé TZ do části Zawoje Stolarka (651) a na závěr krátký přechod po silnici do části Widly k restauraci Karczma Tabakowy Chodnik (celkem 14,5 km, 5 hodin 30 minut).    

            Předpokládaný odjezd ze Zawoje nejpozději v 18 hodin, přejezd přes Lachowice a Pewelku do Korbielówa (48 km), večeře v 19:30.           

středa 13. září – Slezské Beskydy, Malinowska Skala, Szkrzyczne, Szczyrk

            Na poslední den zájezdu byl naplánován výlet do polských Slezských Beskyd a přechod hlavního hřebene od Skrzyczneho po Baraniu Góru s rozhlednou. Pro přiblížení se na hřeben bylo záměrem využít lanovku ze Szczyrku na Szkrzyczne. Jelikož však v současné době lanovka v dolní části prochází rekonstrukcí, vyjedeme autobusem do sedla Przelecz Salmopolska a projdeme se přes Malinowskou Skalu a Szkrzyczne zpět do Szczyrku.  

            Po snídani a ukončení ubytování přejezd autobusem přes Žywiec nad Szczyrk do sedla Przelecz Salmopolska (sedlo Bialy Krzyž, 50 km, předpokládaný příjezd okolo 9:45). Ze sedla Przelecz Salmopolska (934 m) zpočátku strmější výstup lesní cestou po červené TZ na Malinów (1114 m), dále již pak pozvolněji s občasnými výhledy na hlavní hřeben na vrchol Malinowske Skaly (1152 m). Po výhledech do Slezska a na hraniční Těšínské a Kysucké Beskydy přechod po zelené TZ přes odlesněné úseky s výhledy mírným stoupáním na Male Szkrzyczne (1211 m) a vrchol Szkrzyczneho (1257 m) s rozhlednou, vysílačem a chatou Schronisko PTTK Szkrzyczne s možností občerstvení. Ze Szkrzyczneho bude následovat celkem pohodový sestup lesní pěšinou po zelené TZ přes Karmanku (862 m) do centra Szczyrku (514 m) s prohlídkou horského střediska se skokanskými můstky a vícerými restauračními zařízeními, možnost zakoupení suvenýrů. Celkem 13,0 km, 5 hodin.

            Plánovaný odjezd ze Szczyrku okolo 16:30, přejezd přes Bielsko-Bialou, Český Těšín a Frýdek-Místek do Rožnova pod Radhoštěm na čerpací stanici OMV (120 km, předpokládaný příjezd okolo 18:15), z Rožnova pod Radhoštěm přejezd po trase příjezdu do Hodonína (celkem 255 km), předpokládaný příjezd před 21. hodinou.        

S sebou:          pevnou turistickou obuv, doporučeny turistické hole, adekvátní oblečení do horských podmínek podle prognózy počasí včetně náhradního oblečení, nějaké potraviny na přípravu svačin na vycházky (možnost dokoupení v Polsku), pokrývku hlavy, sluneční brýle, krém s ochranným faktorem, platný doklad totožnosti, průkaz pojištěnce, doporučujeme uzavřít jednodenní cestovní pojištění (pro ty, kteří jej nemají uzavřené celoročně) pro turistické aktivity v Polsku, resp. EU (stačí základní do výšek 2500 m, resp. 3000 metrů, běžná cena u své zdravotní či jiné pojišťovny 15 – 20 Kč); doporučené kapesné 250 zlotých

Mapy:             online na www.planetagor.pl (TrekPLANNER → Górska Mapa Turystyczna), www.mapy.cz, www.cykloserver.cz/cykloatlas/; tištěné např. vydavatelství ExpressMap Polska, mapy Beskid Žywiecki a Beskid Šlaski, obě v měřítku 1 : 50 000, vydavatelství Compass, mapa Beskid Žywiecki, měřítko 1 : 50 000, vydavatelství galileos.pl, mapa Beskid Šlaski, měřítko 1 : 25 000  

Ubytování:     v horském turistickém hotelu Polonina (www.polonina.com.pl) ve výšce 711 m. n. m. ve dvoulůžkových, resp. třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením a TV se satelitním příjmem s vlastní stanicí huculských koní, půjčovnou horských kol, suchou a parní saunou; v sousedství se nachází stylová dřevěná hospůdka Karczma Szczyrbok s nabídkou regionálních jídel

Stravování:    formou polopenze

Cena zájezdu: člen KČT Hodonín 3 400 Kč, nečlen odboru KČT Hodonín 4 000 Kč (zahrnuje dopravu a ubytování s polopenzí)

Přihlášky:       od čtvrtka 24. srpna do čtvrtka 7. září v knihkupectví Zdenky Dvořákové na Národní třídě 21 s úhradou ceny zájezdu v hotovosti nebo bankovním převodem (preferováno!) na účet odboru č. 248582884, kód banky 0300, v účelu platby uvést své jméno, příjmení a Polsko

            Další případné informace poskytne Jiří Michenka na mob. 723 546 231, případně jiri.michenka@seznam.cz .  

             

 

      

            

  

Důležitost: vysoká
Maximální účast:30 spoluhráčů
Přílohy:
Zúčastnili se (16) Jitka Havlíková, Růžena Vaňková, Ladislav Vaněk (host od Růžena Vaňková), Lidka Žůrková, Jan Čech, Jana Čechová (host od Jan Čech), Pavla Banátová, Zbyšek +Rony (host od Pavla Banátová), Petr Čajka, Ivan Bosnyak, Darek Pivka, Věra Nettlová, Blanka Vaňková, Adéla Příkaská, Jan Lunga, Jarmila Gajdíková
Nezúčastnili se (1) František Šálek
Zadal:Jiří Michenka, 22. 8. 2017, 20:17   (upraveno 8. 9. 2017, 11:29)
Možnosti

Komentáře k této akci