Spoluhráči.cz klub Klub českých turistů, odbor Hodonín kalendář akcí České Švýcarsko

Klub českých turistů, odbor Hodonín – České Švýcarsko

Možné akce:

České Švýcarsko

Kdy:Středa 18. 9. 2019 10:45 – Neděle 22. 9. 2019 17:00
Kde:Jetřichovice
Popis akce:

Národní park České Švýcarsko se nalézá v Ústeckém kraji v okrese Děčín, na jihozápadě Šluknovského výběžku. Zasahuje do území několika samosprávných celků, a to měst Krásná Lípa a Chřibská, a obcí Hřensko, Janov, Růžová, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Doubice a Staré Křečany. Rozloha parku je 79,23 km². Takřka celou severní a části západní stranou přiléhá k německé hranici, za níž na něj navazuje národní park Saské Švýcarsko (Nationalpark Sächsische Schweiz). Samotný název „České Švýcarsko“ vznikl odvozením od názvu Saské Švýcarsko, používaném pro německou část Labských pískovců od 18. století. O tento romantický název se zasloužili švýcarští malíři Adrian Zingg a Anton Graff, kteří působili na Akademii v Drážďanech a malovali krajinu podél Labe, která jim připomínala domovinu. Českému Švýcarsku se někdy říká Zadní hory – tímto jménem krajinu obdařil liberecký spisovatel Miloslav Nevrlý.

Labské pískovce jsou nejsevernějším výběžkem české křídové pánve. Z většiny jsou formovány turonskými pískovci, které na povrchu tvoří výrazné krajinné dominanty. V období svrchní křídy, před cca 90 miliony let, pokrývalo celé území moře. Na jeho dně se postupně navršily sedimenty o mocnosti až 1 km. Tyto sedimenty byly tvořeny především pískovci a slínovci, ale i prachovci a slepenci. Písek sem byl přiváděn řekami z oblastí, kde se dnes nachází Jizerské hory a Krkonoše. Střední vrstva mocného sedimentu byla tvořena výhradně pískovci. Tato vrstva dosahovala mocnosti 350–420 m, a právě ona dala vzniknout členitým skalním útvarům v národním parku. Pískovce v oblasti Českosaského Švýcarska jsou tvořeny „kvádry“, které od sebe oddělují pukliny, pročež jsou označovány jako „kvádrové pískovce“.

Turistický program:

Středa 18.9.: Sraz  na nádraží v Břeclavi v 10:45 hod, přesun rychlíkem EC Hungária s odjezdem v 11:07hod, s příjezdem 15:58hod do Děčína, v 16:44 odjezd autobusem do Jetřichovic (17:35hod.). Ubytování Vila Pohoda Jetřichovice, večeře.

Čtvrtek 19.9: Jetřichovice-Rudolfův kámen-Mariina vyhlídka-zřícenina hradu Falkenštejn, 8km

Z Jetřichovic vyrazíme po zelené turistické značce kolem skalních útvarů Malé Žluté cimbuří, Hezoun, Velké Žluté cimbuří, Tuláček, Četník k turistickému rozcestníku Pohovka(2,2km). Odtud budeme pokračovat po červené turistické značce Purkartickou silnicí na Rudolfův kámen(3,2km). U přístřešku
se občerstvíme a pokocháme krásnými výhledy. Dále budeme pokračovat kolem Jetřichovických stěn k vyhlídkovému místu Vilemínina stěna(4,6km) a k Mariině vyhlídce(5,5km). Od vyhlídky sestoupáme na kraj Jetřichovic(6,6km), kde odbočíme na východ po žluté turistické značce a navštívíme zříceninu hradu Falkenštejn(7,3km). Od zříceniny se vrátíme po žluté turistické značce zpět do Jetřichovic(8km). Celkem urazíme 8km, nastoupáme a sestoupáme 430m.

Pátek 20.9.: Jetřichovice-Všemily-Srbská Kamenice-zřícenina Dolského mlýna-Jetříchovice, 12,8km

Vyrazíme z Jetřichovic po modré turistické značce ke Griesselovu kříži (750m) , dále do obce Všemily (3,5km) k rozcestníku Pod Borovinou (5km). Zde se napojíme na zelenou turistickou značku a projdeme okrajem Srbské Kamenice (6km) a kolem linie opevnění z r.1938 dorazíme ke zřícenině Dolského mlýna (8,7km). Zřícenina bývalého mlýna pochází z roku 1515 a nachází se poblíž soutoku řeky Kamenice a Jetřichovické Bělé. Natáčelo se zde několik pohádek, například Pyšná princezna nebo Peklo s princeznou. Od mlýna budeme pokračovat po žluté turistické značce k Hubertově studánce (9,5km) a dále ke Starému mlýnu (11,1km). Jedná se o bývalý vodní mlýn, který stojí na okraji Jetřichovic. Stavba byla přebudována na pension a restauraci. Ve skále se dochoval jen vytesaný náhon. Po prohlídce a občerstvení se vydáme do Jetřichovic (12,8km). Celkem urazíme 12,8km a nastoupáme a sestoupáme shodně 335m.

