Student Golf klub

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub Student Golf klub dokumenty a články Proč se v ČR nehraje tolik golf?

Student Golf klub – článek Proč se v ČR nehraje tolik golf?

Možné akce:
profilové foto Adam Binder
Adam Binder

Proč se v ČR nehraje tolik golf?

Vytvořeno:25. 4. 2009, 16:01
Autor:Adam Binder
Možnosti
Anotace:Proč se u nás nehraje tolik a jak nás napadla myšlenka projektu Student Golf

Je to prostě škoda. Česká republika je doslova plná golfových hřišť světové třídy, tak proč se u nás nehraje golf tolik jako jinde? Máme jich tu nejvíc na osobu na celém světě, a přestože je golf v Čechách dlouhodobě na vzestupu, hráčů přibývá nejvýrazněji mezi dospělými, naopak studenti, teenageři a mládež se k němu ještě pořád dostávají poměrně pomalu. Napadá mě otázka, proč tomu tak je, když golf v sobě snoubí všechny předpoklady pro to, aby zrovna studenty a mladé lidi zaujal a hráče napříč celému spektru nepřestával fascinovat a bavit klidně celý život?

Golf navíc svojí charakteristikou a požadavky na typ hráče nedává téměř žádný prostor pro argumenty typu „ale“, které se u každého jiného sportu dříve nebo později stejně objeví a zapříčiní to, že s ním skončíte. Začnete v mládí s volejbalem, ale za pár let už pro vás bude moc časově náročný, protože přednost dostane vysoká, práce a jiné zájmy. A to, že byste si jednou týdně chodili zahrát se skupinkou amatérů vás pak bude vzrušovat asi jako hole-in-one na minigolfu. Prostě vás to už nikdy nebude bavit tolik jako dřív, protože tenkrát jste neměli těch prokletých několik kilo navíc, dokázali jste odehrát slušný zápas a vaše fyzička neležela někde zabitá po boji s leností a obžerstvím.

Výjimečnost golfu tkví v tom, že nezná žádná vstupní kritéria, která by předem určovala, jestli kdy budete mít šanci se ho naučit, zlepšit se. Můžete začít kdykoliv, ať jste vysoký nebo malý, mladší nebo starší, normální kluk ze střední nebo jeho protivná sousedka, která má rodinu a 2 děti. Dnešní studenty a mladé moc nebude zajímat sport, který by jim sebral jejich volnost a nutil je svojí náročností, aby mu zcela podřídili dosavadní život. Vykašlou se na to, protože v jejich zájmech nemá figurovat jako priorita. Oni chtějí aktivitu, která nějak smysluplně vyplní jejich volno, bude je bavit a pokud možno jim dá to nejlepší, co sport jako takový nabízí - zábavu, radost, vzrušení a touhu soupeřit a vyhrávat i bez toho, aniž byste na hřišti museli nechat plíce. Krásné je, že golf tohle všechno nabízí, věřte tomu nebo ne. Zajděte si párkrát na driving, zkuste několik odpalů, projděte osmnáctku třeba v Beřovicích a jestli vás to chytne, pochopíte, o čem mluvím.

Problém je v tom, že u nás nepůsobí jediný klub, který by fungoval na nějaké nové platformě. Jistě, golfových „klubů“ tu máme nespočet, ale já mám na mysli něco trochu jiného. Uvedu příklad. Řeknete si, že zkusíte začít s golfem. OK. Takže si zaplatíte trenéra, dáte si první lekce na drivingu a ono vás to chytne jako snad nic od doby, co se vám do ruky jako malým dostaly první puzzle. Takže další peníze, uděláte zkoušku, získáte zelenou kartu, registraci v ČGF a HCP, abyste mohli na turnaje a je to. Paráda, že jo. Jenže co dál? Zaplatit si členství za šílené peníze v jednom z golfových rezortů? Oni vám sice krásně vysvětlí, že budete mít vstup a bůhví co ještě zdarma, ale výměnou za co? Že tam budete moci trénovat a pak se za čas vydat kamsi na turnaj, kde stejně nikoho moc neznáte, takže vás cestou tam nejmíň jednou napadne, jestli to nemáte radši otočit a neudělat si za ty tři tisíce startovného třeba hezký večer s přítelkyní. Radost z golfu je nějak fuč, zážitků málo a vy si říkáte, jestli to celé vůbec mělo cenu. Takhle to ale fungovat nemusí.

Většina golfových klubů je dnes spojena přímo s daným hřištěm. V rámci členství vám poskytnou prostor pro trénink a vstup na vybrané turnaje, v případě, že je pořádají. To je všechno v pořádku. Jenže v situaci, kdy budete chtít přitáhnout širší spektrum mladých lidí, nebo lidi ve větší míře vůbec, to fungovat nebude. Studenti totiž většinou nemají peníze na to, aby si platili roční členství za desetitisíce, které ten klub potřebuje, protože provoz hřiště prostě není žádná ekonomická sranda. Stojí to lidově řečeno majlant a v tom to částečně vězí. Celá ta finanční náročnost golfu je daná tím, že vy za těch padesát tisíc ročně v podstatě souhlasíte, že ten jediný klub výměnou za oficiální členství budete zčásti sponzorovat. Celý jeho chod, bez ohledu na to, kolik času tam strávíte. A když si to na konci roku spočítáte a zjistíte, že vás to stálo o deset tisíc víc, než kdybyste si platili využívání různých rezortů zvlášť, má to cenu? Nabízejí vám opravdu tolik zážitků a výhod, aby se to i tak vyplatilo? Tím si právě nejsem úplně jistý, díky čemuž bych se už konečně měl dostat k bližšímu vysvětlení spojení „golfový klub fungující na nové platformě“, které jsem použil na začátku předchozího odstavce.

U nás poměrně dlouhou dobu neexistoval golfový klub jako samostatný subjekt prostý přímého spojení s golfovým rezortem. Organizace, která by měla vlastní členskou základnu, pořádala vlastní série turnajů, tréninků a společenských akcí, kde by se její členové pravidelně setkávali, hráli a vytvořili tak nějakou kompaktní golfovou společnost. Klub, který by golfová hřiště využíval jednorázově k pořádání turnajů, k tréninkům a kurzům a jehož členové by nemuseli platit i za čas, který na nich nestráví. A právě proto, že se tu vše točí na plácku, ohraničeném z jedné strany golfovými resorty a na straně druhé golfovou federací, mezi nimiž pak probíhá milion konkurenčních turnajů, ke kterým není jediná alternativa, působí golfové prostředí nesourodě.

Proto jsme vytvořili projekt Student Golf, který má za ambici tohle změnit. Ukázat studentům, mladým a lidem obecně, že k tomu, abyste si dobře zahráli vážně nemusíte platit desetitisíce a že golf za to opravdu stojí. Naším cílem je vytvořit klubové prostředí, ve kterém vás bude bavit trénovat, budete se těšit na další turnaje a akce, protože tam potkáte přátele nebo poznáte nové, budete si užívat čas strávený na hřišti, protože každé zlepšení zvětší vaše šance na umístění v turnajích Student Golf Cupu, budete mít motivaci zlepšovat se, jít dál.

Snažíme se, aby se golf zbavil nálepky snobského sportu, protože už takový dávno není a tvrzení, že se jedná o opravdu krásný sport neberte jako omílání známého klišé. Přijďte se podívat na jeden z našich tréninků nebo na turnaj, zkuste si chvíli zahrát a sami uvidíte, že vás po nějakém čase třeba napadne totéž.

 

Autor: Adam Binder

Komentáře k tomuto článku