Spoluhráči.cz klub 1. HFK Děkanka - KORFBAL dokumenty a články O Korfbalu

1. HFK Děkanka - KORFBAL – článek O Korfbalu

Možné akce:
profilové foto Tomáš Burger
Tomáš Burger

O Korfbalu

Vytvořeno:21. 1. 2009, 23:50
Autor:Tomáš Burger
Možnosti
Anotace:O Korfbalu

     Nizozemí, odkud korfbal pochází, dalo světu sport, v němž se na jednom hřišti a v jednom týmu setkávají obě pohlaví v jednom týmu. Korfbal je hra pro každého: holky a kluci každého věku. Je rozšířen na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy. Hraje se v hale i venku. Holky a kluci hrají společně vedle sebe. Ale zatímco obě pohlaví jsou si rovna v taktice hry, duely probíhají ve stylu kluk proti klukovu a holka proti holce. Výhodou je, že se jedná o jediný bezkontaktní sport mezi kolektivními. Pro některé, kteří tuto hru znají málo, jí přezdívají holandská košíková nebo "košanda". Hraje se totiž na koše - ale tím jeho podobenství s basketbalem vlastně končí. 

     Korfbal je týmovým sportem. Úroveň, schopnosti a dovednosti jednotlivých hráčů je důležitá, není zde prostor pro individuální hru. Patřit k týmu znamená, dělat týmovou práci.Sport plný pohybu, vyžadující však také chytrost, schopnost souhry s ostatními, nebo - což ortodoxní korfbalisté především zdůrazňují - čestnost a ohleduplnost.

     Korfbal je hra pro odvážné. Ne pro ty, kteří skáčou po hlavě ze skály nebo jezdí dvěstěpadesátkou po okresce. V korfbalu musíte ustát, že se na vás ostatní koukají jako na exota, protože hrajou holky s klukama v jednom týmu. Ale my jsme vyjímeční, děláme sport, který u nás hraje jen pár tisíc lidí. Odměnou nám je perfektní parta lidí, sportovní výkon a možnost seberealizace.

     Korfbal je velmi bezpečná droga. Dokud tento sport neznáte, klidně se bez něj obejdete. Poté, co si poprvé hodíte míčem na koš, jste lapeni a závislost se bude už jenom prohlubovat. Narozdíl od opravdových drog vás však tato závislost nedovede na dno, ale k vrcholu - třeba v podobě titulu mistra republiky, nebo jen jediného vítězného zápasu.

     Není to sport pro individuality je to týmový sport a neexsituje nejlepší hráč, protože každý v něčem vyniká. A tím že vyniká tvoří se tým

     Vznikl v Nizozemí v roce 1902 pro potřeby nově zavedeného smíšeného vyučování na nizozemských školách. Záměrem bylo podpořit kolektivní způsob hry a rovnoprávnost všech hráčů vzhledem k jejich pohlaví, věku a tělesnému vzrůstu. Název - korfbal byl odvozen z holandského slova „korf" označující koš. Rozvoj nového sportu byl podpořen založením Nizozemské korfbalové asociace v roce 1903, která později (1938) obdržela čestný titul královská. Z původní třizónové verze vznikla varianta dvouzónová na hřišti o rozměrech 30×60m, která se dnes hraje mezinárodně. Od roku 1952 se korfbal hraje také v hale, kde má hřiště rozměry 20×40m. 

Do konce druhé světové války se korfbal hrál v Nizozemí, Belgii a nizozemských koloniích v jihovýchodní Asii. K rozšíření korfbalu mimo „tradiční" země došlo teprve roku 1946, kdy byl korfbalový svaz založen ve Velké Británii a Dánsku. Mezinárodní korfbalová federace IFK dnes soustřeďuje týmy z celého světa - Austrálie, USA, Brazílie, Venezuela, Nigerie, Taiwan, Indie, JAR, atd. V roce 1978 se v Nizozemí uskutečnilo první mistrovství světa.U nás nastal významný rozvoj korfbalu po roce 1989. Korfbal se od roku 1985 pravidelně objevuje na Světových hrách neolympijských sportů.

Komentáře k tomuto článku