Sobota 21.9:  Pravčická brána-Mezní louka-Malá Pravčická brána-Jetřichovice, 15,3km

Odjezd z Jetřichovic autobusem v 8:50hod  do zastávky Hřensko-Pravčická brána. Od rozcestníku Tři prameny vyrazíme po červené turistické značce k jeskyni Českých bratří (1,9km), dále po červené turistické značce k rozcestníku Pravčická brána-odbočka (2,3km). Odtud můžeme vystoupat k výletnímu zámečku Sokolí hnízdo, který je postaven na úpatí Pravčické brány. Dále budeme pokračovat po červené turistické značce na Mezní Louku (7,2km)možnost občerstvení. Z Mezní Louky  budeme pokračovat  stále po červené turistické značce přes Malou Pravčickou bránu a pozůstatky hradu Šaunštejn k rozcestníku Skalní kaple KNY (13,1km). Od rozcestníku sestoupáme po modré turistické značce do Jetřichovic (15,4km). Celkem urazíme 15,4km, nastoupáme 536m a sestoupáme 503m.

Neděle 22.9: odjezd z Jetřichovic v 10:50 hod autobusem s příjezdem 11:43hod do Děčína s okamžitým přestupem na rychlík EC 173 Hungaria s příjezdem v 16:52 hod do Břeclavi.

S sebou:  pevnou turistickou obuv, adekvátní oblečení do horských podmínek podle prognózy počasí včetně náhradního oblečení, nějaké potraviny na přípravu svačin na trasy (možnost dokoupení v Jetřichovicích ), pokrývku hlavy, sluneční brýle, krém s ochranným faktorem, platný doklad totožnosti, průkaz pojištěnce, doporučuji uzavřít  cestovní pojištění (pro ty, kteří jej nemají uzavřené celoročně) pro turistické aktivity, ( běžná cena u své zdravotní či jiné pojišťovny 15 – 20 Kč/den); kapesné dle vlastního uvážení.

Ubytování:    Vila Pohoda Jetřichovice, tři pokoje po čtyřech lůžkách plus 5x přistýlka. Cena při plném obsazení pokojů 225kč osoba/noc. Rekreační objekt je v střediskové obci Jetřichovice, která je v tradiční rekreační a turistické oblasti, na hranicích Národního parku České Švýcarsko, na úpatí Jetřichovických stěn. Vila Pohoda nabízí v přízemí kuchyň, jídelnu s TV a krbová kamna určená k přitopení za nepříznivého počasí,  navazuje velká obývací místnost, dále koupelna a oddělené WC. V přízemí se také nachází jeden pokoj se čtyřmi lůžky. Provoz v přízemí neruší ostatní pokoje v patře, kde jsou dvě ložnice v každé čtyři lůžka a na chodbě je sprchový kout s WC. Každá ložnice má čtyři lůžka, nad to v klubovně pro případ potřeby jsou dva rozkládací gauče. Uvažuje se se spaním v ložnicích, nicméně pro případ individuálních požadavků je možné rozmístění řešit podle individuálních představ. K dispozici je plně zařízená kuchyň (elektrický sporák s troubou, lednička, mikrovlnná trouba, myčka, rychlovarná konvice, veškeré nádobí).

Stravování: snídaně a večeře možno připravit na chatě v kuchyňce individuálně, případně po domluvě po skupinách, nebo společně. Obědy na trasách v restauracích.

Cena: doprava - cena bude upřesněna dle úprav jízdního řádu, ubytování 900 Kč , kapesné na občerstvení dle vlastního uvážení

Přihlášky:    do pátku 24. května na email jirka.marak@seznam.cz s úhradou ubytování 900 Kč na účet odboru (2700928749/2010), v účelu platby uvést své jméno, příjmení a NP České Švýcarsko

            Další případné informace poskytne Jiří Marák na mob. 739 555 241, případně jirka.marak@seznam.cz.    

 

 

 

Důležitost: střední
Maximální účast:17 spoluhráčů
Přílohy:
Zúčastnili se (3) Jan Havlík, Ludmila Pospíšilová, Pavlína Lungová
Nezúčastnili se (0)
Zadal:Jiří Michenka, 17. 5. 2019, 12:28
Možnosti

Komentáře k této akci